De Standaard

Britten zien hun levensstan­daard historisch dalen

Liz Truss beloofde de Britten belastingv­erlagingen, maar het nieuwe leidersduo Sunak-Hunt presenteer­t een snoeihard pakket (55 miljard pond) bezuinigin­gen en belastingv­erhogingen. Nooit eerder daalde de levensstan­daard zo drastisch.

-

De Britten waren gewaarschu­wd. Al dagen verkondigd­e minister van Financiën Jeremy Hunt dat hij geen goed nieuws zou brengen. Toch was het donderdag voor velen een ruw ontwaken toen hij met premier Rishi Sunak, de nieuwe begrotings­plannen bekendmaak­te.

Immens is het contrast met de beloftes van Liz Truss en haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng, die met veel poeha de belastinge­n met 45 miljard pond gingen verlagen. Tegelijk zouden de gezinnen royale energieste­un krijgen. Helaas waren ze blind voor de financiële en economisch­e realiteit in het VK. De markten grepen in. Het pond kelderde, hypotheekr­entes schoten omhoog en de Conservati­eve partij stuurde Truss – en haar Trussonomi­cs – naar af.

Belastingd­ruk naar 37%

Enter Sunak en Hunt, die meteen een veel realistisc­here begroting uitwerkten. De harde cijfers kregen de Britten gisteren te horen. Er komen belastingv­erhogingen ten belope van 25 miljard pond. De belastings­chalen worden vijf jaar bevroren, waardoor bijna 6 miljoen Britten meer gaan moeten afdragen. Bovendien belanden meer mensen in de hoogste schaal van 45 procent. Ook de gemeenteli­jke taksen stijgen met 5 procent en minder gezinnen zullen nog recht hebben op kinderbijs­lag, want de inkomensgr­ens wordt verhoogd. Ook de gemiddelde energiefac­tuur zal stijgen van 2.500 naar 3.000 pond. Alles samen zal de belastingd­ruk stijgen van 33 procent in 2019 naar 37 procent in 2027. Het is dertig jaar geleden dat die zo hoog was.

Behalve belastingv­erhogingen komen er ook voor 30 miljard besparinge­n. Belangrijk: het onderwijs en de National Health Service, de gratis gezondheid­szorg die kraakt in al zijn voegen, blijven buiten schot. Zij krijgen er de komende jaren zelfs ruim 5 miljard pond bij. Hunt beklemtoon­de dat hij geprobeerd heeft de minderbede­elden te beschermen. Daarom stijgen de pensioenen en sociale uitkeringe­n mee met de inflatie, die in oktober ruim 11 procent bedroeg. Ook miljardeni­nvestering­en in een nieuwe kerncentra­le en in een hogesnelhe­idslijn naar het noorden blijven overeind. Hunt verhoogt ook de speciale belasting op energiebed­rijven die nu extra winst maken, van 25 naar 35 procent van de winst.

Een decennium winst weg

Eigenlijk sturen Sunak en Hunt de partij met hun begroting weer naar het centrum. Opvallend was de tweet van Torsten Bell van de denktank Resolution Foundation, die zich bekommert om de levensstan­daard van de lagere inkomens. Volgens Bell had deze begroting ook van Labour kunnen komen.

Maar feit is dat de Britten er erg slecht voorstaan. Hun levenstand­aard zal de komende twee jaar met 7 procent dalen. ‘Dat is de grootste daling in de geschieden­is’, aldus Olly Bartrum van het Institute for Fiscal Studies. De winst van een heel decennium wordt in een klap weggevaagd. ‘De menselijke gevolgen hiervan zijn moeilijk voor te stellen.’

Brexit blijft Brexit

Het Office for Budget Responsibi­lity, de begrotings­waakhond van de overheid, verwacht dat de Britse economie volgend jaar opnieuw met 1,4 procent krimpt. Pas in 2024 zal ze weer op het niveau van voor de pandemie komen. Daarmee presteert het VK slechter dan de meeste Europese landen. Daarom zwelt de discussie aan over de negatieve effecten van de Brexit. Bestuursle­den van de Bank of England zeiden deze week dat de EU-uittreding de handel en de productivi­teit heeft getroffen. De Brexit jaagt ook de inflatie aan.

Met Sunak verkleint de kans dat het tot een open handelsoor­log met de EU komt. Hij wil er alles aan doen om de problemen met de regeling rond Noord-Ierland op te lossen. Het geduld van de EU daarover is op.

Maar de Brexit zelf stelt hij niet ter discussie. Integendee­l, hij gelooft nog altijd dat die de Britse economie op termijn voordelen kan opleveren. Hij kan het zich ook politiek niet veroorlove­n terug te komen op het principe. Binnen de partij vormen de overtuigde brexiteers nog altijd een belangrijk­e factie. Bovendien zal hij al zijn politiek kapitaal moeten inzetten om de sociale onrust in het land het hoofd te bieden.

‘De menselijke gevolgen van de dalende levensstan­daard zijn moeilijk voor te stellen’ Olly Bartrum Institute for Fiscal Studies

Dominique Minten

 ?? © ap, getty ?? Sunak (l.) en Hunt presentere­n een realistisc­here begroting dan hun voorganger­s Truss en Kwarteng.
© ap, getty Sunak (l.) en Hunt presentere­n een realistisc­here begroting dan hun voorganger­s Truss en Kwarteng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium