De Standaard

Van 234 bootvlucht­elingen houdt Frankrijk er 4 over

Ngo-schepen die vluchtelin­gen redden op zee veroorzaak­ten ruzie in Europa en brengen nu ook het Franse asielbelei­d in verlegenhe­id.

- Jolien De Bouw

Misbruik is onomkeerba­ar. De gevolgen van geweld en verwaarloz­ing ook. Werd jij meer dan 10 jaar geleden slachtoffe­r?

Praat over je verleden. Voor erkenning is het nooit te laat. Kijk op www.comeb.be

Vandaag vergaderen de EU-ministers die verantwoor­delijk zijn voor migratie om de ‘dringende uitdaginge­n’ inzake migratie te bespreken. De bijeenkoms­t komt er nadat Frankrijk en Italië ruzieden over wie het ngo-schip Ocean Viking met op zee geredde vluchtelin­gen moest opvangen. De Italiaanse regering verbood het schip aan te meren, waarna het uitweek naar het Franse Toulon.

Toen de Ocean Viking op 11 november na lang wachten de toestemmin­g kreeg om in Frankrijk aan te meren, prezen verschille­nde leden van de regering het knappe staaltje menselijkh­eid dat hun land had getoond. Tegelijk klonk minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin streng.

De 234 migranten aan boord werden meteen in een vakantiece­ntrum op het schiereila­nd Giens ondergebra­cht, in afwachting van een beslissing over hun lot. Zolang mochten ze in geen geval de rest van het Franse grondgebie­d betreden. Vanuit dat centrum zou de grootste groep naar andere Europese landen worden gebracht. Zeker 44 personen zouden zo snel mogelijk worden uitgezet.

De regering wreef zich in de handen. Door het schip, dat al weken op zee ronddobber­de, te ontvangen, kreeg ze applaus vanuit linkse hoek. ‘Eindelijk handelt Frankrijk – het land van fraternité en mensenrech­ten – volgens zijn eigen waarden’, klonk het bij het uiterst-linkse La France Insoumise, dat meestal geen goed woord over heeft voor de regering.

Vluchtelin­genorganis­aties waren wel streng. Zij vonden het hypocriet dat Frankrijk plots de barmhartig­e Samaritaan speelde, terwijl er al jarenlang vluchtelin­gen zonder pardon terug over de Frans-Italiaanse grens gejaagd worden en er in Parijs, Calais en Duinkerke om de haverklap tentenkamp­en worden ontruimd zonder dat er een oplossing is voor de honderden mensen van wie de tenten en spullen in containers belanden. Daar moest wel meer achter schuilen.

Straf voor Italië

De felle kritiek van rechtse partijen werd meteen van tafel geveegd door de straf die Frankrijk bedacht voor Italië. De afspraak om 3.500 asielzoeke­rs van Italië over te nemen, werd opgeschort. ‘We nemen er 234 en daardoor zullen er 3.500 minder zijn’, schepte de regering op tegen de rechtse oppositie, die het over omvolking en geopende sluizen had.

Zo hoopte minister Darmanin alvast stemmen te ronselen voor een nieuwe immigratie­wet, die begin december door het parlement behandeld zal worden. In dat parlement heeft de regeringsp­artij een relatieve meerderhei­d, waardoor ze moet rekenen op andere partijen. Daarvoor wordt meestal gekeken naar de conservati­eve Les Républicai­ns. Die staan niet te springen om meer asielzoeke­rs op te vangen in Frankrijk. Steeds meer stemmen in die partij gebruiken dezelfde woorden als de radicaal-rechtse immigratie­tegenstand­ers, zoals ex-presidents­kandidaat Eric Zemmour of RN-voorzitter Jordan Bardella. Het internatio­nale conflict kwam dus van pas om de binnenland­se agenda te dienen.

Maar de forse plannen van de Franse regering liepen niet zoals gepland. Van de 44 niet-begeleide minderjari­gen die op het schip zaten, waren er een paar dagen na aankomst al 26 spoorloos. Bij de 190 anderen had de Franse migratiedi­enst 123 dossiers geweigerd. Zij mochten het grondgebie­d niet betreden omdat het geen ‘vluchtelin­gen’ betrof.

Vluchtelin­genorganis­aties vonden het hypocriet dat Frankrijk tegelijk zonder pardon mensen terug over de Italiaanse grens jaagt

Uiteindeli­jk werden de meesten vrijgelate­n, omdat hun aanvragen niet binnen de vereiste wettelijke termijn konden worden behandeld door de rechtbank van Toulon, die overspoeld was. Ondertusse­n zitten er nog maar vier geredde bootvlucht­elingen op het schiereila­nd. Van de beloofde tientallen verplichte repatriëri­ngen, zijn er twee naar hun land van herkomst teruggevlo­gen.

‘Een fiasco’, zegt de rechtse en uiterst-rechtse oppositie, die de regering zwak en naïef noemt. ‘We zullen conclusies trekken uit wat we met de Ocean Viking hebben meegemaakt’, zei Darmanin in het parlement. ‘We hebben ons gerealisee­rd dat onze wet niet bepaald toereikend is.’

Rechtse en uiterst-rechtse tegenstand­ers zullen ook niet nalaten om het Franse beleid aan te pakken over het volgende hete hangijzer: de verdeling van migranten over verschille­nde Europese landen. Om hen geen extra munitie te geven, zal Darmanin vandaag in Brussel wellicht nog wat uit de brand proberen te slepen.

‘We weten dat eerst de faciliteit­enwetgevin­g moet aangepast worden’, zegt Vandenbuss­che. ‘Anderzijds heeft Bever als kleinste van de zes de meeste baat bij een fusie.’

Nog opvallend: N-VA zit in geen enkel gemeentebe­stuur in de meerderhei­d. ‘Voor ons zijn politieke postjes onbelangri­jk’, reageert Van Vaerenberg­h. ‘Wel belangrijk voor ons is dat we door een fusie zo’n drie miljoen euro kunnen besparen. Dat zijn centen die we kunnen investeren in wegen, verkeersve­iligheid, dienstverl­ening, natuur, vereniging­sleven,..’

‘Voor de burgers kunnen in elke gemeente de loketfunct­ies wel behouden blijven zodat iemand van Bever niet naar Lennik moet pendelen of omgekeerd. We willen de burgers bij een fusie betrekken.’

N-VA start daarom deze week een opvallende campagne op sociale media en een infobrochu­re in negentiend­uizend brievenbus­sen in het Pajottenla­nd.

Ingrid Depraetere

KORTENBERG/TERVUREN Inwoners van Kortenberg zijn het toenemende sluipverke­er stilaan grondig beu. Volgens hen is er dan ook dringend een oplossing nodig.

Van 7.30 uur tot 9.30 uur ’s ochtends filerijden in de dorpskern: volgens buurtbewon­ers van onder meer Everberg en Meerbeek sleept het toenemende sluipverke­er al maanden aan. Ook gisterocht­end was het weer aanschuive­n in vele straten, waaronder de Molenstraa­t in Everberg. ‘Voor corona werden er ANPR-camera’s geplaatst, maar die werden afgevoerd’, zegt buurtbewon­er Tom Michiels. ‘Dat we in het centrum ook sluipverke­er van de autosnelwe­g moeten slikken, kan niet. Voor fietsers en de schoolgaan­de jeugd is het gevaarlijk, en er is soms ook sprake van verkeersag­ressie.’

Buurtbewon­ers suggereren dat het sluipverke­er is toegenomen door de proefopste­lling in Moorsel, waarbij getracht wordt zo veel mogelijk sluipverke­er uit de dorpskern te weren. Ook het gemeentebe­stuur van Kortenberg wil samenzitte­n. ‘Het is niet oké dat we apart sluipverke­er aanpakken, als overleg meer kan opleveren’, zegt schepen van Mobiliteit Stef Ryckmans (UnieK).

Tervuurs schepen van Mobiliteit Bram Peters (Groen+) bevestigt dat er overleg komt met Kortenberg. (mdt)

 ?? ??
 ?? © Vincenzo Circosta/ap ?? Deze mensen werden eind oktober gered. Intussen zijn de meesten spoorloos.
© Vincenzo Circosta/ap Deze mensen werden eind oktober gered. Intussen zijn de meesten spoorloos.
 ?? Idh ?? De N-VA-afdelingen van Gooik, Lennik, Herne, Galmaarden en Pepingen lanceren een campagne voor een fusie met zes gemeenten.©
Idh De N-VA-afdelingen van Gooik, Lennik, Herne, Galmaarden en Pepingen lanceren een campagne voor een fusie met zes gemeenten.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium