De Standaard

Eden Hazard staat tegen Egypte voor nationaal examen

-

Het WK is nog niet begonnen, maar Eden Hazard (31) moet in de oefenwedst­rijd tegen Egypte (aftrap 16 uur Belgische tijd) laten zien hoeveel honger en scherpte hij heeft om België voor de vierde keer op rij op een groot toernooi te leiden.

Van onze redacteur in Koeweit

BartLagae

In het spoor van Zeno Debast en Arthur Theate, twee van de jongste spelers in de selectie van Roberto Martinez, wandelt Eden Hazard het speelveld van het Jaber AlAhmad-stadion op. Even voordien heeft het fel geregend boven het nationale stadion van Koeweit. De trainingso­mstandighe­den zijn flink beter dan een dag eerder, toen de Rode Duivels trainden in een klein stadion op een slechte mat. Die sessie bleef bij omdat een lokale fan het terrein op stormde. Hij wilde met alle geweld een handtekeni­ng. Niet van Hazard, wel van Kevin De Bruyne.

Ook al droeg geen enkele Rode Duivel vaker de kapiteinsb­and dan de nummer zeven van Real Madrid – hij snoepte vorig jaar het record van Jan Ceulemans af – de Atlético-speler nodig heeft op ‘de 6’. Minder duidelijk is wie straks op ‘de 8’ start. Youri Tielemans, die er het gros van de wedstrijde­n onder Roberto Martinez startte? Of Amadou Onana, die

Eden Hazard begint aan het WK in Qatar met een achterstan­d. Fysiek, omdat hij dit seizoen bij zes speelbeurt­en amper 230 speelminut­en verzamelde. Maar ook mentaal, omdat hij ondanks zijn 122 interlands opnieuw alles te bewijzen lijkt te hebben. In de aanloop naar het toernooi stelde Leandro Trossard openlijk zijn status als basisspele­r in vraag.

Vrolijke grootspraa­k

Wanneer de fysiek trainer de spelers rondjes laat lopen, trekken Axel Witsel en Yannick Carrasco de kop. Het is nooit Hazards stijl geweest om zich opzichtig als leider te laten gelden op training. Toen hij nog een tienersens­atie bij Lille was, liet hij al aan de buitenwere­ld verstaan dat hij aan trainen een broertje dood had. ‘Je suis un homme du match’, waagde de debutant onder bondscoach René Vandereyck­en rond te bazuinen. Maar omdat zijn prestaties

Wievervang­tRomeluLuk­aku?

‘De ploeg waarmee we spelen, zal niet onze basisopste­lling zijn op het WK’

Romelu Lukaku mist vrijwel zeker het begin van het WK. Bondscoach Martinez kondigde aan tegen Egypte zowel Michy Batshuayi als Loïs Openda, de twee andere spitsen in de kern, een speelkans te geven. Een derde optie, met een ‘valse 9’ sluit de bondscoach voorlopig uit.

‘In de aanval ga ik Batshuayi en Openda testen’, zei Martinez. ‘Het is een goed moment om te zien of ze onze patronen mee hebben. De ploeg waarmee we morgen spelen, zal niet onze basisopste­lling zijn op het WK.’

Batshuayi is op basis van zijn ervaring en neus voor doelpunten de meest logische starter. Openda kan met zijn snelheid gevaarlijk zijn op de counter.

 ?? © belga ?? Ondanks zijn 122 interlands lijkt Eden Hazard opnieuw alles te bewijzen te hebben.
© belga Ondanks zijn 122 interlands lijkt Eden Hazard opnieuw alles te bewijzen te hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium