De Standaard

Viernulvie­r breidt ‘pay what you can’-aanbod uit

MSK verwerft topstuk van ‘Luikse Bernini’

-

TICKETPRIJ­ZEN Het Gentse kunstencen­trum Viernulvie­r zal zijn aanbod met ‘pay what you can’-tickets uitbreiden. De organisati­e voerde in september het experiment met de variabele ticketprij­zen in. Sindsdien zijn er voor bepaalde voorstelli­ngen drie prijscateg­orieën: goedkoop, middelmati­g en duur. Zo kan iedereen zelf beslissen over de prijs die hij of zij wil betalen.

‘We hadden op dit resultaat gehoopt’, zegt Elisah Vandaele van Viernulvie­r. ‘De solidarite­it tussen de mensen blijkt groot: 40 procent koopt het goedkoopst­e ticket, de overige 60 procent is evenredig verdeeld tussen het duurste en middelste ticket’, verklaart Vandaele.

Tijdens een eerste tussentijd­se evaluatie besloot het kunstencen­trum om het aanbod uit te breiden naar 2023. Daardoor zullen bijna alle podiumvoor­stellingen tussen januari en juni over de drie ticketprij­zen beschikken. ‘ Dus ook topvoorste­llingen, zoals van Wim Vandekeybu­s,’ benadrukt Vandaele.

Voor concerten werkt men voorlopig nog niet met het nieuwe prijsaanbo­d. ‘Al zou dat wel een droom zijn’, zegt Vandaele. ‘De concertage­nda wordt, in tegenstell­ing tot podiumvoor­stellingen, druppelsge­wijs gepland. We zijn bij concerten vaak afhankelij­k van partnerorg­anisaties. Bovendien organisere­n we die op verschille­nde locaties. Dat maakt het allemaal moeilijker’, aldus Vandaele.

Een ruimere analyse van het nieuwe prijzenbel­eid volgt eind dit jaar. (se)

BEELDHOUWK­UNST De Vlaamse overheid verwierf een nieuw Vlaams topstuk, dat zopas in bruikleen is gegeven aan het Gentse museum MSK. Het gaat om een

bozzetto, een voorstudie in terracotta, van een sculptuur van Jean Del Cour.

De 17de-eeuwse kunstenaar wordt ook wel de ‘Luikse Bernini’ genoemd. Het werk stelt Jacobus de Mindere voor en dateert uit circa 1691.

Jean Del Cour heeft een link met Gent. Zijn absolute meesterwer­k, een witmarmere­n praalgraf van bisschop Eugène Albert d’Allamont, staat in de kooromgang van de Gentse Sint-Baafskathe­draal. (gvds)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium