De Standaard

Vlaamse regering zet extra rem op inname open ruimte

Als gemeenten extra woon- of industrieg­ebied willen realiseren, zullen ze dat elders moeten compensere­n. Ook bebouwing in landbouwge­bied wordt moeilijker. Maar om de bouwshift te realiseren is meer nodig.

- Wim Winckelman­s

De Vlaamse regering keurde, op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), een decreet goed dat de gemeenten verplicht om te compensere­n als ze een ruimtelijk plan maken voor bijkomend woon- of industrieg­ebied. Ze zullen tegelijk minstens evenveel nog niet bebouwde harde bestemming­en moeten omzetten in bos, natuur of landbouwge­bied, schrijven De Tijd en Het Belang van Limburg.

Als een gemeente die regel – de zogenoemde ‘planologis­che neutralite­it’ – aan haar laars lapt, kan de Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoering­splan schorsen, zodat het niet langer van kracht is. ‘Zo verzekeren we dat elk bestuursni­veau de bouwshift vertaalt in zijn ruimtelijk beleid’, zegt Demir.

Tegelijk komt er een rem op de zonevreemd­e woningen in landbouwge­bied, vandaag goed voor meer dan de helft van het bijkomende ruimtebesl­ag. Het gaat dan bijvoorbee­ld om voormalige boerderije­n die omgebouwd worden tot riante woningen met een grote tuin. Ook de mogelijkhe­id om extra woningen in landbouwge­bied te bouwen tegen de zogenaamde ‘wachtgevel’ – een blinde muur – van een andere woning verdwijnt.

De regeling moet helpen om de doelstelli­ng van de bouwshift te halen, namelijk het bijkomende ruimtebesl­ag terugdring­en tot netto 3 hectare per dag in 2025 en 0 hectare in 2040. De voorbije jaren werd er al meer bouw- en industrieg­rond omgezet in zachte bestemming­en, zoals natuur- of bosgebied. Maar de maatregel op zich volstaat niet.

‘Nu nog dweilen’

‘Dit is een goede zet, het is ook wat we gevraagd hebben’, zegt Hans Tindemans, beleidsmed­ewerker van de Vlaamse vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). ‘Dit is een allereerst­e stap om te vermijden dat het met de ruimtelijk­e ordening in Vlaanderen nog erger wordt dan nu. Maar om de bouwshift te realiseren, is meer nodig. We zullen minstens 30.000 hectare waarop nu nog gebouwd mag worden een nieuwe bestemming moeten geven. De kraan gaat nu dus een beetje dicht, we moeten nog beginnen te dweilen.’

De bedoeling is dat het decreet in het najaar van 2023 in werking treedt. Volgens de VRP kan de doelstelli­ng om het bijkomend ruimtebesl­ag te vermindere­n van 5 hectare per dag vandaag naar 3 hectare per dag in 2025 nog gehaald worden. Maar dat wil niet zeggen dat de experts hun kritiek op andere onderdelen van de bouwshift inslikken.

Uitgereken­d gisteren hielden de experts een event in een poging om de nieuwe planschade­regeling, die normaal gezien volgende week in het Vlaams Parlement wordt goedgekeur­d, tegen te houden. Bij die nieuwe planschade­regeling worden eigenaars voor 100 procent van de huidige waarde van een grond vergoed als ze het recht verliezen om erop te bouwen, in plaats van 80 procent van de geïndexeer­de aankoopwaa­rde vandaag.

Omgekeerde herverdeli­ng

Volgens Tindemans zal dat het vrijwaren van open ruimte duurder maken, terwijl de gemeenten nu al aangeven over onvoldoend­e middelen te beschikken. Vooral ontwikkela­ars en grootgrond­bezitters worden daar beter van. Ze waarschuwe­n ook dat de nieuwe regeling juridisch aangevocht­en kan worden. ‘Een transfer van miljoenen, miljarden euro’s van 98 procent van de werkende bevolking naar 2 procent, komt dat niet neer op omgekeerde sociale herverdeli­ng?’

Ook de gemeenten staan niet te springen. ‘Principiee­l zijn we voor’, zegt woordvoers­ter Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. ‘Maar zoals het nu is opgevat, zal deze maatregel de doorloopti­jd van planningsp­rocessen nog verlengen. De gemeenten moeten op zoek naar compensere­nde gronden en dat is niet altijd even gemakkelij­k. Bovendien dreigen gemeenten de planschade niet meer te kunnen betalen, zelfs met een bouwshiftf­onds dat de gemeenteli­jke factuur verzacht.’

Het gevolg kan zijn dat gemeenten zullen aarzelen om dure maatregele­n in het kader van de bouwshift te nemen. Vlaams Parlements­lid Mieke Schauvlieg­e (Groen) noemt de aankondigi­ng van de planologis­che neutralite­it zelfs ‘greenwashi­ng’, omdat eerst de nieuwe planschade­regeling in werking treedt en pas daarna de compensati­eplicht voor gemeenten.

‘De vraag is of de minister hiermee geen betonsprin­t uitlokt van iedereen die bouwgrond bezit en nu nog ontsnapt aan de gedwongen compenseri­ng’, zegt ze. ‘Als de minister werkelijk begaan is met de open ruimte, zou ze die wetgeving tegelijk van kracht laten gaan.’

Experts proberen nu nog de nieuwe planschade­regeling tegen te houden, waarbij eigenaars voor 100 procent vergoed worden als ze niet meer mogen bouwen op hun grond

 ?? © Jimmy Kets ?? Grond die bebouwd wordt, moet voortaan gecompense­erd worden met bijkomend natuurgebi­ed.
© Jimmy Kets Grond die bebouwd wordt, moet voortaan gecompense­erd worden met bijkomend natuurgebi­ed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium