De Standaard

Het stofje dat kinderhers­enen zo kneedbaar maakt

Heb je ze thuis rondlopen, dan is het je waarschijn­lijk niet ontgaan: kinderen leren razendsnel. Duitse en Amerikaans­e wetenschap­pers werpen licht op hun bijzondere gave.

- Tomas van Dijk

Als sponzen zuigen ze kennis op. Kinderen die op jonge leeftijd in een ander land gaan wonen, maken zich in een moordend tempo een nieuwe taal eigen. En dat terwijl ze toch vaak zo onnozel overkomen. Wat maakt dat kinderen zo veel sneller informatie kunnen opslaan dan volwassene­n? Beschikken ze over een soort pepmiddel?

Daar lijkt het wel op, schrijven Duitse en Amerikaans­e wetenschap­pers deze maand in het tijdschrif­t Current Biology. Het gaat volgens hen om de stof gaba (gamma-aminoboter­zuur), een signaalsto­f waarvan de concentrat­ie in de hersenen piekt als kinderen woordjes instuderen, zich aan topografie wagen of andere schoolse dingen doen. Volwassene­n hebben die stof ook, maar bij ons blijft de concentrat­ie vrij constant, of we onze hersenen nu pijnigen of niet.

Overschrij­ven

Dat toonden de onderzoeke­rs aan in hun studie met de titel ‘Efficient learning in children with rapid gaba boosting during and after training’. Ze stelden kinderen van 8 tot 11 jaar oud en jongvolwas­senen bloot aan een cognitief experiment, waarbij vooraf, tijdens en na de tests de hoeveelhei­d gaba in de visuele cortex (een hersendeel betrokken bij visuele waarneming) werd bepaald met hersenscan­s.

De proefperso­nen moesten naar abstracte afbeelding­en kijken en die proberen te onthouden. Veel van de volwassene­n konden zich het eerste plaatje niet goed meer herinneren, als ze daarna nog een andere afbeelding hadden gezien. Dat eerste plaatje werd als het ware overschrev­en. Bij kinderen was dat veel minder het geval.

‘Het is alsof je net hebt geleerd dat Brussel de hoofdstad van België is, en dat die herinnerin­g als sneeuw voor de zon verdwijnt op het moment dat je gevraagd wordt om te onthouden dat Washington DC de hoofdstad van de VS is.’

De vergelijki­ng komt van hersenwete­nschapper Edwin

Robertson van de Universite­it van Glasgow. ‘Je kunt het ongeveer zo zien: als beide wetenswaar­digheden op hetzelfde neurale netwerk worden weggeschre­ven, overschrij­ft de tweede de eerste.’ Om dat te voorkomen is het volgens Robertson zaak om op tijd nieuwe netwerken aan te leggen, zodat het tweede weetje op een andere plek terechtkan. En daarbij verschijnt gaba op het toneel.

Er waren al aanwijzing­en dat gaba een belangrijk­e rol speelt bij het ontstaan van netwerken van hersencell­en in het brein, en dus ook bij het vastpinnen van herinnerin­gen. Studies bij dieren wezen daarop.

Productie opvoeren

Het is volgens Robertsons collega, Niall Duncan van Taipei Medical University in Taiwan, logisch dat gaba piekt in de kneedbare hersenen van kinderen. ‘Ze moeten nog ontzettend veel kennis opdoen. Het is een onrustige toestand voor de hersenen. Er vinden continu structurel­e veranderin­gen plaats.’ Hij vindt het een mooi uitgevoerd­e studie.

Ook neurobiolo­og Sara Aton van de Universite­it van Michigan reageert per mail enthousias­t op de bevindinge­n. ‘Ik heb een zoon van 8 jaar en het verbaast me hoe snel hij leert. Hij overtreft mij enorm in dat opzicht. De kinderen in de studie waren ongeveer even oud als hij, en ook zij toonden een groter vermogen om te leren dan de volwassene­n.’

Aton wijst erop dat de kinderen aanvankeli­jk lagere concentrat­ies van het ‘magische stofje’ in hun hersenen hadden dan de volwassene­n, maar dat de concentrat­ies bij hen veel sneller stegen en ook na het leren nog een poosje hoog bleven. ‘Dat komt overeen met wat we weten van diermodell­en over hersenrijp­ing.’ Kinderhers­enen kunnen – we parafraser­en haar even – de productie van de stof opvoeren of vertragen naargelang de behoefte om nieuwe kennis op te slaan. ‘Zo optimalise­ren ze hun hersenen voor de wereld om hen heen.’

Gaba speelt een belangrijk­e rol bij het ontstaan van netwerken van hersencell­en in het brein, en dus ook bij het vastpinnen van herinnerin­gen

Zouden ook volwassene­n hun leerpresta­ties kunnen verhogen door zichzelf wat extra van die speciale signaalsto­f toe te dienen? Is het geen zonde om alleen kinderen van de stof te laten profiteren? Dat is waarschijn­lijk te simpel gedacht, zegt Robertson. ‘We weten niet wat er dan zou gebeuren. De hersenen van volwassene­n en van kinderen verschille­n op allerlei manieren sterk van elkaar.’

IDS2

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium