De Standaard

Oekraïense luchtafwee­r is niet berekend op Iraanse raketten

Iran helpt zijn Russische bondgenoot met ballistisc­he raketten. Die zijn veel sneller en krachtiger dan de drones en kruisraket­ten die Rusland tot nu toe vaak inzette.

-

Gespannen wachten de Oekraïners af of ze de komende weken een nieuwe golf van verwoestin­g over zich heen krijgen door oorlogstui­g van Iraanse makelij. Ditmaal van ballistisc­he raketten die nog veel meer schade kunnen aanrichten dan de honderden, betrekkeli­jk simpele Iraanse drones die Rusland sinds vorige maand inzet.

Dat Iraanse wapens een rol van betekenis spelen op een Europees slagveld is nieuw. Volgens sommige berichten zijn er zelfs adviseurs van de Iraanse Revolution­aire Garde bij de Russische strijdkrac­hten aangekomen. Sommigen zouden zijn gesneuveld. De Iraanse betrokkenh­eid beïnvloedt niet alleen de oorlog in Oekraïne, ze heeft ook gevolgen voor de verhouding­en in het Midden-Oosten.

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichting­endienst, generaal Kirilo Boedanov, had eind oktober gezegd dat hij rekening houdt met leveringen van Iraanse ballistisc­he raketten aan de Russen in november. Over de levering zou een Iraanse delegatie het vorige maand met Moskou eens zijn geworden. ‘Het is een ernstige bedreiging,’ zei Boedanov, ‘omdat Iraanse raketten, anders dan Russische, op het slagveld hebben bewezen dat ze een grote precisie en een hoge snelheid hebben.’

Rusland is vooral tuk op de Fateh-110 (een raket met een bereik van 250 kilometer) en de Zolfaghar (een bereik van 700 kilometer). Deze Iraanse ballistisc­he raketten, die vanaf vrachtwage­ns kunnen worden afgevuurd, zijn niet alleen veel sneller dan de drones en kruisraket­ten die Rusland tot nu toe vaak inzette, ze bevatten ook een explosieve lading die tien tot vijftien keer zo zwaar is als die van de Shahed-136 drones.

Amerikaans­e afweer

Het huidige Oekraïense luchtafwee­rgeschut is tamelijk effectief tegen kruisraket­ten en de Iraanse Shaheds. Bij Russische aanvallen zou het zo’n 70 procent van de inkomende projectiel­en hebben neergehaal­d. Maar op de snellere ballistisc­he raketten is de Oekraiense luchtafwee­r niet berekend.

De projectiel­en kunnen wel aangepakt worden door vijandelij­ke raketlance­erinstalla­ties te vernietige­n met weer andere raketten. Maar de Verenigde Staten willen die tot dusver niet aan Oekraïne geven, uit vrees dat de Oekraïners dan doelen binnen Rusland zelf onder vuur zullen nemen. Dat zou tot een escalatie kunnen leiden, waarbij ook de Navo betrokken kan worden.

Assad

Iran loopt met zijn betrokkenh­eid niet te koop. Het ontkende eerst ten stelligste dat het drones had geleverd aan Rusland. Pas later, toen bleek dat er al veel restanten van Iraanse drones in Oekraïne waren gevonden, gaf het schoorvoet­end toe dat het wel degelijk drones had verkocht aan de Russen, maar dat zou al voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn gebeurd.

Deskundige­n twijfelen er echter niet aan dat Rusland en Iran op defensiege­bied naar elkaar toe groeien. Beide landen raken op het internatio­nale toneel steeds meer geisoleerd – Rusland door zijn inval in Oekraïne en Iran wegens zijn keiharde repressie van de protestbew­eging in eigen land (de laatste maanden nog meer dan vroeger).

Iraniërs die in Oekraïne leven, protestere­n

Ze kennen elkaar bovendien goed. Ook tijdens de oorlog in Syrië werkten ze nauw samen om hun Syrische bondgenoot Bashar al-Assad in het zadel te houden.

Iran gaf schoorvoet­end toe dat het wel degelijk drones had verkocht aan de Russen

Dubai als doel

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat het militair niet bijzon

 ?? © afp ?? Een Fateh-raket tijdens een oefening in Iran.
© afp Een Fateh-raket tijdens een oefening in Iran.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium