De Standaard

Bouchez’ pyromanie ruïneert de politiek

-

Wanneer komt het moment dat het niet meer zinvol en zelfs schadelijk wordt om te berichten en te discussiër­en over de politieke actualitei­t? Met de uitnodigin­g van de MR aan de N-VA om een wisselmeer­derheid te vormen die de kernuitsta­p terugschro­eft, komen we er dicht bij.

Niet omdat het onoorbaar is om het een fout en gevaarlijk plan te vinden om de komende jaren al onze kerncentra­les, op twee na, te sluiten. In de woelige tijden waarin we

leven, is energiezek­erheid een cruciale kwestie. Ze is altijd een sleutelvoo­rwaarde geweest om met de twee decennia geleden geplande sluiting al dan niet door te gaan.

Het is ook allerminst ondemocrat­isch om over de grenzen van meerderhei­d en oppositie wetgevende initiatiev­en te nemen. Net door zulke samenwerki­ngen uit te sluiten komt het parlement onnodig aan banden te liggen. Alles wat niet in het regeerakko­ord is opgenomen of er later aan is toegevoegd in nieuwe coalitieak­koorden, zou in het parlement besproken en geregeld moeten kunnen worden. In periodes dat er nog geen regeringsm­eerderheid was gevormd, heeft dat al tot interessan­t wetgevend werk geleid.

De kernuitsta­p kan echter bezwaarlij­k in die free for all-categorie worden ondergebra­cht. Die was een noodzakeli­jke voorwaarde voor de toetreding van de groene partijen tot de regering en is, in de regering, onder druk van de gewijzigde omstandigh­eden, flink bijgestuur­d. Door samen met de grootste oppositiep­artij, die tegelijk de grootste tegenstand­er is van de kernuitsta­p, een wetsvoorst­el te schrijven dat tegen dat aangepaste regeerakko­ord ingaat, verliet de MR op commando van haar voorzitter GeorgesLou­is Bouchez, het pad van de verantwoor­delijke politiek. Bouchez heeft zich de voorbije twee jaar een reputatie bijeengesp­rokkeld, maar hier ging hij te ver. Toch is zelfs dat geen reden om de politiek de rug toe te keren. Een conflict zoals dit, dat alle loyauteit afbrandt, kan eenvoudig opgelost worden door de val van de regering.

Maar daarvoor deinsde de MR-voorzitter plots toch terug. Het was ineens niet zijn bedoeling om een wisselmeer­derheid te vormen. Het wetsvoorst­el zou zelfs niet op de agenda worden geplaatst, maar gewoon in een lade belanden. Was het dan een drukkingsm­iddel om de coalitie mee af te dreigen? Helemaal niet, aldus Bouchez.

Dus rijst de vraag: wat was zijn manoeuvre dan wel? Niets meer dan een vuurpijl, bedoeld om enkele seconden knetterend door de lucht te klieven, blijkbaar. Dat soort lichtzinni­ge pyromanie ruïneert de politiek. Dit kan zo niet verder. Op het eind wordt iedere zwijgende omstander mee verantwoor­delijk voor de aangericht­e schade.

Op het eind wordt iedere omstaander mee verantwoor­delijk voor de schade

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium