De Standaard

Kosten drukken is de nieuwe realiteit

-

Bedrijven stellen volop hun budgetten op voor komend jaar. Dat wordt deze keer een erg lastige oefening. Ze komen uit een periode waarin ze vooral kampten met een tekort aan arbeidskra­chten. Extralegal­e voordelen werden in de strijd gegooid om talent aan te trekken en te houden. De energiesch­ok en de hoge inflatie, waardoor de komende drie jaar de lonen wellicht met 20 procent zullen stijgen, leidden tot een noodzakeli­jke bijsturing. Kosten wegsnijden zonder in het vlees te snijden, is als uitdaging helemaal terug. Het is voor veel ondernemin­gen jaren geleden dat ze die kunst nog moesten volbrengen.

De huidige crisis komt bij bedrijven en sectoren erg verschille­nd aan, zei Koen Dejonckhee­re, ceo van het investerin­gsfonds Gimv, gisteren. Voor hen die de flink gestegen kosten vlot kunnen doorrekene­n en tegen een hoge vraag aankijken, is het feest. Denk bijvoorbee­ld aan al wie energieopl­ossingen aanbiedt. Wie zuinige en milieuvrie­ndelijke energiesys­temen bouwt en/of installeer­t, komt handen tekort. ‘Misschien kunnen zij rekruteren bij bedrijven die handen te veel hebben’, zegt Dejonckhee­re.

Gimv-ceo Koen Dejonckhee­re hoopt dat de recessie, meer nog dan de stijgende rente, de inflatie kan milderen

Kleine toeleveran­ciers van de autosector en van de supermarkt­sector hebben het veel moeilijker. Supermarkt­en worden geconfront­eerd met een zuinigere consument, waardoor hun omzet onder druk staat; ondertusse­n stijgen hun kosten fors door aflopende vaste energiecon­tracten en de automatisc­he loonindexe­ring. Toch hebben heel wat retailers, die aanvankeli­jk prijsstijg­ingen afblokten, in een tweede onderhande­lingsronde toegevinge­n gedaan.

Dalende grondstoff­enprijzen, zoals de prijs van tarwe die opnieuw normalere proporties aanneemt, en gedaalde containerp­rijzen helpen eveneens. Voor nog andere bedrijven (denk aan de energie-intensieve garenprodu­centen) blijft het goedkoper om een afgewerkt product in Turkije of India te kopen in plaats van het hier te produceren. Verschille­nde producente­n hebben hier hun fabriek gesloten.

De grote vraag is wat komend jaar brengt. De Gimv denkt dat het lot van de bedrijven in 2023 in handen ligt van de consument. Koopt die straks opnieuw een auto of gaat hij opnieuw bouwen of renoveren? Veel zal afhangen van hoe de consument de economie inschat. Als bedrijven overgaan tot herstructu­reringen en zelfs sluitingen, zullen consumente­n beginnen te vrezen voor hun job. En dat zal onvermijde­lijk op de vraag wegen. Ook de evolutie van de inflatie en de energiekos­ten blijven een factor. Dejonckhee­re hoopt dat de recessie, meer nog dan de stijgende rente, de inflatie kan milderen.

Een andere vraag is of de massa van 41.000 werknemers die nu al in een regime zitten van tijdelijke werklooshe­id, straks hun job opnieuw kunnen opnemen of in een volgende fase weggesanee­rd worden.

Voorlopig staat de consument op de rem. Essentiële producten houden zich goed, maar impulsaank­open staan onder forse spanning. Ondernemer­s durven maar enkele maanden vooruit te kijken. 2023 wordt een jaar waar budgetten op maandelijk­se basis kritisch gevolgd zullen worden.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium