De Standaard

België koppelt prijsplafo­nd op gas aan groepsaank­open

De ministers van Energie proberen het op 13 december opnieuw eens te worden over een prijsplafo­nd voor gas. België streeft traditione­el naar consensus, maar speelt het nu hard.

-

Waarom hebben de ministers niets beslist?

Twee verordenin­gen lagen gisteren klaar voor een akkoord onder de 27 EU-lidstaten. De eerste slaat op de mogelijkhe­id voor lidstaten en energiebed­rijven om groepsaank­open te organisere­n en zo de aankooppri­js te drukken bij het vulseizoen van 2023. Ze legt ook de ontwikkeli­ng op van een nieuwe gasindex die beter dan de Nederlands­e TTF-index de prijzen op de lngmarkt weerspiege­lt en voorziet in onderlinge solidarite­it als lidstaten in problemen komen. De tweede tekst versnelt de procedures voor de vergunning van projecten voor hernieuwba­re energie.

Onder aanvoering van de ‘cockpitgro­ep’ (België, Italië, Griekenlan­d en Polen) koppelden vijftien lidstaten hun goedkeurin­g van die twee teksten aan de goedkeurin­g van een prijscorre­ctiemechan­isme. ‘We moeten het evenwicht bewaken over de drie teksten. We kunnen pas beslissen als er een akkoord is over het geheel, ook het prijsplafo­nd’, zei de Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen).

Wat is er verkeerd met het Commissiev­oorstel?

De Commissie stelde dinsdag voor een prijsplafo­nd van 275 euro per kilowattuu­r te activeren als de gasprijs twee weken lang erboven ligt en als de TTFspotind­ex tijdens de laatste tien handelsdag­en minstens 58 euro hoger ligt dan een internatio­nale referentie­prijs voor lng.

‘Dit is geen voorstel, maar een grap’, was de reactie van de Spaanse minister Teresa Ribera. Ook Van der Straeten gaf het voorstel een ‘onvoldoend­e’: ‘Wat nu op tafel ligt, bevat geen garantie dat het in de praktijk ook zal werken.’ De Commissie legde de lat voor de activering van het mechanisme zo hoog dat het wellicht nooit ingezet zal worden. Het zou zelfs niet in augustus dit jaar gebruikt zijn, toen de prijzen door het dak gingen.

Maar ook Nederland, Duitsland en Denemarken zijn ongelukkig. Zij blijven het moeilijk hebben met een prijsplafo­nd (‘een puur politiek symbool’, is te horen) en vinden het voorstel nu al riskant, ondanks alle ingebouwde waarborgen.

‘Ik ben kritisch’, zei de Nederlands­e minister Rob Jetten. ‘Energie- en financiële experts waarschuwe­n dat dit voorstel een risico inhoudt dat er minder gas richting noordweste­n van Europa stroomt en dat de gasprijs met dit marktmecha­nisme zelfs kan stijgen.’ Volgens de tegenstand­ers ligt de structurel­e

oplossing voor de hoge prijzen in meer hernieuwba­re energie en de verlaging van de vraag.

Is een compromis nog wel mogelijk?

De ministers van Energie komen op 13 december opnieuw bijeen om te beslissen over de drie verordenin­gen tegelijk , dus ook over het prijsplafo­nd. Vandaag beginnen de gesprekken om het voorstel van de Commissie bij te schaven en een compromis te vinden. Van der Straeten erkent dat er ‘nog veel werk is’.

De voorstande­rs dringen aan op een verlaging van het plafond. ‘We willen een realistisc­her mechanisme’, zei de Griekse minister Kostas Skrekas. Daarbij wordt gedacht aan een plafond tussen 150 en 200 euro, om te beletten dat industriël­e bedrijven het hier voor bekeken houden en burgers hoge rekeningen blijven betalen.

Maar elke verlaging zal bij de tegenstand­ers de bezorgdhei­d om de bevoorradi­ngszekerhe­id alleen doen toenemen. Duitsland is volgens staatssecr­etaris voor Klimaatact­ie Sven Giegold bereid om ‘in goed vertrouwen’ verder te onderhande­len over het plafond. Nederland blijft weigeracht­ig.

‘Ik zie niet hoe je die twee posities kunt verenigen’, zegt een hoge EU-diplomaat.

‘Experts van de Commissie hebben het alvast niet kunnen vinden.’ Lukt het niet, dan moeten België en zijn medestande­rs

beslissen of ze de groepsaank­open, die ze voluit steunen, blijven blokkeren.

‘Energie-experts waarschuwe­n dat de gasprijs met dit marktmecha­nisme zelfs kan stijgen’ Rob Jetten Nederlands­e minister energiebel­eid

Bart Beirlant

 ?? © Olivier Matthys/ap ?? De Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten, staat niet alleen.
© Olivier Matthys/ap De Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten, staat niet alleen.
 ?? © getty ?? in Kiev tegen Teheran en de levering van Iraanse drones aan Rusland.
© getty in Kiev tegen Teheran en de levering van Iraanse drones aan Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium