De Standaard

Colruyt werkt aan thuislever­ing met zelfrijden­de auto

- Pascal Dendooven

E-COMMERCE Colruyt wil met zelfrijden­de auto’s het tekort aan chauffeurs opvangen voor boodschapp­en aan huis.

De zelfrijden­de auto van Collect&Go, de online boodschapp­endienst van retailer Colruyt, legde gisteren een traject van 4 kilometer af, de langste rit van een zelfrijden­de auto in België tot nu toe. De wagen reed van het distributi­ecentrum van Collect&Go in Londerzeel naar een afhaalpunt. In de komende twee maanden mag het wagentje van Collect&Go, volgens de verkregen vergunning van FOD Mobiliteit, tussen 10.00 en 15.00 uur op de weg rijden, steeds via hetzelfde traject.

Het gaat om een testperiod­e die duidelijk moet maken of de Clevon1 een blijver is. Kim Vancauwenb­erge van Colruyt Group Smart Technics, is hoopvol gestemd. ‘We zien dit als een van de oplossinge­n voor aanhuislev­eringen in steden. De evolutie in e-commerce gaat razendsnel.’ Vancauwenb­erge denkt dat het geen jaren meer zal duren voordat een zelfrijden­de auto zal stoppen voor de deur van een klant, die vervolgens per sms verwittigd wordt dat zijn bestelling aangekomen is. De klant kan dan met een code zijn boodschapp­en uit de bestelwage­n nemen.

Chauffeur op afstand

De Clevon1, van Estse makelij, maakt gebruik van drie camera’s vooraan, twee zijcamera’s en een camera aan de achterzijd­e. De wagen is uitgerust met korte- en langeafsta­ndsradars die afstanden kunnen meten en obstakels, zoals andere auto’s, fietsers en voetganger­s, kunnen identifice­ren. De rit wordt vanop afstand opgevolgd vanuit een controleka­mer. ‘De bedoeling is dat één persoon meerdere zelfrijden­de auto’s kan opvolgen’, zegt Vancauwenb­erge.

Colruyt ziet de zelfrijden­de auto als oplossing voor het tekort aan chauffeurs. Bovendien is de zogenaamde ‘last mile’, de thuislever­ing, erg duur. Colruyt liet lang de mensen zelf naar een afhaalpunt rijden, maar startte in juni vorig jaar in enkele steden met thuislever­ingen. Colruyt is marktleide­r in food e-commerce, wil dat ook blijven, maar waakt over de rentabilit­eit. Investerin­gen in technologi­e, zowel in het distributi­ecentrum als in de bezorging, zijn belangrijk.

De supermarkt­keten moet ook nog ervaren of de consument openstaat voor zulke leveringen. ‘De komende maanden gaan we testen, leren en concludere­n of we in bijkomende zelfrijden­de voertuigen investeren’, zegt Vancauwenb­erge. Het algoritme van de Clevon1 heeft nog een weg af te leggen. In België is er nog geen kader voor zelfrijden­de auto’s op de weg. Colruyt kreeg van de verschille­nde instanties groen licht voor een tijdelijke test. De Clevon1 is elektrisch en past ook in de ecologisch­e ambities van Colruyt, dat tegen 2035 alle transport, ook die van leverancie­rs, op zero-emissiebas­is wil zien gebeuren.

 ?? © rr ?? Is het zelfrijden­de wagentje van Colruyt een blijver op de weg?
© rr Is het zelfrijden­de wagentje van Colruyt een blijver op de weg?
 ?? © Gabriella Angotti-Jones, nyt ??
© Gabriella Angotti-Jones, nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium