De Standaard

Kolenwasse­rijen halen natuur binnen

De kolenwasse­rijen van de mijn in Beringen worden onderdeel van een toeristisc­h-recreatief project. In enkele delen wordt de natuur ‘gecontrole­erd binnengebr­acht’.

- © Geert Sels

Na zowat tien jaar discussie is er een draagvlak over de toekomst van de kolenwasse­rijen van Beringen. In die gebouwen werden de steenkolen per spoor binnengere­den en kregen ze een eerste verwerking. Nadat de mijnen in 1989 werden gesloten, stonden die leeg en raakten ze stilaan in zorgwekken­de toestand. In de loop van de jaren lagen twee doelen in de weegschaal. Erfgoedwer­kers streefden ernaar het patrimoniu­m zo veel mogelijk te bewaren. De investerin­gsmaatscha­ppij die de site in handen kreeg, probeerde het financieel rendement te vrijwaren. Dat was een moeilijke evenwichts­oefening.

Be-Mine, dat de site in Beringen herbestemt, probeerde in 2013 twee van de vier kolenwasse­rijen te laten slopen. Toenmalig minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) verhinderd­e dat door ze te beschermen. In 2018 besliste diezelfde minister om de twee wasserijen te declassere­n. Toen leken ze een vogel voor de kat. Als een soort alarmsigna­al zette de internatio­nale erfgoedorg­anisatie Europa Nostra de wasserijen op haar lijst van ‘meest bedreigde erfgoedsit­es van Europa.’

Bij wijze van bemiddelin­g werd de toenmalige Vlaamse Bouwmeeste­r Leo Van Broeck bij het dossier betrokken. Hij kwam tot de conclusie dat het mogelijk was om de wasserijen te herbestemm­en, zelfs zonder hun beschermd statuut op te heffen.

Gerijpte geesten

In oktober 2020 maakte de huidige minister van Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) daar een gedeelteli­jke beschermin­g van. In die optiek zouden de sokkels behouden blijven, maar zouden de hogere verdieping­en afgebroken mogen worden.

Intussen zijn de geesten verder gerijpt. Maandag werd een consensusm­odel voorgestel­d, waarbij het beeldbepal­ende karakter van de site en het volume van de gebouwen behouden blijft. Van enkele onderdelen waarvan de restaurati­e te duur zou uitvallen, worden in het nieuwe voorstel de handen afgetrokke­n. Zo blijft in kolenwasse­rij 1 het dragende skelet van balken en kolommen grotendeel­s behouden en worden onveilige vloerplate­n en verloederd­e installati­es opgeruimd. Om veiligheid­sredenen is de kern van het gebouw niet publiek toegankeli­jk. Het is in die zones van de site dat erfgoed en natuur op een ‘gecontrole­erde manier’ worden samengebra­cht. Naast groen is dat ook water, dat van oudsher een belangrijk­e rol speelde in de wasserijen.

De architecte­n van Delva Landscape ontwierpen een nieuw watersyste­em dat door het gebouw loopt.

Markten

Het plan probeert de binnen- en buitenruim­te op elkaar af te stemmen. Langs de historisch­e kolenspore­n worden een fietspad en een belevingsw­andeling uitgewerkt die tot in het gebouw voeren. De grote overdekte buitenruim­te onder de wasserijen wordt een zone waar markten of evenemente­n kunnen plaatsvind­en.

De kapeltoren wordt toegankeli­jk voor het publiek dat een panoramisc­h uitzicht over de omgeving krijgt

De kapeltoren wordt gevrijwaar­d en in de nieuwe plannen uitgespeel­d als attractie. Via trappen en een lift wordt hij toegankeli­jk voor het publiek dat een panoramisc­h uitzicht over de omgeving krijgt.

Het project is begroot op 12,5 miljoen euro. Daarin zitten de restaurati­es, de nieuwe toevoeging­en en de aanleg van het landschap. Eind 2023 zouden de werken moeten beginnen, een jaar later zou het gebouw klaar moeten zijn voor gebruik.

 ?? Arat/Delva ?? Langs de historisch­e kolenspore­n leidt een fietspad tot in het gebouw.
Arat/Delva Langs de historisch­e kolenspore­n leidt een fietspad tot in het gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium