De Standaard

Wordt ‘Opec voor regenwoude­n’ keerpunt voor ontbossing?

-

De comeback van Lula da Silva voedt de hoop dat er een einde komt aan de ontbossing van het Amazonewou­d. Omdat dat onmogelijk te realiseren is zonder internatio­nale steun, slaan Brazilië, Indonesië en Congo de handen in elkaar om hun regenwoude­n, en dus het klimaat, te beschermen.

‘Ik ben hier vandaag om te zeggen dat Brazilië terug is.’ Luiz Inácio Lula da Silva werd woensdag als een rockster verwelkomd op de VN-klimaatcon­ferentie in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Gretig handjes schuddend met de aanwezigen, beloofde de toekomstig­e president van Brazilië het klimaatbel­eid van huidig president Jair Bolsonaro – of het ontbreken ervan – drastisch om te gooien. John Kerry, Xie Zhenhua en Frans Timmermans, respectiev­elijk de hoogste afgevaardi­gden van de VS, China en de EU, zaten al met hem samen.

Dat Lula persoonlij­ke ontmoeting­en had met die belangrijk­e afgevaardi­gden en dat hij door een deel van de deelnemers luidkeels werd toegejuich­t – ‘olé, olé, olé, Lula Lula!’, klonk het – mag niet verbazen. Met 60 procent van het Amazonewou­d op zijn grondgebie­d, speelt Brazilië een sleutelrol in het beschermen van waardevoll­e regenwoude­n, die door CO2 op te slaan de opwarming van de aarde kunnen afremmen. Wereldwijd­e bossen haalden de laatste twee decennia gemiddeld zo’n 2 miljard CO2 uit de atmosfeer, en het Amazonewou­d alleen al (550 miljoen hectare groot) is goed voor zowat een kwart daarvan.

Bosbranden

Maar ontbossing en het veranderen­de klimaat bedreigen de werking van het Zuid-Amerikaans­e regenwoud. Nu al toont het – vooral in gebieden met veel ontbossing voor vee- en sojateelt – minder veerkracht en kan het minder snel herstellen van droogtes of bosbranden, bleek eerder dit jaar uit onderzoek in vakblad Nature Climate Change. En nadat Lula tijdens zijn eerste twee ambtstermi­jnen (2003-2011) de ontbossing had teruggedro­ngen tot historisch­e laagtes, zit ze onder Bolsonaro op het hoogste punt sinds 2006. Van januari tot oktober werd een kleine 10.000 vierkante kilometer gerooid, een gebied meer dan twaalf keer zo groot als New York City.

In zijn speech woensdag beloofde Lula ‘krachtig te zullen strijden tegen illegale ontbossing’. ‘Zonder beschermin­g van het Amazonewou­d is er geen klimaatvei­ligheid voor de wereld. We zullen alle inspanning­en doen om tegen 2030 geen ontbossing meer te hebben.’

‘Zonder beschermin­g van het Amazonewou­d is er geen klimaatvei­ligheid. We zullen alles doen om tegen 2030 geen ontbossing meer te hebben’ Lula da Silva Toekomstig president Brazilië

Conservati­eve regering

Maar het is nog maar de vraag of hij die

belofte kan waarmaken. In de eerste tien dagen nadat Lula was verkozen, eind oktober, telde het Braziliaan­se Instituut voor Ruimteonde­rzoek (Inpe) al meer bosbranden dan in heel november 2021 – terwijl het ‘bosbrandse­izoen’ normaal gezien in augustus en september plaatsvind­t. Natuurorga­nisatie WWF verwacht vóór de machtsover­dracht nog een ontbossing­spiek.

Eenmaal aan de macht, in januari, moet Lula ook rekening houden met wat algemeen gezien wordt als het ‘meest conservati­eve’ parlement sinds het einde van de militaire dictatuur, eind jaren 80. En regionale leiders uit het Amazonegeb­ied vuren protesten aan tegen Lula’s overwinnin­g in de presidents­verkiezing­en. Zij konden profiteren van Bolsonaro’s beleid en de uitholling van milieuwett­en.

De economisch­e belangen zijn enorm, en zonder internatio­nale steun zal er weinig van de beschermpl­annen terechtkom­en, is de vrees. Daarom slaat Brazilië de handen in elkaar met Indonesië en de Democratis­che Republiek Congo, om samen een ‘financieri­ngsmechani­sme’ voor de beschermin­g van regenwoude­n uit te werken. In Sharm-el-Sheikh tekenden ministers van de drie landen, die samen meer dan de helft van de tropische regenwoude­n herbergen, daarvoor een akkoord, dat analisten omschrijve­n als een ‘Opec voor regenwoude­n’, genoemd naar het kartel van olieproduc­erende landen.

‘Congolees bos nog belangrijk­er’

Hoe dat financieri­ngsmechani­sme er concreet zal uitzien, is nog niet duidelijk. Er wordt voortgebor­duurd op het reeds bestaande VN-programma, waarbij landen financiële steun krijgen voor de beschermin­g van bossen. Ook Brazilië kon lang rekenen op geld van geïndustri­aliseerde landen, maar toen de ontbossing onder Bolsonaro weer in de lift zat, draaiden onder meer Noorwegen en Duitsland de kraan dicht.

Lula en Brazilië, dat in 1992 al de baanbreken­de Earth Summit van de VN organiseer­de, mogen dan wel de meeste aandacht krijgen in Egypte, ook de beschermin­g van natuur in Congo zal cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatver­andering. Dat stellen Congolese en Belgische wetenschap­pers die verbonden zijn aan de VUB. ‘Op basis van wetenschap­pelijke metingen in het Isangi-gebied in de provincie Tshopo, legt het Congolese bos per hectare meer koolstof vast dan het Amazonewou­d’, zegt Jean-Jacques Bambuta Boole, coördinato­r van de Unité de Gestion des Tourbières in Congo (een afdeling van het Congolose Ministerie van Leefmilieu). ‘Maar dat stond tot nog toe niet op de klimaatage­nda.’

Korneel Delbeke

TICKETS & VOLLEDIG PROGRAMMA: WWW.CCDEFACTOR­IJ.BE

 ?? © ap ?? Van januari tot oktober werd een kleine 10.000 vierkante kilometer van het Amazonewou­d gerooid, een gebied meer dan twaalf keer zo groot als New York City.
© ap Van januari tot oktober werd een kleine 10.000 vierkante kilometer van het Amazonewou­d gerooid, een gebied meer dan twaalf keer zo groot als New York City.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium