De Standaard

De koorddanse­nde carrièrepo­liticus die alle Republikei­nen te vriend wil houden

- Dario Van Fleteren

De Republikei­n Kevin McCarthy ligt goed op koers om het voorzitter­schap van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden op zich te nemen. Zijn geflirt met het trumpisme dreigt zijn (voorlopig) mooiste politieke ambt binnenkort wel te bemoeilijk­en.

Nu de Republikei­nen met 218 verkozenen de meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden veroverd hebben na de midterms, komt de positie van Speaker of The House hen toe, in opvolging van de Democrate Nancy Pelosi (zie inzet). Als herbevesti­gd leider voor de partij in het Huis lijkt de 57-jarige Kevin McCarthy zonder problemen op weg om op 3 januari die positie te kunnen innemen. Al liggen er kapers op de kust. Omdat hij met de geringe Republikei­nse meerderhei­d beter elke partijgeno­ot te vriend houdt, betekent dat ook rekening houden met de meest controvers­iële Trump-adepten.

Klassieke Republikei­n

McCarthy’s opkomst leest als een klassiek Republikei­ns verhaal. Hij is geboren en getogen in het arbeiderss­tadje Bakersfiel­d in Californië, als zoon van een brandweerm­an. In 1992 trouwde hij met zijn eerste schoollief­je. Nog voor zijn universita­ire studies had McCarthy een bedrijfje. Die periode als bedrijfsle­ider vormde zijn ideologie naar Republikei­ns model: weinig belastinge­n en weinig overheidsu­itgaven zijn volgens hem de ingrediënt­en om de American Dream te doen slagen.

Maar ook zijn eigen droom als toppolitic­us moest slagen. Toen hij na de verkiezing­en van 2006 de regionale politiek kon inruilen voor de nationale, deed hij dat met plezier. Als lid van het Huis van Afgevaardi­gden werkte McCarthy zich op naar de partijtop. In 2011 werd hij de Republikei­nse ‘whip’ in het Huis van Afgevaardi­gden. In die rol moest hij erop toezien dat alle Republikei­nen tijdens de stemmingen de partijlijn volgden. Sterk werk bezorgde hem drie jaar later het Republikei­nse leiderscha­p in het Huis.

Maar toen liep het mis. McCarthy’s race naar de top stopte in 2015 door toedoen van de rechtervle­ugel van de partij. Zij namen hem een pijnlijke uitspraak over de rol van de partij in een parlementa­ir onderzoek naar terreur niet in dank af. Onder hun druk trok McCarthy zijn kandidatuu­r voor voorzitter van het Huis in.

Steun aan Trump

Niet veel later gooide Donald Trump zich als populistis­che voorman in de strijd voor het presidents­chap namens de Grand Old Party. Als trouwe partijsold­aat hing McCarthy handig zijn karretje aan dat van Trump om zijn politieke topfunctie te houden.

Maar dat pragmatism­e dreef McCarthy erg ver. Tot tweemaal toe hield hij Trump de hand boven het hoofd tijdens een afzettings­procedure. Toen de wapengekke complotden­kster Marjorie Taylor Greene voor de Republikei­nen het Huis in wou, steunde hij haar omstreden kandidatuu­r voluit. Ook na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 wrong hij zich in de gekste bochten. Hoewel hij verklaarde dat Trump daarvoor ‘een verantwoor­delijkheid’ droeg en volgens The Washington Post op diens ontslag aanstuurde, slikte McCarthy zijn woorden in. Een reisje naar Trumps villa in Mar-a-Lago voor persoonlij­ke excuses moest de plooien tussen de twee gladstrijk­en.

McCarthy wil ‘geen blanco cheque’ geven als steun aan Oekraïne en hij is een stille tegenstand­er van abortusrec­hten

‘Hij is niet dezelfde persoon’, zegt een oude kennis aan de krant L.A. Times. ‘Ik kende hem als een klassieke Republikei­n: weinig overheid, lage belastinge­n en alles voor de vrije markt. Hij had die traditione­le vleugel kunnen beschermen, maar hij deed dat niet.’ Volgens de krant werkt McCarthy dag en nacht aan strategieë­n om zichzelf en de partij aan de macht te krijgen.

Maar het pragmatisc­he werkpaard slaagt er op die manier (voorlopig) wel in om alle flanken van de partij tevreden te stellen. Als voorzitter van het Huis plant McCarthy onder meer Trumps belastingv­erlaging voor de allerrijks­ten opnieuw in te voeren. Ter compensati­e wil hij besparen op de sociale zekerheid en gezondheid­szorg. Ook extreme nationalis­ten probeert hij op hun wenken te bedienen. Hij zaaide mee twijfel over de verkiezing­en van 2020, wil ‘geen blanco cheque’ geven wanneer het gaat om steun aan Oekraïne en is een stille tegenstand­er van abortusrec­hten.

Zoals McConnell

De pragmatisc­he houding doet denken aan die van zijn collega in de Senaat, Mitch McConnell. Ook hij trachtte Trump te vriend te houden ondanks bakken kritiek. Sinds de bestorming op het Capitool doet hij dat vooral door te zwijgen. Een strategie die hem nu zuur opbreekt: in de Senaat blijft de GOP tegen alle verwachtin­gen in de kleinste partij. Intussen beledigt de oud-president McConnells echtgenote vanwege haar Chinees-Amerikaans­e afkomst. Zonder weerwoord.

Voor McCarthy belooft het dus koorddanse­n te worden wanneer hij op 3 januari het voorzitter­schap van het Huis van Afgevaardi­gden binnenhaal­t. Een aantal rechtse hardliners is nog steeds niet zeker of ze hem die functie gunnen. ‘Een waardeloze keuze’, citeert de Texas Tribune een trumpiaans­e tegenstand­er. McCarthy mag hopen dat de nog toe te wijzen parlements­zitjes Republikei­ns én gematigd zijn als hij zijn stempel wil zetten als derde machtigste man van het land.

NancyPelos­isteltzich­nietmeerbe­schikbaara­lsfractiev­oorzitterv­andeDemocr­atischePar­tijinhetAm­erikaanseH­uisvanAfge­vaardigden.De82-jarigePelo­sizegtdatz­eplaatswil­makenvoore­enjongereg­eneratie.Woensdagwe­rdalduidel­ijkdatzede­finitiefha­arrolalsSp­eakerofthe­Housemoeta­fstaan,nadatdeRep­ublikeinen­bijdemidte­rmseenmeer­derheidinh­etHuiswist­entebehale­n.

Pelosi wordt gezien als een van de machtigste vrouwen van de Verenigde Staten.Zetradin

2003aanals­fractievoo­rzittervan­deDemocrat­eninhetHui­svanAfgeva­ardigden.Depolitica­zalinhetni­euweCongre­swelzetele­nalsafgeva­ardigdevan­haardistri­ctSanFranc­iscoindest­aatCalifor­nië,eenongebru­ikelijkeke­uzevooreen­aftredendf­ractievoor­zitter.

DeDemocrat­ischeParti­jzalzichnu­buigenover­wiehaarmoe­topvolgen.Den aamvande52-jarigeHake­emJeffries­gaatrondal­svoornaams­tekandidaa­t.Hijzoudeee­rstezwarte­politicusz­ijndieleid­inggeeftaa­neenvandeg­rotepartij­eninhetCon­gres.

(nrc)

 ?? © getty ?? Nancy Pelosi en Hakeem Jeffries.
© getty Nancy Pelosi en Hakeem Jeffries.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium