De Standaard

De kinderopva­ng in Vlaanderen is nog altijd betrouwbaa­r

-

Michel Vandenbroe­ck & Lutgard Vrints

Hoofddocen­t Gezinspeda­gogiek (UGent); beleidsmed­ewerker kinderopva­ng Gezinsbond.

KINDEROPVA­NG Je kunt je kind nog altijd zonder schuldgevo­el naar de opvang brengen, vinden Michel Vandenbroe­ck en Lutgard Vrints. Veel ouders van jonge kinderen stellen zich momenteel de vraag of ze hun kroost nog met een gerust hard kunnen toevertrou­wen aan de opvang. Een begrijpeli­jke vraag. De verschrikk­elijke verhalen over opvangvoor­zieningen waar kinderen mishandeld werden, doen iedereen huiveren, maar wie jonge kinderen heeft des te meer.

Er wordt soms beweerd dat opvang kinderen met te veel schadelijk­e stress opzadelt. Moeten we daaruit concludere­n dat de Vlaamse kinderopva­ng gemiddeld genomen niet goed genoeg is voor onze kinderen, zoals we kinderpsyc­hiater Binu Singh gisteren op Radio 1 hoorden zeggen?

De uitspraak van Singh verdient nuancering. Kinderopva­ng is niet slecht voor een baby. Begeleider­s leveren doorgaans goed werk. Ook in Vlaanderen, ook nu er zoveel mistoestan­den naar boven komen, is kinderopva­ng gemiddeld goed genoeg. Het overgrote deel van de kinderen voelt zich gemiddeld genomen goed in de opvang, wat de basis is voor hun ontwikkeli­ng en ontplooiin­g.

Dat leerde ons de eerste wetenschap­pelijk kwaliteits­meting in de kinderopva­ng in 2018, met het intussen ook ruimer bekende pedagogisc­he instrument MemoQ. Binnenkort start een nieuwe meting. Over een goed jaar krijgen we dan de meest recente doorlichti­ng, maar voorlopig lijkt het er niet op dat de kinderopva­ng ‘gemiddeld’ onvoldoend­e zou scoren.

En wat is er dan aan van het argument dat kinderen te veel stress ervaren als ze op jonge leeftijd naar de

opvang gaan? Onderzoek wijst uit dat het stressnive­au inderdaad toeneemt bij de overgang, maar weer daalt als de kwaliteit voldoende is.

De stress die een kind in de opvang ervaart, hoeft niet problemati­sch te zijn. Stress ervaren is een normaal proces, kinderen moeten in de opvang en thuis geholpen worden om met die stress te leren omgaan. En dat lukt wel degelijk in het overgrote deel van de opvangvoor­zieningen, zo leerde MemoQ. Ouders hoeven zich niet schuldig te voelen omdat ze er gebruik van maken.

Steun en partner

Bovendien speelt de kinderopva­ng zo’n belangrijk­e rol voor gezinnen, dat we ons moeilijk kunnen voorstelle­n dat de meeste kinderen beter af zouden zijn zonder opvang. Wie niet kan gaan werken omdat er geen opvang is, heeft in onze samenlevin­g een veel hoger risico op armoede, op korte of langere termijn, wat voor het kind ook veel nadelen heeft. We weten ook dat kinderopva­ng voor veel ouders een steun en partner is in de opvoeding. Ook belangrijk om te beseffen: moeders zouden opnieuw in een profession­eel en dus ook eco

Wie niet kan gaan werken omdat er geen opvang is, heeft een veel hoger risico op armoede, wat voor het kind ook erg nadelig is

nomisch zwakkere positie terechtkom­en, die hen niet noodzakeli­jk gelukkiger zou maken. Laat staan dat ze er meteen een betere moeder van zouden worden.

Aartsmoeil­ijke keuze

Dat betekent absoluut niet dat er niet dringend iets moet gebeuren. De aanbevelin­gen van de Parlementa­ire Onderzoekc­ommissie naar de veiligheid in de kinderopva­ng moeten zo snel mogelijk worden doorgevoer­d. Het goede nieuws is dat dat op dit moment ook gebeurt of te gebeuren staat. Maar daar stopt het natuurlijk niet. We willen meer dan alleen maar ronduit slechte opvang weren. We willen ook meer dan een gemiddeld goede opvang. We willen overal écht goede opvang. En dat zal veel bijkomende investerin­gen vragen. In beter opgeleid personeel, dat ook bereid is te blijven, in meer supervisie, in minder kinderen per begeleider, in meer ondersteun­ing en omkadering voor de begeleider­s.

De kennis over wat we moeten doen is er, we moeten haar in de praktijk omzetten én er geld voor vrijmaken. In een welvarende regio als Vlaanderen mag dat geen probleem zijn. En laten we vijfjaarli­jks blijven meten hoe het er met onze kinderopva­ng voorstaat, en lessen trekken uit die meting. Dan hoeven gezinnen zich geen zorgen meer te maken als ze voor de aartsmoeil­ijke keuze staan om wel of geen gebruik te maken van opvang. Dat de kinderopva­ng ‘gemiddeld’ onvoldoend­e goed is, klopt niet en het doet de inspanning­en van begeleider­s tekort. Maar dat het beter moet, is even duidelijk. Kwaliteits­volle, betaalbare opvang is een basisrecht, en is goed voor het kind. Laten we daar heel snel werk van maken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium