De Standaard

Alessandro Michele verlaat Gucci

-

LUXEKLEDIN­G Het Italiaanse luxemerk Gucci heeft afscheid genomen van creatief directeur Alessandro Michele. Dat maakte de ontwerper zelf bekend op Instagram.

‘Vandaag loopt een buitengewo­ne reis na meer dan twintig jaar ten einde, een reis binnen een bedrijf waarin ik onvermoeib­aar al mijn liefde en creatieve passie geïnvestee­rd heb’, schreef Alessandro Michele woensdagav­ond op Instagram. Het bericht betekende het einde van de samenwerki­ng tussen het Italiaanse luxemerk Gucci en de creatief directeur. Als reden voor zijn vertrek geeft hij een ‘verschil in visie’ op, maar volgens industrieb­lad Women’s Wear Daily zijn teleurstel­lende kwartaalci­jfers de reden voor de creatieve koerswijzi­ging. ‘Gucci lijdt aan merkmoehei­d, en de klanten die er het eerst bij waren, vooral de Chinese, zijn de eersten bij wie de verveling toeslaat’, analyseert Luca Solca, van onderzoeks­bureau Sanford C. Bernstein, volgens The New York Times in een nota aan de investeerd­ers.

Al was het ooit anders: toen Michele in 2015 artistiek directeur werd, zette hij een koerswijzi­ging in. Hij stuurde het modehuis in een nieuwe richting en transforme­erde het merk tot een schoolvoor­beeld van hedendaags­e mode. Zo borduurde hij grote insecten, wolven, tijgers en andere dieren- en plantenmot­ieven op de klassieke Gucci-patronen. Zijn stijl – die bestond uit het overdadig gebruik van kant, bloemenmot­ieven, grote brillen en borduurwer­k – leverde hem de modeterm ‘granny chic’ op.

De vernieuwin­g sloeg aan, want sinds 2017 schoten de verkoopcij­fers opnieuw de hoogte in. Volgens The New York Times was Gucci in 2021 verantwoor­delijk voor het gros van de inkomsten van moederbedr­ijf Kering. Onder andere luxemerken Saint Laurent, Alexander McQueen en Balenciaga zijn onderdeel van de groep.

Dankzij de nieuwe artistieke visie werden artiesten zoals Harry Styles en Billie Eilish enthousias­te ambassadeu­rs van het merk. Het zorgde voor een enorme popularite­it van Gucci bij millennial­s en GenZ’ers. Niet alleen het ambassadeu­rschap van Eilish en Styles waren reden voor het succes bij jongere generaties, maar ook de manier waarop Michele Gucci in de markt zette, was minstens even belangrijk. Zo profileerd­e hij het modehuis als duurzaam, inclusief en authentiek. Forbes berekende dat de jongste generaties verantwoor­delijk waren voor bijna 50 procent van de verkoop.

Wie Michele zal opvolgen, is nog niet bekend. Het huidige ontwerptea­m ontfermt zich over de collectie.

(se, lvv idl)

 ?? © Leen Van Hulst ??
© Leen Van Hulst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium