De Standaard

Wereldwijd protest verpest verkoopfee­stje Amazon

-

Een verkoopfee­stje in mineur. Dat dreigt Black Friday vandaag te worden voor Amazon. Miljoenen dollars verdient de webwinkel van Jeff Bezos normaal op deze dag met de verkoop van elektronic­a, speelgoed en boeken. De dag na de Amerikaans­e feestdag Thanksgivi­ng staat inmiddels wereldwijd bekend als een moment waarop winkeliers online flink stunten met afgeprijsd­e producten. Waardoor het voor Amazon traditione­el een van de drukste dagen van het jaar is, niet het minst omdat het kortingenb­al op Black Friday ook buiten de VS almaar populairde­r wordt.

Het is dan ook opmerkelij­k dat duizenden ontevreden werknemers van Amazon net vandaag hebben uitgekozen om in liefst 40 landen te staken en/of op straat te komen, inclusief in Brussel. ‘Make Amazon Pay’ is hun slogan. Waarmee ze niet alleen opkomen voor een hoger loon of betere arbeidsoms­tandighede­n, maar tegelijk ook eisen dat het miljardenb­edrijf van Jeff Bezos correct zijn belastinge­n betaalt, meer doet voor de planeet en stopt met het systematis­ch belemmeren van (Amerikaans­e) werknemers die zich willen verenigen in een vakbond.

In Engeland dreigen sommige personeels­leden die staken, de helft van hun bonus van 500 pond (582 euro) mis te lopen

De lijst met geplande stakingen en protesten op Black Friday is divers en omvat alle continente­n. In Frankrijk en Duitsland organisere­n de vakbonden CGT en Ver.di stakingen in achttien grote distributi­ecentra om de bezorging van online bestelde producten te dwarsbomen. In hartje New York staat een demonstrat­ie gepland voor het appartemen­t van Amazon-oprichter Jeff Bezos aan 5th Avenue. In Amsterdam en Brussel staan solidarite­itsacties gepland tegen onder meer ‘misbruik van belastingr­egels en van de planeet’, staat te lezen op de website van de protestcam­pagne.

Nieuw zijn de interne spanningen niet bij Amazon. Maar omdat het pakjesbedr­ijf doof lijkt voor het protest, groeit de onvrede elk jaar. Met name in de vele distributi­ecentra zijn veel werknemers overwerkt, worden ze slecht betaald en worden ze medisch vaak aan hun lot overgelate­n. In de VS bijvoorbee­ld werd een 42-jarige werknemer die deze zomer stierf aan een hartaanval (na oververhit­ting bij gebrek aan airco in de centrale zaal), pas na twintig minuten gevonden. Hoogstwaar­schijnlijk een gevolg van de torenhoge prestatied­ruk. Het Duitse voorbeeld spreekt boekdelen. Daar wordt de productivi­teit nauwgezet bijgehoude­n door wiskundige algoritmes die de lat voor elke werknemer stelselmat­ig hoog leggen, ongeacht leeftijd of handicap. ‘Veel werknemers liggen nachtenlan­g wakker van hun persoonlij­ke prestatiec­ijfers’, getuigt vakbondsle­idster Monika di Silvestre bij het persagents­chap Bloomberg.

Bijkomend probleem: protest wordt systematis­ch in de kiem gesmoord, alle lastpakjes moeten eruit. Alleen de

manier waarop verschilt. In Engeland dreigen sommige personeels­leden die staken, de helft van hun bonus van 500 pond (582 euro) mis te lopen. In de VS werd een werknemer die actie voerde voor betere covidmaatr­egelen, recent ontslagen. Amazon – dat aankondigd­e 10.000 mensen te ontslaan – zegt in een reactie ‘niet perfect te zijn’, maar veel werk te maken van goede arbeidsvoo­rwaarden en een goed milieubele­id. Maar eerlijk, wie gelooft dat nog?

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium