De Standaard

Een rauwe romance

Timothée Chalamet en Taylor Russell laten de tanden zien in deze kannibalen­romance van Luca Guadagnino, de Italiaan die Chalamet vijf jaar geleden lanceerde met Call me by your name.

-

Het is schipperen tussen overleven en leven als bloeddorst­ige outlaws

Bones and all

Van: Luca Guadagnino

Met: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance, Michael Stuhlbarg

(130 min.) ★★★⭐⭐

Enkele tienermeis­jes beleven een avondje samen thuis, gezellig elkaars nagels lakken. Maar Bones and all is geen juniorvers­ie van Sex and the city. Dat is snel duidelijk wanneer Maren, de timide nieuwkomer van het gezelschap, de tanden plant in zo’n vinger die haar ter goedkeurin­g wordt voorgehoud­en. Het meisje gilt als een gek, maar zij bijt door. Tot het bloed op haar shirt druipt.

Bones and all werd aangekondi­gd als de nieuwe film met Timothée Chalamet, en dat is niet gelogen. Wel is het de beloftevol­le Taylor Russell, die als Maren de hoofdrol speelt. Het incident met de vinger is niet haar eerste sinistere voorval, maar voor haar alleenstaa­nde vader – die zelf die drang niet kent – is het de druppel. En nu staat Maren er alleen voor. Anders-zijn is nooit een pretje, je zal maar een kannibaal wezen. Kun je wel aan je trekken komen zonder slachtoffe­rs te maken? Is het vechten tegen een verboden natuur?

De film laat zich niet zomaar in een vakje duwen. Bones and all is een coming of age, een zoektocht naar jezelf kunnen en mogen zijn in een wereld van ieder voor zich. Maar het is even overtuigen­d een weerbarsti­g liefdesver­haal als een roadtrip door de Amerikaans­e Midwest van de jaren tachtig.

‘Je mag nooit een eater eten.’ Dat is de enige stelregel van Sully, het viezige mannetje dat Mark Rylance speelt (Wolf Hall, Bridge of spies). Hij is net als Maren een eater en daarmee de eerste lotgenoot die ze ontmoet. Ze kunnen het van elkaar ruiken. Maar het is pas wanneer ze in een supermarkt het pad kruist van de frommelige Lee met zijn rode lokken (de rol van Chalamet), die ook die appetijt deelt, dat ze inziet dat een leven alleen misschien toch niet haar lot hoeft te zijn.

Smakeloze grap

Luca Guadagnino regisseerd­e de film, maar voor het zover kwam, zat hij er even mee verveeld. Want net toen twee jaar geleden het nieuwe project met Chalamet bekend werd, kwam in dezelfde week zijn andere Call me by your name-acteur in opspraak. Niet alleen waren er aan het adres van Armie Hammer beschuldig­ingen van verkrachti­ng. Er doken ook berichten op over zijn liefde voor – slik – mensenvlee­s. Het toeval is soms een smakeloze grap.

Bones and all heeft natuurlijk niets met die huiverige zaak te maken. De film adapteert de youngadult­bestseller van de Amerikaans­e schrijfste­r Camille DeAngelis, en die gaat over een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden. Ondanks een

natuur die haar naar de marge van de maatschapp­ij verbant.

De cineast laat de romance tussen Maren en Lee tot leven komen in beelden

 ?? ?? Maren (Taylor Russell) staat alleen op de wereld als kannibaal. Tot ze Lee (Timothée Chalamet) tegenkomt.
Maren (Taylor Russell) staat alleen op de wereld als kannibaal. Tot ze Lee (Timothée Chalamet) tegenkomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium