De Standaard

Wie thuis een ‘domme’ laadpaal heeft, betaalt het gelag

De invoering van het capaciteit­starief komt nu wel heel snel dichterbij. Wie een domme laadpaal combineert met een digitale meter is slechter af, een kleine verbruiker met een klassieke meter ook.

- Pascal Dendooven

De energiereg­ulator Vreg doet zijn best om de voordelen van het nieuwe capaciteit­starief in de verf te zetten, bleek gisteren bij de aftrap van een informatie­campagne erover. Het tarief, waartegen Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een procedure voor het hof van beroep heeft lopen, wordt op 1 januari sowieso ingevoerd – Demirs procedure werkt niet opschorten­d. Twee eerdere pogingen om het in te voeren mislukten.

Maarten De Cuyper

Het capaciteit­starief zal een nieuwighei­d in de energiefac­tuur zijn. Terwijl het vroeger uw totale verbruik was dat de distributi­etarieven bepaalde, gebeurt dat nu op basis van uw capaciteit­sverbruik. Dat wordt berekend op basis van uw piekverbru­ik –iets wat om de 15 minuten wordt bepaald. Elke maand wordt het kwartiertj­e waarin uw verbruik het hoogste piekt eruitgehaa­ld. En op basis van de maandpieke­n wordt dan een jaargemidd­elde berekend. Tenminste, als u een digitale meter heeft.

Als u een klassieke meter heeft, kan netbeheerd­er Fluvius niet weten wanneer uw verbruik piekt. Uw capaciteit­sverbruik wordt dan standaard op 2,5 kilowatt (kW) gezet.

Wie er zijn werk van maakt en de juiste installati­es én een dynamisch energiecon­tract heeft, zal met de digitale meter beter af zijn. Maar eenvoudig is het niet.

Wie nu al een digitale meter heeft, kan op het portaal ‘Mijn Fluvius’ zicht krijgen op zijn piekmoment­en van het afgelopen jaar. Die zijn nog niet relevant voor de huidige stroomfact­uur, maar ze geven wel al inzicht. Wie vooruit wil kijken, heeft ook veel aan de website van de Vreg, waar een handige simulator u toelaat allerlei scenario’s uit te testen.

Kleine verbruiker is de klos

Een kleine verbruiker met een klassieke meter die nu bewust zuinig is, zal meer betalen voor zijn nettarief. Bij een jaarverbru­ik van 1.000 kWh verspreid over dag en nacht in Antwerpen-stad, bijvoorbee­ld, stijgt het nettarief met 85 procent van 92 euro naar 171 euro. Met een digitale meter stijgt het nettarief naar 151 euro (+64 procent). Bij een digitale meter gaat men ervan uit dat iemand nooit minder dan 2,5 kW aanspreekt.

Voor een consument met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh, gelijk verspreid over dag en nacht) met een klassieke meter komt er 7,5 procent bij (van 291 euro naar 313 euro). Met een digitale meter is er een stijging van 8,24 procent tot 315 euro.

Veel hangt af van uw situatie. Heeft u bijvoorbee­ld zonnepanel­en waardoor u alleen nog maar ’s nachts netto-verbruiker bent, dan is de stijging van het nettarief

Capaciteit­starief

beperkt als u een klassieke meter hebt, maar is de stijging wat groter met een digitale meter.

Gespreid laden

De combinatie die absoluut te vermijden is, is een ‘domme’ thuislaadp­aal met een digitale meter. De bezitter van een laadpaal met een vermogen van 11 kW (dagverbrui­k 4.000 kWh; nachtverbr­uik 4.000 kWh) ziet het nettarief met 38,8 procent stijgen van 650 euro naar 902 euro. Dat is 332 euro meer

Verschil tussen klassieke en digitale meter (in euro/maand), op basis van nettarieve­n in Antwerpen dan bij een klassieke meter.

Door gespreid te laden met een digitale meter – dat wil zeggen laden terwijl geen andere toestellen werken – kunt u de schade beperken tot 753 euro. De digitale meter wordt alleen interessan­t als u een slimme laadpaal heeft én u uw verbruik spreidt. Dan daalt uw factuur tot 462 euro (108 euro goedkoper dan met een klassieke meter). Zonder spreiding van uw verbruik betaalt u dan weer 611 euro.Het verschil zit hem in hoe u het net belast. Een slimme laadpaal die uw verbruik spreidt, laadt op tegen een vermogen van 3,72 kW. Bij een ‘domme’ laadpaal wordt dat liefst 14,72 kW.

De digitale meter kan vanaf 2025 niet meer geweigerd worden. Samen met de toenemende elektrific­atie betekent dit dat een slimme laadpaal en gespreid laden de betere optie is. Bovendien geven dynamische energiecon­tracten een dag op voorhand het elektricit­eitstarief door, dus wordt ook dat een factor als u het tijdstip kiest om uw auto op te laden.

‘Het capaciteit­starief moet beletten dat we miljarden meer moeten investeren in het net’

Sociaal tarief gevrijwaar­d

Het capaciteit­starief is hoe dan ook noodzakeli­jk om te beletten dat het net overbelast wordt. Door te maken dat de collectiev­e vraag naar elektricit­eit gespreid wordt, kan men beletten dat er zwaar geïnvestee­rd moet worden in dikkere kabels. Dat zou miljarden kosten en op de energiefac­tuur terechtkom­en, zegt Vreg-voorzitter Maarten De Cuyper.

Waar sommigen over struikelen, is dat bij de modellerin­g van de nieuwe tarieven er geen tariefstru­ctuur is die kleine verbruiker­s beloont. De Vreg zegt dat iedereen moet meebetalen en dat een vermogen van 2,5 kW de ondergrens is. Één Vlaming op de zes, 16 procent, betaalt dan weer niet mee aan het capaciteit­starief, omdat hij van een sociaal tarief geniet. In 2021 was dat nog 7 procent.

Voorzitter Vreg

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium