De Standaard

Loonindexe­ring vaak afknapper voor wie weinig verdient

Wie weinig verdient, houdt van een loonindexe­ring netto verhouding­sgewijs het minst over. Hoge lonen zijn het best af. ‘Vooral de lagere middenklas­se betaalt de facto te veel belastinge­n.’

- © Stijn Decock Lufthansa (belga)

Nu de inflatie nog altijd de pan uitswingt, rekenen velen uit hoeveel ze bij iedere indexering extra in het loonzakje ontvangen. Dat valt vaak tegen. Van de indexering schiet netto vaak minder over dan verhoopt. Een indexering met 2 procent – zoals bij iedereen die een loon heeft dat de spilindex volgt – betekent helemaal geen verhoging van het nettoloon met twee procent. Zeker voor lage inkomens valt dat tegen. Want hoe meer je verdient, hoe hoger de procentuel­e verhoging van het nettoloon.

Een berekening op basis van onder andere de looncalcul­ator van SD Worx leert dat wie een laag loon van 1.800 euro bruto ontvangt, na een indexering met 2 procent slechts 0,8 procent overhoudt. Voor wie 2.000 euro bruto per maand verdient, is het nog erger gesteld: die ziet het netto-inkomen slechts met 0,2 procent toenemen. Dat contrastee­rt met hoge lonen. Hoe hoger het loon, hoe meer je ook netto in procenten overhoudt. Wie 7.000 euro bruto verdient, houdt van een indexering met 2 procent 1,54 procent extra nettoloon over. Bij 5.500 euro is dat 1,25 procent.

‘Beter verdienend­en betalen wel veel belastinge­n, maar genieten ook veel voordelen’

Belastings­chalen

Het ietwat bizarre effect wordt op twee manieren veroorzaak­t. Er is het mathematis­che effect van de belastingv­rije som die op 9.050 euro per jaar ligt en verhoogd wordt met het aantal personen ten laste. Op dat bedrag betaalt niemand belastinge­n. Dat trekt de gemiddelde belastingv­oet die je

Ive Marx

Hoogleraar Sociale Wetenschap­pen

op het totale inkomen betaalt, omlaag. De extra euro die je boven op de belastingv­rije som verdient, wordt meteen harder belast. Bij een hoog loon verwatert dat effect, omdat het grootste deel van het loon tegen het volle pond belast wordt.

Voor lage lonen speelt nog een effect: zij vallen snel in hogere belastings­chalen. Ons belastings­ysteem is heel progressie­f: wie geen 13.450 euro bruto verdient (boven op de belasting vrije schijf ), betaalt 25 procent belastinge­n. Dat gaat snel omhoog: wie meer dan 13.450 euro verdient betaalt 40 procent, vanaf 23.900 is het 45 procent, bij 41.360 euro 50 procent. Bij een tussentijd­se indexering tijdens het jaar lopen lage inkomens snel het risico dat ze in een hogere belastings­chijf vallen, waardoor ze netto heel weinig overhouden van een loonsverho­ging.

Ook andere loonvoorde­len nemen bij een loonsverho­ging af, zoals de Vlaamse jobbonus, die maximaal 50 euro netto per maand bedraagt voor wie minder dan 1.800 bruto verdient. Die neemt snel af, naarmate je meer verdient. De belastings­chalen worden weliswaar één keer in het begin van het jaar geïndexeer­d, waardoor het effect van de hogere belastings­chalen afgevlakt wordt en we netto iets meer overhouden. Maar hoge lonen krijgen netto niet alleen in centen, maar ook in procenten nog steeds meer.

‘Bovendien hoef je niet van je bureaustoe­l te komen om je loon onafhankel­ijk van de index te zien stijgen. Heel wat mensen krijgen jaarlijks ook automatisc­he anciennite­itsof baremieke verhoginge­n’, zegt Ive Marx, hoogleraar Sociale Wetenschap­pen. Daardoor kun je toch in een hogere belastings­chijf vallen, waardoor je finaal netto weinig overhoudt van de indexering, zelfs na aanpassing van de belastings­chijven.

Promotieva­l

‘Daarnaast zijn er nog heel wat voordelen die dreigen weg te vallen wanneer iemand uit de lagere middenklas­se meer verdient. Door de sociale energietar­ieven is er nu een groot verschil tussen wie die krijgt en wie net te veel verdient en dus de gewone hoge tarieven betaalt voor elektricit­eit en gas. Ook de toegang tot sociale woningen of de verhoogde kinderbijs­lag valt bij een loonstijgi­ng vaak snel weg’, zegt Marx.

Marx spreekt van een promotieva­l die vooral de lagere middenklas­se treft. Promotie maken door meer verantwoor­delijkheid te nemen of meer te werken, loont in België te weinig. ‘We beschermen de laagste klasse goed met allerlei maatregele­n, waardoor de armoede in Vlaanderen laag blijft. De beter verdienend­en betalen wel veel belastinge­n, maar genieten ook veel voordelen. De lagere middenklas­se trekt aan het kortste eind: zij wordt de facto te veel belast en krijgt daarvoor weinig terug.’

Marx vindt dat we de progressiv­iteit van het belastings­ysteem en de toekenning van sociale voordelen moeten herbekijke­n om het systeem eerlijker te maken en meer mensen aan te zetten tot werken.

Lufthansa zoekt 20.000 mensen

De Duitse luchtvaart­groep Lufthansa wil, na een periode van besparinge­n als gevolg van de coronacris­is, weer groeien en extra personeel in dienst nemen. Alles samen gaat het om 20.000 nieuwe aanwerving­en, waaronder ook een 190-tal in ons land.

De groep is een grootschal­ige campagne gestart. Brussels Airlines, dochter van Lufthansa, wil 190 aanwerving­en doen. Daaronder vallen een 70-tal cabin crewleden, een 20-tal piloten, ongeveer 30 nieuwe collega’s op de luchthaven, een 30-tal bij maintenanc­e & engineerin­g en zowat 40 administra­tieve functies zoals onder meer sales, IT, marketing en hr. Dit jaar werden er tot dusver al meer dan 300 mensen aangeworve­n, maar Brussels Airlines gaat dus op zoek naar nog eens 190 nieuwe collega’s.

 ?? Fred Debrock ?? Wat je bij een loonindexe­ring extra in het loonzakje ontvangt, valt vaak tegen.
Fred Debrock Wat je bij een loonindexe­ring extra in het loonzakje ontvangt, valt vaak tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium