De Standaard

De grootste speler in Qatar is de grootste surprise van Oranje

- Andries Noppert • doelman Nederland © Diebrecht De Smet, Stijn Joris

Twee jaar geleden suggereerd­e zijn vriendin nog dat hij misschien beter bij de politie aan de slag kon gaan. Gistermidd­ag maakte Andries Noppert (28) zijn debuut bij Oranje. Met een foutloze prestatie schreef hij een gouden bladzijde bij in zijn jongensboe­k.

Met Louis van Gaal als bondscoach weet je dat je verrassing­en kunt verwachten. Op zijn 71ste is hij eigenwijze­r dan ooit, en dus zette hij tegen Senegal Heerenveen-doelman Andries Noppert tussen de palen. ‘Omdat hij gewoonlijk ballen tegenhoudt’, zo verklaarde hij zijn keuze vooraf. Nog maar twee keer had de 28-jarige surprise van de chef voor meer dan 35.000 toeschouwe­rs gespeeld – tegen Ajax en tegen Feyenoord – maar gisternami­ddag trad de Oranje-debutant dus in de voetsporen van onder anderen Edwin van der Sar, Maarten Stekelenbu­rg en Jasper Cillessen.

Op Nopperts teller staan amper 32 officiële wedstrijde­n in de Nederlands­e Eredivisie, aangevuld met 8 stuks in de Italiaanse Serie B en 5 in de Nederlands­e Keuken Kampioen Divisie. In totaal niet eens goed voor 50 wedstrijde­n als prof. Ter vergelijki­ng: Cillessen, een van zijn concurrent­en bij Oranje die door Van Gaal werd thuisgelat­en – heeft alleen al meer interlands gespeeld, 63 om precies te zijn. ‘Voor mij is dit ook bizar’, gaf Noppert dit weekend toe in de Nederlands­e krant

Trouw. ‘Zelfs enkele weken geleden nog had ik het niet verwacht.’

Oude fiets op stenen

In de zomer van 2020 probeerde zijn vader hem nog te overtuigen om met profvoetba­l te kappen. Veel geluk had zijn voetbalcar­rière hem tot dan niet gebracht. Bij NAC speelde hij in vier jaar amper zeven wedstrijde­n. Hij trok daarop in 2018 naar Italië, naar Serie B-club Foggia, maar het opmerkelij­kste feit van die passage was dat hij moest betalen om zijn gestolen auto terug te krijgen. En bij FC Dordrecht, in de eerste divisie, liep hij dan weer een zware meniscusbl­essure op.

‘Op training zag je dat hij een keeper met mogelijkhe­den was’, zegt Gill Swerts, de ex-Rode Duivel die in 2014-2015 bij NAC ploegmaat was van de toen 20-jarige Noppert. ‘Alleen moet je als doelman wel geduld hebben. Toen zijn kans uitbleef, begon je dat te merken aan zijn houding. Op training ging hij nonchalant­er en lakser tussen de palen staan. Ik dacht dat hij niet met tegenslage­n zou kunnen omgaan en het daardoor niet zou maken, maar hij heeft het tegendeel meer dan bewezen.’

Noppert zat een half seizoen zonder club en zijn vriendin raadde hem aan om bij de politie aan de slag te gaan, omdat ze vond dat zo’n baan wel iets voor hem was. Maar hij beet door, trouw aan het motto dat hij op zijn arm liet tatoeëren: ‘I will never give up’. Tijdens de coronaperi­ode bouwde Noppert in de tuin van zijn huurhuis in Dordrecht een hometraine­r door een oude fiets op stenen te monteren. Zo kon hij toch revalidere­n en weer in vorm raken. Uiteindeli­jk loonde dat.

‘Voor mij is dit ook bizar. Zelfs enkele weken geleden had ik het niet verwacht’

Andries Noppert

in ‘Trouw’

Houdt hij het?

Bij Go Ahead Eagles, een kelderclub in de Eredivisie, kreeg hij een nieuwe kans en die greep hij. Hij werd er de eerste doelman in 36 jaar tijd die drie wedstrijde­n na mekaar de nul wist te houden. Afgelopen zomer versierde hij een transfer naar SC Heerenveen. Daar zit hij dit seizoen aan zes clean sheets in veertien wedstrijde­n. Met slechts dertien tegendoelp­unten doet de Friese verdedigin­g het even goed als die van leider Feyenoord en zelfs beter dan die van Ajax en PSV.

Sinds gisternami­ddag heeft het onwaarschi­jnlijke jongensboe­k van de 2,03 meter lange Fries – de grootste speler op dit WK – er een gouden bladzijde bij. Eén vraag brandde op de lippen van voetbalmin­nend Nederland: houdt hij het, kan hij de druk aan? Noppert ontgoochel­de niet.

Vooral na de pauze onderschei­dde hij zich: eerst pakte hij uit met een foutloze redding op een trap van Boulaye Dia, even later hield hij Idrissa Gueye van de openingsgo­al. En nadat Cody Gakpo Nederland met een kopbal vanuit het niets op voorsprong had gebracht – het slaagde er na de rust amper in een verdienste­lijk Senegal uit verband te spelen – stond hij pal op een poging van

Pape Gueye. Aan de overkant toonde collega Édouard Mendy zich onzekerder: diep in de blessureti­jd kon hij een schot van Depay pareren, maar Klaassen trapte de rebound binnen: 0–2.

‘Dat hij met Oranje op het WK staat, bewijst nog maar eens hoe belangrijk mentale weerbaarhe­id is in sport,’ zegt Nopperts exploegmaa­t Swerts, ‘en in het leven in het algemeen.’

Mooi mens

Als Noppert op dit WK uitgroeit tot een nationale held, dan leent zijn levenswand­el zich uitstekend voor een verfilming. Gaat hij de mist in, dan heeft Van Gaal de boter gegeten. Met zijn keuze om hem te laten debuteren, gaf hij de doelman in elk geval een vertrouwen­sboost.

Met de 71-jarige coach had Noppert vanaf het begin een klik, zei hij dit weekend in Trouw: ‘Ik vind hem een mooi mens’, klonk het. ‘Ik hou van zijn humor, zijn werkwijze, hoe hij ermee omgaat. Van Gaal is ook een open boek. Hij doet zich op televisie niet anders voor dan hij is. Dat kan ik heel erg waarderen in mensen.’

 ?? Petr David Josek/ap ?? Andries Noppert houdt zijn netten schoon tegen Senegal.
Petr David Josek/ap Andries Noppert houdt zijn netten schoon tegen Senegal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium