De Standaard

Spionageth­riller op een moslimscho­ol

- Fien Meynendonc­kx Boy from heaven Van: Tarik Saleh Met: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Barik (126 min.) ★★★⭐⭐

RECENSIE FILM Een naïeve visserszoo­n belandt in een zee van politieke en religieuze intriges.

De Zweedse regisseur Tarik Saleh mag Egypte niet meer binnen sinds zijn nagelbijte­r The Nile Hilton incident, over corruptie binnen de Egyptische politie. Had die film uit 2017 hem geen ballingsch­ap opgeleverd, dan zorgde deze Boy from heaven daar wel voor. Want opnieuw maakt Saleh een strakke thriller die de heimelijke machtsspel­letjes van politieke en religieuze leiders onthult.

Kort nadat de visserszoo­n Adam zijn studies aan de prestigieu­ze Al-Azhar Universite­it in Caïro is begonnen, sterft de grote imam, het hoofd van de instelling. Meteen is de staatsveil­igheid in alle staten, want de president eist dat de volgende imam er een van de ‘juiste’ strekking wordt. De naïeve Adam wordt gerekrutee­rd om het islamitisc­he instituut te infiltrere­n en zo de imamverkie­zingen te beïnvloede­n. Voor hij het goed en wel beseft, werkt hij zich op gevaar van eigen leven binnen in een verboden gemeenscha­p van Moslimbroe­ders.

Met Boy from heaven won Saleh de prijs voor beste scenario op het Filmfestiv­al van

Cannes. Het is nochtans het script dat rammelt in deze zinderende spionageth­riller. Onvoorstel­baar dat de staatsveil­igheid zo’n kritieke opdracht zou toevertrou­wen aan een groentje als Adam. Ook de spionagete­chnieken die het genre gewoonlijk zo aantrekkel­ijk maken, blijven ergerlijk vaag. Elk gebrek aan consequent­ie en achtergron­dinformati­e ondermijnt de geloofwaar­digheid. Hoe kan Adam bijvoorbee­ld ’s nachts telkens vlotjes wegglippen naar zijn check-ups met de chagrijnig­e kolonel

Ibrahim, steeds in dezelfde Starbucksa­chtige koffiebar?

Grote ogen

Gelukkig is Boy from heaven naast actiefilm ook een coming-of-ageverhaal. De onschuldig­e en wijd opengesper­de ogen van acteur Tawfeek Barhom slepen de kijker mee in Adams verwonderi­ng over de ondergrond­se wereld die hij ontdekt. Bijna ongemerkt evolueert hij van kleine garnaal tot een

protagonis­t die zijn cruciale rol in de intrige passioneel vervult. Kolonel Ibrahim, verfomfaai­d gespeeld door Saleh-veteraan Fares Fares, vormt de verveelde tegenpool van Adam – iemand die nergens meer van opkijkt.

Saleh gebruikt die tegengeste­lde blikken om de hypocrisie binnen twee verwante werelden te openbaren: die van de georganise­erde godsdienst en van de politiek. Hij velt geen oordeel over religie zelf, en zeker niet over de private beleving ervan. De islam treft geen schuld, maar wel de manier waarop de godsdienst wordt misbruikt om de macht van enkele uitverkore­nen in stand te houden.

 ?? Rr ?? De naïeve Adam wordt gerekrutee­rd om in een universite­it in Caïro te infiltrere­n. ©
Rr De naïeve Adam wordt gerekrutee­rd om in een universite­it in Caïro te infiltrere­n. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium