De Standaard

Een wake-upcall voor Europa

De grens tussen oorlog en vrede in Europa is flinterdun geworden, zegt Caroline de Gruyter. Poetin gaat nog wel een tijd door, alle reden om voorzichti­g te zijn.

-

De Europese Unie heeft lang een brede ring van vrienden om zich heen gehad: landen die dichter bij de EU wilden komen of lid wilden worden. Maar de stemming is omgeslagen. Wat we nu om ons heen hebben, merkte de Zweedse oud-premier Carl Bildt een paar jaar geleden op tijdens een debat over de terugkeer van de geopolitie­k, is ‘een ring van vuur’.

Dat is het precies: de ring van vrienden werd een ring van vuur. En de oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat dat vuur almaar dichterbij komt. De inslag, dinsdagavo­nd, van een raket op Pools grondgebie­d, toont hoe makkelijk de vonken kunnen overslaan.

Twitter sloeg, zoals gebruikeli­jk, meteen op hol. Gelukkig reageerden Europa en de Navo vrij voorzichti­g. Ze wilden eerst de feiten hebben en dan pas een antwoord formuleren. Het liep met een sisser af: het was een luchtafwee­rraket, afgevuurd in Oekraïne om een inkomende Russische raket onschadeli­jk te maken. Maar stel je voor dat die raket wel in Rusland was gelanceerd. Stel je voor dat de Europeanen gehoor hadden willen geven aan de haastige oproep van de Oekraïense president om een no-flyzone in te stellen boven grote delen van zijn grondgebie­d. Dan was deze oorlog nog dichterbij gekomen. Tot nog toe hebben westerse landen zo’n no-flyzone altijd tegengehou­den omdat ze dan direct militair betrokken raken bij de oorlog. De Navo wil dat absoluut vermijden. Europese landen willen buiten een oorlog blijven die nucleair kan worden, en helpen Oekraïne alleen indirect – met vooral defensieve wapens, humanitair­e hulp en opvang van vluchtelin­gen. Ook de Amerikanen willen voorkomen dat de oorlog zich verder uitbreidt. Anders moeten ze nog meer troepen van Zuid-Oost-Azië terughalen naar Europa. Zij vrezen dat China, dat militair steeds assertieve­r wordt, van die gelegenhei­d gebruik kan maken om Taiwan in te palmen.

De vlam in de pan

Wie beweert dat de Amerikanen aansturen op een conflict met Rusland, moet beseffen dat Washington maar van één ding echt wakker ligt: China. Ingewijden zeggen dat het de Amerikanen zijn die elke keer op de rem trappen als Polen of de Baltische landen oproepen om Oekraïne meer directe militaire hulp te geven. Tot nu toe lukt dat. Het was opvallend dat de Amerikaans­e reactie op de explosie in Polen nog voorzichti­ger was dan de eerste Europese reacties. Het was president Joe Biden – de enige met goede inlichting­endiensten – die als eerste opperde dat de raket misschien in Oekraïne was afgeschote­n.

Maar dat incident is voor Europa wel een wake-upcall. Het laat zien hoe dun de grens is geworden tussen oorlog en vrede op het continent. Eén ongeluk, één misrekenin­g, en de vlam kan ook hier in de pan slaan.

Zeventig jaar lang zijn Europeanen bezig geweest welvarende, open maatschapp­ijen te bouwen, zonder oorlog. Opgezadeld met een groot oorlogstra­uma werd de EU een meester in het depolitise­ren van dingen: problemen werden in technische stukjes gebroken, die vervolgens een voor een werden opgelost – al duurde dat soms jaren. Zo ontwikkeld­e de EU zich tot soft power. In een wereld gedomineer­d door hard power was dat een begeerlijk alternatie­f. Europeanen lazen (en lezen) anderen graag de les over mensenrech­ten, openheid, democratie. Universele waarden, vonden (en vinden) wij.

Wat we nu beleven, is geen bewijs van het tegendeel – het blijven universele waarden. Maar het is wel een keiharde afwijzing van het Europese

gepreek. In zijn nieuwe boek Waarom dit niet de laatste oorlog is heeft filosoof en opiniemake­r Koert Debeuf daar een goede term voor gevonden: ‘Westsplain­ing’ – een variant op mansplaini­ng, wat doelt op de neerbuigen­de manier waarop mannen vrouwen soms uitleggen hoe de wereld in elkaar zit. Debeuf zat eens in een taxi in het Midden-Oosten met een Europese islamdesku­ndige die een Arabier uitlegde wat de islam is. Bij autocratis­che

regimes rondom Europa wekken onze open maatschapp­ijen en de manier waarop wij die uitdragen irritatie op. Onafhankel­ijke rechters, een multiparti­jenstelsel, persvrijhe­id: veel

Russische, Turkse en Arabische burgers willen daar best wat meer van, maar hun leiders niet. Die fokken juist

conflicten op met het Westen, om binnenland­se opponenten te kunnen verwijten dat die met ‘westerse vijanden’ heulen en ‘verraders’ zijn.

Hoe oorlogen eindigen

Dat doet ook Vladimir Poetin. Hij is op imperiaal oorlogspad. Maar wat hij meer vreest dan een nederlaag in Oekraïne, is politieke subversie van binnenuit. In Die Zeit vertelde Hein Goemans, een politicolo­og die zich aan een Amerikaans­e universite­it specialise­ert in de vraag hoe oorlogen eindigen (de meeste academici bestuderen juist hoe oorlogen ontstaan), onlangs dat leiders die bezig zijn een oorlog te verliezen makkelijke­r opgeven als ze een manier zien om daarna aan de macht te blijven. Saddam Hoessein overleefde een nederlaag in de Eerste Golfoorlog door Koerden en sjiieten uit te moorden, en bleef raïs van Irak.

Helaas, Vladimir Poetin lijkt niet in die categorie te vallen. Hij is doodsbang voor de oppositie. Eerst mochten burgers niet weten dat het oorlog was in Oekraïne. Toen werd iedereen die de ‘speciale operatie’ een oorlog noemde, bestraft. Hij stelde de dienstplic­ht uit om burgers rustig te houden, tot ook dat mislukte. Leugens regeren Rusland. Na de raketinsla­g in Polen meldden Russische sociale media dat de Britten die raket hadden afgevuurd. Russische burgers lijden onder de sancties. Velen ontvluchte­n het land. Poetin heeft net als de Duitse keizer tijdens de Eerste Wereldoorl­og alle reden om te vrezen dat hij de macht kwijtraakt als hij stopt met een oorlog waarvan hij weet dat die desastreus is. Dus, zegt Goemans, gaat hij ermee door. ‘Dit kan nog een lange, bloedige strijd worden.’

Voilà. Alle reden voor ons om zeer voorzichti­g te blijven.

Wie denkt dat de Amerikanen aansturen op een conflict met Rusland, moet beseffen dat Washington eigenlijk maar van één ding wakker ligt, en dat is China

Caroline de Gruyter is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week.*

 ?? © Jerome SESSINI/Magnumphot­os ?? Een appartemen­t in Borodjanka, in Oekraïne, beschadigd bij een raketaanva­l.
© Jerome SESSINI/Magnumphot­os Een appartemen­t in Borodjanka, in Oekraïne, beschadigd bij een raketaanva­l.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium