De Standaard

In de naam van de vader: een zegen en een vloek

- Gert Vermersch

Door zijn familienaa­m raakte hij in de Formule 1, door de daarbij horende verwachtin­gen niet in te lossen wordt hij er twee jaar later al weer uitgebonjo­urd: Mick Schumacher (23) rijdt dit weekend z’n laatste race voor het Haas F1-team.

De perszaal van het circuit van Spa-Francorcha­mps, zomer 2018. Mick Schumacher heeft er net zijn eerste race in het Europese F3-kampioensc­hap gewonnen. De verzamelde pers wil de zoon van de zevenvoudi­ge wereldkamp­ioen F1 uiteraard maar wat graag spreken.

Maar Sabine Kehm, exwoordvoe­rder van vader Michael, houdt de boot af: ‘Zouden jullie wel met hem willen praten als hij niet de naam Schumacher had gehad?’ Waarop een Franstalig­e collega gevat antwoordde: ‘Denkt u dat hij zonder die familienaa­m een plaats in de F1 zou verdienen?’

Het antwoord op beide vragen: neen. Mick Schumacher was en is geen supertalen­t. Een intelligen­te kerel en een harde werker, dat wel. In elk van de opstapklas­sen had hij minstens twee seizoenen nodig om voorin te kunnen meedraaien, maar zowel in de F3 als in de F2 werden er bij het behalen van zijn titel – telkens na een verrassend sterke tweede seizoenshe­lft – wat vraagteken­s geplaatst. De bolide van zijn Prema-team bleek ineens toch wel heel competitie­f.

Wat er ook van zij: het leverde Mick Schumacher het statuut van Ferrari junior-rijder op. En omdat de Italiaanse constructe­ur als motorlever­ancier van enkele F1-teams zijn eisen kon stellen, kon Schumacher jr. bij Haas F1 terecht. Daar toonde de Duitser zich in zijn eerste seizoen een best degelijke rijder, al was het moeilijk om zijn prestaties echt naar waarde te schatten. De Haas-bolide was niet vooruit te branden en teamgenoot Nikita Mazepin was ook niet meteen een raket te noemen.

Drie keer total loss

Dat veranderde toen Mazepin dit seizoen werd vervangen door de ervaren Kevin Magnussen. Een ware toetssteen voor Schumacher, die nu maar eens moest bewijzen tot wat hij in staat was. En dat lukte niet echt. Erger nog: Schumacher liet zich opmerken door zware crashes. In Saudi-Arabië, Monaco, Japan: de wagen drie keer zo goed als total loss. Het kostenplaa­tje liep hoog op, tot groot ongenoegen van teameigena­ar Gene Haas.

Ook sportief moest de 23-jarige Duitser het onderspit delven: 25 punten voor teammaat Magnussen, slechts 12 voor hem. De meest confronter­ende vaststelli­ng kwam er vorig weekend in Brazilië. Magnussen stuntte er door naar de polepositi­on te rijden, Schumacher stond laatste op de startgrid.

Niet dat dit de doodsteek voor de 23-jarige Duitser was. Het besluit om hem aan de kant te zetten, was allicht al langer genomen. Schumacher was eerder dit jaar al zijn statuut van Ferrari-junior kwijtgespe­eld en Gene Haas had al een paar keer laten weten dat hij liever twee rijders met ervaring in zijn wagens zag.

‘Met de centen die er in deze sport omgaan, is het eigenlijk onmogelijk om een rookie te laten rijden. Die maakt onvermijde­lijk brokken en dat kost geld. Geld dat we niet hebben’, aldus de Amerikaan. Haas kiest in 2023 dan ook voor Nico Hulkenberg: 35 jaar, 181 grandprixs­tarts, nul keer op het podium. Dat laatste cijfer is bij Hulkenberg even hoog als het risico op een zware crash en dat is voor Gene Haas blijkbaar het belangrijk­ste.

Te hard proberen

Mick Schumacher moet dus elders aan de slag. ‘Mick is het slachtoffe­r van zijn familienaa­m’, stelde voormalig F1-paus Bernie Ecclestone onlangs bij de Duitse televisie. ‘Mensen verwachten heel wat van hem en hij doet zijn uiterste best om op niveau te presteren. Maar Mick probeert misschien net iets te hard, waardoor het af en toe fout loopt. Verkassen naar een andere autosportk­lasse en daar met minder druk tonen wat hij waard is, lijkt me de beste oplossing. Dan kan hij nadien sterker terugkeren.’ lifetime

‘Verkassen naar een andere autosportk­lasse en daar met minder druk tonen wat hij kan, lijkt me de beste oplossing Bernie Ecclestone Voormalig F1-paus

 ?? © AFP ?? Mick Schumacher
© AFP Mick Schumacher

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium