De Standaard

Voor verkrachti­ng veroordeel­de professor KU Leuven zet tegenaanva­l in

- Pieter Huyberecht­s

JUSTITIE Filip D. (64) pikt het niet dat hij door de rechter weggezet werd als een seksueel roofdier. Na zijn veroordeli­ng voor de verkrachti­ng, in 2016, van een studente, vroeg hij een nieuw proces. Dat startte gisteren.

In een bikkelhard vonnis van 53 pagina’s legden drie Tongerse rechters een maand geleden uit waarom Filip D. (64) schuldig is aan de verkrachti­ng van een studente van 25. De hoogleraar aan de faculteit Psychologi­e en Pedagogisc­he Wetenschap­pen (KU Leuven) kreeg 54 maanden cel, veel meer dan wat het Openbaar Ministerie had geëist.

Voor de rechtbank was er immers niet de minste twijfel dat hij de studente misbruikte tijdens een tweedaags congres in Barcelona. Het slachtoffe­r liep een trauma op, probeerde in de jaren nadien zelfs tweemaal uit het leven te stappen en moest finaal door haar ouders aangespoor­d worden om naar de politie én de KU Leuven te stappen. In het vonnis werd D. bestempeld als een pervert en een seksueel roofdier. Aan het relaas van het slachtoffe­r twijfelde de rechtbank niet.

D. was niet aanwezig bij de uitspraak, maar werd onmiddelli­jk aangehoude­n. In de gevangenis tekende hij meteen beroep aan en wisselde van advocaten. Die vroegen aan de rechtbank om de beklaagde door een psychiater én een psycholoog te laten onderzoeke­n. Volgens de verdedigin­g komt het de rechtbank niet toe om vast te stellen of hun cliënt daadwerkel­ijk een pervert en een seksueel roofdier is. Ze vragen ook inzage in de medische dossiers van de studente. Tot nu heeft alleen de onderzoeks­rechter dat kunnen lezen. ‘We willen de geloofwaar­digheid taxeren’, zegt meester Sven Mary. ‘Tijdens het eerste proces is dat, wat ons betreft, een fundamente­le leemte gebleken. We willen zo veel mogelijk informatie, dat is in ieders belang.’

Filip D. wil ook een collega van de faculteit als getuige oproepen. Die zou volgens de tegenparti­j, zo bleek ter zitting, ooit studentes stellig afgeraden hebben om belastende verklaring­en over de hoogleraar af te leggen. Het Openbaar Ministerie verzet zich alvast niet tegen de drie bijkomende vragen van de hoogleraar. Volgende week gaat het proces verder. De beklaagde blijft staalhard ontkennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium