De Standaard

Grondwette­lijk Hof buigt zich over taalkwesti­e

-

LINKEBEEK Mogen raadsleden tijdens gemeentera­den in faciliteit­engemeente­n Frans spreken of niet? Volgens de Vlaamse regelgevin­g absoluut niet, maar op aangeven van de Raad van State onderzoekt het Grondwette­lijk Hof de kwestie van naderbij.

Een eenvoudig agendapunt op een gemeentera­adszitting in faciliteit­engemeente­n Linkebeek vijf jaar geleden heeft ertoe geleid dat het Grondwette­lijk Hof zich zal buigen over het gebruik van het Frans tijdens de gemeentera­den in de faciliteit­engemeente­n. Op 6 maart 2017 gebruikten verschille­nde raadsleden van de meerderhei­d het Frans tijdens de bespreking van de agenda van de algemene vergaderin­g van vzw Hoeve ’t Holleken. Toenmalig Prolink-oppositier­aadslid Rik Otten diende klacht in bij de provincieg­ouverneur omwille van inbreuken op de taalwetgev­ing.

Goed anderhalve maand later vernietigd­e toenmalig Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de gemeentera­adsbesliss­ing. De minister verwees onder meer naar artikel 23 van de bestuursta­alwet, arresten van de Raad van State en een omzendbrie­f om aan te tonen dat bij de totstandko­ming van de beslissing­en binnen de gemeentera­ad uitsluiten­d het Nederlands mag gebruikt worden, en dat dit ook geldt voor de mondelinge tussenkoms­ten.

Taalvrijhe­id

Het gemeentebe­stuur was het niets eens met die zienswijze en vond dat de minister artikel 23 van de bestuursta­alwet onjuist interprete­erde. Het verwees op zijn beurt naar rechtspraa­k van het Grondwette­lijk Hof uit 1986 en 1998 om te bewijzen dat het gebruik van het Nederlands enkel verplicht is voor de burgemeest­er en de schepenen. In dat arrest van 1998 zou staan dat gemeentera­adsleden taalvrijhe­id hebben als ze ‘ten persoonlij­ke titel’ mondelinge opmerkinge­n maken.

Opvallend is dat het gemeentebe­stuur de grondwetti­gheid van het bewuste artikel 23 uit de taalwet in vraag stelde en erop aandrong het Grondwette­lijk Hof hierover te bevragen. De Raad van State is op het verzoek ingegaan en heeft aan het Grondwette­lijk Hof gevraagd om te onderzoeke­n of het artikel in strijd is met bepaalde bepalingen uit de Grondwet.

In de praktijk laat gemeentera­adsvoorzit­ter Roel Leemans (Activ’) alvast niet toe dat er door raadsleden Frans wordt gesproken. Deze legislatuu­r schorste Leemans al meermaals een zitting bij tussenkoms­ten in het Frans door leden van oppositiep­artij ensembleLK­Bsamen. (ssj)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium