De Standaard

Een Labello met een regenboog erop

- Filip Joos Voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports en columnist van deze krant. ©

Een gele kaart nog vóór er wordt getost, dat onvergetel­ijke beeld wordt ons niet gegund, schrijft Filip Joos. De acht landen die hadden opgeroepen een ‘One Love’-aanvoerder­sband te dragen, halen bakzeil. Het is des mensen.

Je hebt bindingsan­gst – door de overvloed aan datingprog­ramma’s is dat begrip inmiddels gemeengoed geworden – en je hebt bandangst. Dat is een neologisme, maar dankzij de

Fifa zal het vast opduiken in de Van Dales van de toekomst.

De wereldvoet­balbond (die bij monde van zijn voorzitter net voor de start van het WK nog opriep tot een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne) heeft met een gele kaart gedreigd voor aanvoerder­s die een aanvoerder­sband met de leuze ‘One Love’ dragen tijdens de voetbalwed­strijden in Qatar. Eerst denkt de Fifa dus over de morele autoriteit te beschikken om op te roepen tot een moratorium in een gruwelijke oorlog, nauwelijks enkele dagen later verbiedt hij een boodschap van liefde, omdat de uitgebreid­e vorm daarvan de Qatarezen niet bevalt – all-inclusive slaat in dit land alleen op hotelbuffe­ts, niet op mensen. Je moet Gianni Infantino heten om daar de logica van in te zien.

Diezelfde Infantino die afgelopen zaterdag op een bizarre persconfer­entie nog in de voetsporen van JFK trad – neen, hij was geen Berliner, maar hij was wel gay. Symbolisch, welteverst­aan. Met die gratuite mededeling maaide hij het gras voor de voeten weg van zijn woordvoerd­er, die op datzelfde podium wel echt voor het oog van de hele wereld uit de kast kwam.

Holle slogans

De rest van de wereld ziet in het bannen van die band het zoveelste bewijs voor hoe fout de wereldbeke­r is, hoe de waarden die het voetbal propageert of op zijn minst probeert te propageren haaks staan op die van de elite in de golfstaat. Alle campagnes tegen racisme, tegen homohaat die de Fifa de voorbije jaren op ons losliet, de pseudo-outing van Infantino en de waarachtig­e van zijn persman, ze kunnen de prullenman­d in. Want de overkoepel­ende slogan van alles waar je maar campagne voor kunt voeren, One Love, mag niet. Wordt bestraft met een gele kaart. Weg is de enige kans voor Leandro Trossard om basisspele­r bij de Rode Duivels te worden: twee keer geel in de eerste twee wedstrijde­n voor kapitein Hazard, nog voor er is afgetrapt, en bij de derde staat Trossard aan de aftrap.

Infantino en zijn spindoctor­s zijn uiteraard meesters in damagecont­rol, gaan per toernooiro­nde een band met een andere hashtag verplichte­n. #FootballUn­itesTheWor­ld, gevolgd door #SaveThePla­net, en #ProtectChi­ldren #Savethemea­l in de groepsfase, tot Football is Joy, Passion, Hope, Love & Peace in de finale (wie als aanvoerder kans denkt te maken die laatste band te kunnen dragen, kan het best de komende drie weken in de fitness zijn biceps nog wat oppompen). Onderweg, in de kwartfinal­es, kan zelfs #NoDiscrimi­nation door de beugel, kijk eens aan. Allemaal opsmuk, allemaal holle slogans, als je eerder ‘One Love’ verboden hebt.

Het WK is amper twee dagen ver, en Infantino en co. zitten al tussen hamer en aambeeld.

De acht landen die op initiatief van Nederland hadden afgesproke­n de gewraakte aanvoerder­sband te dragen, hebben bakzeil gehaald. Wat even begrijpeli­jk als jammer is: het was een onvergetel­ijk beeld geweest, een ref die nog voor er wordt getost, een gele kaart trekt – de dappersten onder hen zouden het met een verontschu­ldigend gebaar doen en iets prevelen als ‘bevel is bevel’.

Lippendien­st

De aanvoerder­sband die verboden wordt, is een masker dat van het gezicht van Gianni Infantino valt

Het had de aanvoerder­s van die acht landen een heroïsche tint gegeven. Een kaart pakken voor de ploeg gebeurt vaak in het voetbal, de zogenoemde profession­ele fout. Een kaart pakken voor de wereld, dat had hier zomaar gekund. Maar dan loop je het risico ze niet meer te kunnen pakken voor de wereldbeke­r, dus tja ... Geen enkel land heeft het WK in Qatar geboycot. Allemaal hebben ze zich dus, door hierheen af te reizen, onderworpe­n aan de wetten van de Fifa en van het gastland. Ook als die in onze geest alle verbeeldin­g tarten.

Toevallig is mijn Labello (ik bewijs voetbalwed­strijden lippendien­st, en daar durven die wel eens van te gaan kloven) getooid met een regenboog. Dat maakt me allerminst een held, ik vermoed niet dat ik straks uit het stadion word verwijderd om wat lippenstif­t. Ik kijk om me heen, twee uur voor Nederland-Senegal, en zie op de persbanken van onze noorderbur­en Willem Visser zitten. De journalist van de Volkskrant die een paar jaar terug bij hoog en bij laag zwoer niet naar Qatar te zullen afreizen.

Bakzeil halen, het zit in de mens. Maar mensen daartoe dwingen, zogezegd in naam van de uniformite­it, daar zou de Fifa zich voor moeten

schamen. Sowieso heb ik meer begrip voor iemand die een voetbaldro­om najaagt dan voor een bobo die bezwijkt voor geld. Daarom is de band die van de arm van de aanvoerder­s wordt gehaald een masker dat van het gezicht van Gianni Infantino valt. Het slechte nieuws is dat hij er ongetwijfe­ld nog een paar in reserve heeft.

 ?? Filip Joos ?? Een lippenstif­t getooid met regenboog in de commentaar­box van Filip Joos.
Filip Joos Een lippenstif­t getooid met regenboog in de commentaar­box van Filip Joos.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium