De Standaard

Soerovikin moet met resultaten komen

Na de ‘noodzakeli­jke’ aftocht uit Cherson moet de Russische bevelhebbe­r in Oekraïne, generaal Soerovikin, militaire successen kunnen voorleggen. Daar slaagt hij nog niet in en dus groeit de druk.

- ©

‘Ik bid elke dag voor u. Ik bid omdat we wachten op schitteren­de resultaten.’ Margarita Simonjan, de hoofdredac­trice van de pro-Kremlin propaganda­zender RT, probeerde generaal Sergej Soerovikin vorige week een hart onder de riem te steken. Ze zei dat hij zich niet te veel moest aantrekken van de kritiek op zijn beslissing om de Russische troepen terug te trekken uit Cherson. Veel Russische militaire bloggers hadden weinig begrip voor die in hun ogen ‘smadelijke’ aftocht. Dat de Oekraïense president Zelenski enkele dagen later de heroverde provincies­tad al triomfante­lijk kon bezoeken, wakkerde hun onvrede over het verloop van de oorlog alleen maar aan. ‘Waarom vergieten we eigenlijk ons bloed?’, klonk het. Ook de ultranatio­nalist Alexander Doegin liet weten dat Cherson de laatste verliespos­t mocht zijn.

Natuurlijk was de terugtrekk­ing een zoveelste bewijs dat de Russen de oorlog niet kunnen winnen. Maar vanuit militair oogpunt viel de beslissing van Soerovikin te verdedigen. Hij wees erop dat hij soldatenle­vens wilde sparen en een hergroeper­ing op de oostelijke oever moest het leger in staat stellen opnieuw ‘offensieve acties te ondernemen’. De teruggetro­kken soldaten konden worden ingezet in het oosten van Oekraïne. De provincies Donetsk en Loehansk – samen de Donbas – zijn immers nog altijd niet volledig in handen van RusMocht land en volgens president Poetin vormen zij een absolute prioriteit.

Bachmoet

Maar Soerovikin moet stilaan tonen dat hij de juiste beslissing nam. Slagen zijn troepen erin terreinwin­st te boeken in Donetsk en Loehansk? Zeker is dat er opnieuw bijzonder hard wordt gevochten. De Oekraïense president Zelenski meldde dat het Russische leger zondag meer dan 400 artillerie­aanvallen had uitgevoerd op Oekraïense

posities, maar dat ze er nauwelijks in slagen terrein te veroveren. Al weken proberen ze in de Donetsk-provincie het stadje Bachmoet te veroveren. Maar dat is hen nog altijd niet gelukt.

Volgens Zelenski boeken de Oekraïners zelfs terreinwin­st in de provincie Loehansk. Meer details gaf hij niet. Volgens het Britse ministerie van Defensie proberen de Oekraïners het stadje Svatove te veroveren. Dat zou relatief slecht verdedigd worden, omdat er vooral slecht getrainde soldaten zitten.

Oorlog Oekraïne-Rusland

Front op 21 november 2022

De beter getrainde soldaten die in Cherson zaten, zijn meer dan welkom in de Donbas

 ?? Afp ?? De enige reactie die Sergej Soerovikin voorlopig tegenover de Oekraïense terreinwin­st kan zetten, zijn meedogenlo­ze bombardeme­nten.
Afp De enige reactie die Sergej Soerovikin voorlopig tegenover de Oekraïense terreinwin­st kan zetten, zijn meedogenlo­ze bombardeme­nten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium