De Standaard

Moeder van Mahi veroordeel­d voor financieri­ng terreur

De moeder van Yassine Mahi, de 32-jarige man die politieage­nt Thomas Monjoie (29) heeft gedood, heeft een radicale voorgeschi­edenis.

- © Pieter Huyberecht­s

Hoe meer het gerechteli­jk onderzoek vordert naar het mogelijke motief van Yassine Mahi (32), hoe meer blijkt dat de man met ernstige mentale problemen kampt – veeleer dan dat hij (nog meer) geradicali­seerd is. Caprev, de instantie in Brussel die hem haast dagelijks opvolgde, concludeer­de nog enkele dagen voor de moord op agent Thomas Monjoie (29) dat hij vooral psychologi­sche ondersteun­ing moest krijgen. Mahi stond al jaren op een Ocad-lijst als ‘potentieel gevaarlijk­e extremist’.

Dat de Brusselse dertiger radicalise­erde binnen de gevangenis­muren, waar hij tussen 2013 en 2019 zat na een dubbele diefstal met geweld, is bekend. Maar nu blijkt dat zijn familie een belangrijk­e rol kan hebben gespeeld in de ontwikkeli­ng van zijn extremisti­sche gedachtego­ed.

Vooral Mahi’s moeder Mimouna R. – ook bekend als ‘Oum Mohamed’ – is geen onbekende voor de veiligheid­sdiensten. Vorige week onthulde RTL dat ze geworteld was in het Brusselse

radicale milieu. De vrouw van 53, geboren in het Marokkaans­e

Tasfersite en sinds 2001 ook Belgische, liep in mei 2014 een veroordeli­ng tot twee jaar cel op wegens financieri­ng van de jihad.

Fondsen voor Al-Shabaab

Uit het vonnis van de strafrecht­bank destijds blijkt dat ze een groepering financierd­e waardoor diverse strijders zich konden aansluiten bij de Somalische terreurgro­ep Al-Shabaab.

Het onderzoek bracht destijds aan het licht dat ze geld bezorgde aan Loubna Berrou, de vrouw van de Franse terrorist Rachid Benomari.

Benomari gold als de leider van de bende en kreeg achttien jaar cel. Hij gaf in afgeluiste­rde telefoonta­ps toe achter de moord op vele Somaliërs te zitten.

‘Oum Mohamed’ ontkende tijdens haar verhoren dat ze terreurgro­eperingen financierd­e. Ook tijdens haar strafproce­s hield ze haar onschuld vol. ‘Mijn cliënte is altijd volledig gesluierd. Hoe kan men dan zeker zijn dat zij het was die geld bezorgde aan de vrouw van Benomari’, zei haar advocate ter verdedigin­g.

De familie van dader Mahi kan een belangrijk­e rol hebben gespeeld in de ontwikkeli­ng van zijn extremisti­sche gedachtego­ed

Uit hetzelfde vonnis blijkt nog dat de moeder van Yassine Mahi destijds een relatie had met Moez Garsallaou­i, een Tunesische terrorist en latere de man van de radicale islamist Malika El Aroud, bekend als ‘de zwarte weduwe van de jihad’. El Aroud is meermaals veroordeel­d in ons land.

Garsallaou­i gold destijds als ronselaar voor Al-Qaeda in Europa. Hij stond bekend als een gevaarlijk man. Hij was het ook die de Algerijns-Franse terrorist Mohamed Merah heeft opgeleid. Merah is de man achter diverse aanslagen in het zuiden van Frankrijk, in maart 2012. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven.

 ?? Blg ?? De dader van de aanslag op politieman Thomas Monjoie kampte vooral met psychische moeilijkhe­den.
Blg De dader van de aanslag op politieman Thomas Monjoie kampte vooral met psychische moeilijkhe­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium