De Standaard

Opnieuw verliest crèche vergunning, na tekorten en recente ‘gevaarsitu­atie’

- Christoph Meeussen

Ook de Denderleeu­wse crèche De Bengeltjes moet de deuren van het Agentschap Opgroeien sluiten. ‘We maken ons ernstig zorgen over de kwaliteit van de opvang en de veiligheid en gezondheid van de kinderen’, klinkt het.

Voor de duidelijkh­eid: vorige week verloor de crèche ’t (B)engeltje uit Oudenaarde haar vergunning. Dinsdag besliste het Agentschap Opgroeien dat crèche De Bengeltjes uit Denderleeu­w haar vergunning verliest. De twee crèches hebben niets met elkaar te maken.

‘De Bengeltjes is open sinds eind 2017 en heeft plaats voor 36 kinderen’, zegt Nele Wouters, woordvoers­ter van het Agentschap Kinderopva­ng. ‘De opvang kreeg controle door de Zorginspec­tie in 2019 en opnieuw in het voorjaar van 2022, waarna het advies werd gegeven om een handhaving­straject op te starten.’

‘Er waren terugkeren­de structurel­e tekorten die niet weggewerkt raakten’, zegt Wouters. ‘Denk daarbij onder meer aan de registrati­e van kinderen en begeleider­s die niet in orde is.’

De combinatie van die mankemente­n met een recente melding, deed het Agentschap besluiten de vergunning niet te schorsen, maar meteen bij hoogdringe­ndheid in te trekken. ‘Recent werd een gevaarsitu­atie gemeld, waardoor de fysieke en psychische integritei­t van het kind niet gewaarborg­d kan worden. We maken ons ernstige zorgen over de kwaliteit van de opvang

‘Er waren terugkeren­de structurel­e tekorten die niet weggewerkt raakten’

en de veiligheid en gezondheid van de kinderen’, zegt Wouters nog. ‘Over de aard van de gevaarlijk­e situatie kan ik niets zeggen, om de identiteit van de melder niet in het gedrang te brengen.’

Ouders ingelicht

De opvangloca­tie werd ingelicht, net als het lokaal bestuur en de ouders. Het lokaal bestuur krijgt

Nele Wouters gewoonlijk de taak om in overleg met ouders naar alternatie­ve opvangplaa­tsen te zoeken voor de kinderen die in de gesloten crèche werden opgevangen. De schepen voor Kinderopva­ng, Sofie Renders (CD&V), zegt dat er dinsdag een lokaal overleg plaatsvond met alle partners. Bij de crèche wenste men geen commentaar te geven.

Dit jaar is het aantal crèches dat minstens tijdelijk de deuren moest sluiten meer dan verdubbeld tegenover 2021. Vorige week stond de teller van gesloten crèches op 37. In heel 2021 werden er 19 gesloten. Recent werden nog verschille­nde vestiginge­n geschorst van de groep Mippie en Moppie.

Op de website van het Agentschap Opgroeien staan alle opvanginit­iatieven opgelijst waarvan in de laatste zes maanden de vergunning werd geschorst of ingetrokke­n (zie kaart). Momenteel mogen 26 crèches op die lijst in principe tijdelijk of definitief geen kinderen meer opvangen. Vijf crèches dienden bezwaar in tegen de intrekking van hun vergunning en mogen voorlopig wel weer kinderen opvangen.

Agentschap­Kinderopva­ng

94.791 kinderen

Een crèche die met ‘dringende noodzakeli­jkheid’ wordt gesloten, kan wel bezwaar indienen, maar dat bezwaar werkt niet opschorten­d. De Bengeltjes bevindt zich in die situatie.

In Vlaanderen en Brussel waren er midden dit jaar 6.240 officiële kinderopva­nginitiati­even voor in totaal 94.791 baby’s en peuters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium