De Standaard

De triomf van de federale regering waar niemand over spreekt

- Ive Marx Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaal-economisch­e wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Hier is iets wat ik niet snap. Hoe komt het dat Vivaldi nalaat de loftrompet af te steken over een van haar merkwaardi­gste verwezenli­jkingen? Dan heb ik het over de sterkste daling van de armoede die we in tijden hebben gezien in ons land. Het is bij mijn weten zelfs de grootste afname ooit geregistre­erd.

Als u zich afvraagt waarom u daar nog niets over hebt gehoord op radio of TV, of in uw krant, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik het ook niet begrijp. Er kan geen voedselban­k zijn waar een lange rij staat of het is voorpagina­nieuws. Dan worden de hyperbolen bovengehaa­ld.

Maar als het federaal statistisc­h bureau Statbel veruit de meest representa­tieve, betrouwbar­e, profession­eel verwerkte cijfers over armoede uitbrengt, dan kraait daar geen haan naar. Dat is verbijster­end omdat de recentste cijfers dus de sterkste jaar-op-jaardaling tonen die ooit werd geregistre­erd. En dat na decennia van bijna stilstand, alle ronkende politieke beloftes ten spijt. Je zou denken dat het een extra journaal waard is, maar nee.

Laten we het eens over die cijfers hebben. De laatste cijfers zijn voor 2021. Die hebben betrekking op het fameuze eerste coronajaar 2020, want armoede wordt gemeten op basis van inkomens van de huishouden­s over de loop van een jaar.

Het aandeel van de Belgen in financiële armoede in België bedroeg in dat jaar 12,7 procent. Het jaar daarvoor was dat 14,1 procent en het jaar daarvoor 14,8 procent. Nu kun je dat niet veel vinden, maar tegen de achtergron­d van cijfers die al jaren nauwelijks een cijfer na de komma schommelen, is dat een sterke daling. Omgerekend gaat het over zowat 159.000 minder Belgen in armoede in één jaar tijd. Als dat niet tot de verbeeldin­g spreekt. Er zit altijd wat statistisc­he ruis op die cijfers, maar dat is de grootteord­e van de daling.

Als we nog verder teruggaan, wordt de daling nog sterker. In 2018 was de armoede zelfs nog 16,4 procent maar dat cijfer is niet echt vergelijkb­aar met het huidige omdat Statbel andere en (globaal) betere data is gaan gebruiken voor de berekening. De berekening­swijze ligt nu trouwens ook meer in lijn met de andere landen waar we ons graag mee vergelijke­n.

Met die 12,7 procent mensen in financiële armoede vindt België weer aansluitin­g bij de kopgroep van de best presterend­e Europese

landen. De armoede in België is nu nauwelijks hoger dan in Denemarken en een stuk lager dan in Duitsland, Frankrijk en zelfs Nederland en Zweden. Dat is niet niks.

De armoede in België is nu een stuk lager dan in Duitsland, Frankrijk en zelfs Nederland en Zweden. Dat is niet niks

Hoe komt dat? In essentie omdat er met geld is gesmeten tijdens de coronacris­is. Dat begon al onder de regering-Wilmès, maar doorgaans staan zulke details politieke creditclai­ming niet in de weg. Er was de uitbreidin­g van de tijdelijke werklooshe­id, er waren de maatregele­n voor zelfstandi­gen, federaal én regionaal. Er was het extra geld voor de OCMW’s. Er was massale steun voor de bedrijven. Te veel om op te noemen. Letterlijk tientallen miljarden zijn uitgedeeld. Ik heb destijds al voorspeld dat dit best wel eens tot een daling van de armoede zou kunnen leiden. Ik werd er vreemd op aangekeken.

Betekent dat nu dat onze overheden goed bezig zijn? Dat is iets anders. Armoede vermindere­n door met geld te smijten dat je niet hebt en zo diepe gaten in de begroting te slaan, is niet heel moeilijk. Dat is tijdens de coronacris­is gebeurd en daarna heeft de federale regering er nog een lap op gegeven met verhoginge­n van tal van uitkeringe­n, wat ook wel mocht. Nu doet ze voort met de uitbreidin­g van allerlei premies en sociale tarieven.

Een deugdelijk armoedebel­eid op de lange termijn vergt vooral structurel­e hervorming­en. Hoe vaak moeten we dat nog zeggen. Op de arbeidsmar­kt is veel meer nodig dan die homeopathi­sche arbeidsdea­l. In de sociale zekerheid is er véél meer nodig dan de non-hervorming­en in de werklooshe­id en de nog erg beperkte ingrepen in de langdurige ziekte. De to-dolijst is zo goed als eindeloos.

En toch zou je denken dat wel iemand in de Wetstraat op het idee zou zijn gekomen de beschamend­e begrotings­cijfers deels te ontmijnen door uit te pakken met ‘le retour du

coeur’ die het begrotings­tekort gebracht heeft. Bij deze dan. Vivaldi kan blijkbaar altijd wat hulp gebruiken met cijfers.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium