De Standaard

Orpea schuift topman België aan de kant

- VeerleBeel

OUDERENZOR­G De Franse woonzorggr­oep Orpea heeft een nieuwe topman aangeduid voor ons land. Olivier Van Houtte moet de Belgische tak weer rendabel maken.

De woonzorgce­ntra van de Franse groep Orpea behoren in ons land tot de duurste van het segment, maar ze zijn niet rendabel. Dat komt onder meer doordat ze een te lage bezettings­graad hebben, van gemiddeld 70 procent. Bovendien staan vijf woonzorgce­ntra van Orpea onder verhoogd toezicht, omdat ze niet voldoen aan de kwaliteits­eisen die de Vlaamse overheid stelt.

Ook in Frankrijk ligt de groep onder vuur. Begin dit jaar onthulde de onderzoeks­journalist Victor Castanet dat Orpea winst boven zorg stelde en dat bewoners verwaarloo­sd werden. Er lopen gerechteli­jke onderzoeke­n naar het vorige management.

De huidige ceo van de Franse groep, Laurent Guillot, wil schoon schip maken en stelde eerder deze maand zijn herlanceri­ngsplan voor. Hij noemde daarbij de ‘malversati­es en onethische praktijken van het vorige management’ als reden voor de herstructu­rering.

‘Zorg boven vastgoed’

Ook in België moet de groep eerst opnieuw rendabel worden. Dat is de opdracht die de nieuwe ceo voor Orpea België, Olivier Van Houtte, meekrijgt. Geert Uytterscha­ut, die drie jaar lang ceo van Orpea België was, moet opstappen.

‘Uytterscha­ut was aangetrokk­en om de activiteit­en van Orpea ook uit te breiden naar Nederland en Noord-Europa. Intussen is de context erg veranderd’, zegt woordvoers­ter Marijke Verboven. ‘De nieuwe ceo heeft een ander profiel. Hij moet het businessmo­del verbeteren. Hij is vandaag gestart met de eerste gesprekken en analyses. Beslissing­en zijn er nog niet genomen. Feit is: Orpea moet opnieuw rendabel worden, zodat er weer goede zorg gegeven kan worden. Dat is ook het motto van de Franse ceo: zorg boven vastgoed.’

Van Houtte startte donderdag de eerste gesprekken op met het management. Ongetwijfe­ld ging

‘Orpea moet opnieuw rendabel worden, zodat er weer goede zorg gegeven kan worden’ MarijkeVer­bovenWoord­voersterOr­pea

het daarbij ook over het woonzorgce­ntrum Park Lane, dat onder verhoogd toezicht staat. Het is gevestigd in een voormalig hotel aan het Antwerpse stadspark en biedt plaats aan 148 bewoners, maar nu wonen er maar zestien.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium