De Standaard

Jaareinde vol hete hangijzers voor Vivaldi

De Vivaldi-regering staat voor turbulente weken. De begrotings­cijfers en asielopvan­g kraken, terwijl dringende hervorming­en zich opdringen.

- © Peter De Lobel, Bart Brinckman

Eerst de begroting: na de cijferdans van de voorbije dagen komt de Europese Commissie vandaag met haar oordeel. Morgen volgt een toelichtin­g in het parlement; van een vuurdoop voor staatssecr­etaris Alexia Bertrand (Open VLD) gesproken. De kans dat ons land een bolwassing krijgt, is niet gering. Covid, de oorlog in Oekraïne en de energiecri­sis hebben alle Europese begrotinge­n zwaar onder druk gezet. Voor die uitgaven zal Europa ons land geen standje geven – ze niet doen was geen optie. Mogelijk komen er wel opmerkinge­n over de vorm. Maatregele­n als de energiekor­ting tot maart en de uitzonderl­ijke lastenverl­aging voor bedrijven duwen de cijfers diep in het rood, terwijl er vragen te stellen zijn over de efficiënti­e en de gerichthei­d van die maatregele­n.

Waar de Commissie zich meer druk om maakt, valt te horen, zijn de oplopende uitgaven voor de ambtenaren­salarissen door de automatisc­he indexering, en de almaar stijgende sociale uitgaven door de vergrijzin­g en de hogere minimumpen­sioenen. Daar wees ook econoom Willem Sas onlangs op, in een interview met De Standaard. ‘De Europese Commissie plaatst ons in haar Fiscal Sustainabi­lity Report al jaren bij de landen met een hoog risico. Dat komt door de vergrijzin­g, die structurel­e uitgaven vergt. Deze regering heeft het minimumpen­sioen en de lonen in de zorg opgetrokke­n. Dat zijn verdedigba­re ingrepen, maar het zijn ook meer structurel­e uitgaven waar geen financieri­ng tegenover staat.’

En dan is er de vraag hoe Europa naar de kosten voor de btw-verlaging kijkt. Krijgt gewezen staatssecr­etaris Eva De Bleeker (Open VLD) gelijk van Europa? Als dat blijkt, kan de vraag gesteld worden waarom ze dan moest vertrekken.

Betaalbare pensioenen

Over de pensioenen gesproken: voor het einde van dit jaar moet de regering tot een akkoord komen over de tweede ronde van de pensioenhe­rvorming. Ook dat belooft lastig te worden. Na de verhoging van de minimumpen­sioenen naar 1.680 euro netto (op 1 januari 2024) bereikte Vivaldi in de zomer een akkoord over een tweede luik. De deal bevat drie onderdelen: een bonus voor wie doorwerkt na de leeftijd voor vervroegd pensioen, een voorwaarde van 5.000 gewerkte dagen vooraleer iemand toegang krijgt tot het minimumpen­sioen en een hoger pensioen voor wie de zorg voor het gezin

met deeltijds werk.

Het akkoord moest budgetneut­raal blijven, maar het Kenniscent­rum voor de Pensioenen berekende dat de pensioenbo­nus (2 euro per extra gewerkte dag) in 2040 800 miljoen euro extra kost. Bovendien krikt de maatregel de werkzaamhe­idsgraad nauwelijks op. De werkvoorwa­arde van 5.000 dagen levert tegen 2040 een besparing van amper 25 miljoen euro op. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zal dus moeten bijsturen. Al nuanceerde ze een en ander in de bevoegde kamercommi­ssie. ‘De impact op het budget is zo goed als neutraal’, besloot ze.

Een ander heet hangijzer is de loondiscus­sie. De Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven ziet geen enkele marge voor loonsverho­gingen. Daar gingen de vakbonden in de Groep van 10 niet mee akkoord, waardoor het dossier bij De Croo en co. terechtkwa­m. PS-vicecombin­eerde premier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne staat onder druk van zijn achterban om een wonder te verrichten. Toch beseft hij dat de loonmarge nul procent zal zijn. ‘Daar is geen ontsnappen aan’, is te horen in zijn entourage. Daarom wordt gewerkt aan een systeem om toch ‘iets’ mogelijk te maken in bedrijven die het goed doen – de consumptie­cheque van vorig jaar dient als voorbeeld. Omdat de Welvaartse­nveloppe aan dit dossier gekoppeld is, wil men vaart maken. Vrijdag bleek het water tussen socialiste­n en groenen enerzijds en liberalen anderzijds nog te diep.

Asielcrisi­s

CD&V-vicepremie­r Vincent Van Peteghem komt voorts tegen begin december met zijn eerste fase van een fiscale hervorming om de koopkracht te verhogen, werken meer te belonen en de belastingv­rije som op te trekken. Open VLD wil daar een hervorming van de belastings­chijven aan koppelen, zodat hoge lonen pas later in de hoogste belastings­chijf van 50 procent terechtkom­en. Van Peteghem en de socialiste­n willen vooral de middenklas­se laten profiteren.

In de achtergron­d sluimert de asielcrisi­s. Terwijl het kwik ’s nachts onder nul duikt, slapen er asielzoeke­rs en Oekraïense vluchtelin­gen op straat. Elke maand vragen ongeveer 4.000 mensen asiel aan en ook vanuit Oekraïne wordt nog veel extra volk verwacht.

Van Peteghem en de socialiste­n willen vooral de middenklas­se laten profiteren van de fiscale hervorming

Blz. 26:

 ?? Bart Dewaele ?? De regering van premier De Croo wacht een titanenwer­k.
Bart Dewaele De regering van premier De Croo wacht een titanenwer­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium