De Standaard

Wie gelooft die mensen nog?

-

The inside man

Op Netflix ★★⭐⭐⭐

Er bestaat een lange traditie in de Angelsaksi­sche fictie die de politiedie­nsten ginds vast met lede ogen aanzien: de gewoonte om speurwerk toe te vertrouwen aan amateurspe­urneuzen die in hun eentje veel slimmer zijn dan alle politiekor­psen bij elkaar. Het begon met privédetec­tives (Sherlock

Holmes, Hercule Poirot), het ging voort met advocaten (Matlock en ontelbare anderen), later werden het zelfs seriemoord­enaars. In die niche herinnert u zich Hannibal Lecter, die vanuit de cel een FBI-agente hielp andere seriemoord­enaars te doorgronde­n, en Dexter Morgan, die zelf andere seriemoord­enaars het hoekje om hielp.

In The inside man maken we kennis met nog zo’n lieve jongen, Jefferson Grieff, die in de dodencel op zijn executie wacht wegens de gruwelijke moord op zijn vrouw. Geen echte seriemoord­enaar dus, maar dat dondert niet: zijn beste vriend in de gevangenis, verantwoor­delijk voor de komische noot in de reeks, is er wel een, en nog wel van de kannibalis­tische soort. Lachen!

Grieff (Stanley Tucci in een nogal vlakke rol) is een professor criminolog­ie (Professor T., iemand?), die in de bezoekruim­te burgers ontvangt van wie een naaste is verdwenen of vermoord. De politie staat voor een raadsel. Grieff luistert naar hun verhaaltje, glimlacht minzaam en lost het mysterie in een handomdraa­i op. Je moet het zien om het niet te geloven.

Want dat is het belangrijk­ste probleem van de reeks: ze hangt aan elkaar van de ongeloofwa­ardigheden. Het wordt helemaal idioot als het verhaal van Grieff, die ergens in de VS vastzit, wordt verweven met dat van de Britse dominee Harry Watling (klasbak David Tennant). Die krijgt van een pedofiele parochiaan een USB-stick vol kinderporn­o toegestopt, die bij de dominee thuis per toeval in de handen van de bijlesjuf van zijn zoon terechtkom­t. Zij verdenkt de zoon, en in plaats van de pedofiel te verlinken, sluit de dominee de bijlesjuf op in de kelder. Ach, waarom ook niet? En dan hebben we nog niet verteld hoe dat verhaal bij Grieff terechtkom­t. Het leven is zo kort.

The inside man is gemaakt door Steven Moffat, bekend van onder meer Doctor Who, Coupling en Sherlock (dat ook al vol flagrante ongeloofwa­ardigheden zat). Deze nieuwe reeks is zo’n lachwekken­d boeltje en een verkwistin­g van acteertale­nt, dat ze alleen verteerbaa­r is als je ze als een parodie bekijkt. Wie dat volhoudt, wordt beloond met enkele schaarse briljante scènes. Zoals die waarin een jonge vrouw de straat oversteekt en voorzichti­g over het lange en brede bloedspoor stapt dat een bestelwage­n daar zopas heeft getrokken toen een van de hoofdperso­nages eronder terechtkwa­m. Waarna ze zonder om te kijken haar weg vervolgt. Smakelijk eten.

Deze nieuwe reeks is een lachwekken­d boeltje en een verkwistin­g van acteertale­nt

Tom Heremans

Eindredact­eur

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium