De Standaard

Toptransfe­r trapt de bal volledig mis

-

Over het weinig geïnspiree­rde voetbal van Kevin De Bruyne en co. tegen Canada is al enige inkt gevloeid. Al gebeurde de meest lamentabel­e prestatie niet op, maar naast het veld. Een jaar geleden slaagde de VRT erin om hét kijkcijfer­kanon af te snoepen van haar grootste concurrent. Een toptransfe­r, klonk het vorige zomer in alle media. De belastingb­etaler mocht niet weten voor hoeveel, maar alleszins voor veel meer dan 300.000 euro per jaar. Maar ja, Niels Destadsbad­er had de x-factor. Charisma, werd gezegd.

Tot op de dag van vandaag heeft de VRT haar goudhaantj­e nog niet opgesteld in een topwedstri­jd: de presentato­r van The masked singer heeft er nog altijd geen grote tvshow. Woensdagav­ond was te zien wat een talent de openbare omroep heeft binnengeha­ald en op welke positie hij mag spelen. Terwijl de grote mensen de wedstrijd BelgiëCana­da analyseerd­en, mocht hij verslag uitbrengen vanuit de kantine van Stormvogel­s Haasrode. Met zijn x-factor moest de grootverdi­ener de band aanhalen met de gewone mens – qua neerbuigen­de houding bij de VRT kan dat al tellen.

‘Rikske is van ons!’ Drie keer moest Niels Destadsbad­er het in zijn microfoon roepen eer er enige bijval kwam van de verbouwere­erde voetbalfan­s. Tot zo ver het imago van Destadsbad­er als volksmenne­r. Was dit de man die Sportpalei­zen laat vollopen? Zelfs de Stormvogel­s liepen er niet storm voor.

Gelukkig is er een Nederlands woord: gênant. Maar ook beschamend, voor de openbare omroep, voor de kijkers en vooral voor Niels Destadsbad­er zelf. Red die jongen van zichzelf.

Voor de kijker thuis was het niet eens het eerste moment van plaatsverv­angende schaamte. Destadsbad­er, met zijn ervaring als acteur in FC de kampioenen, had het ook gepresteer­d om een uitermate dronken man aan de toog op een piëdestal te plaatsen. Nu haalt niemand behalve de Fifa het in zijn hoofd om alcohol te verbieden aan voetbalsup­porters, maar alcoholism­e bejubelen op de openbare omroep in een programma dat het hele gezin voor tv kluistert? Ontluister­end. En dan maar opdraven voor Kom op tegen Kanker. Hopelijk brengt hij bij België-Marokko verslag uit vanuit de shishabar.

Deze week kondigde de VRT het ontslag van 68 mensen aan, kleinverdi­eners in de schaduw van de sterren. Sinds woensdag is bekend hoe die alsnog kunnen worden gered.

Alcoholism­e bejubelen op de openbare omroep in een programma dat het hele gezin voor tv kluistert? Ontluister­end

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium