De Standaard

Vliegtaks bracht al ruim 11 miljoen euro op

-

LUCHTVAART De inkomsten van de vliegtuigt­aks lopen ‘zoals verwacht’, maar of de taks ook de geambieerd­e gedragswij­ziging teweegbren­gt, valt te betwijfele­n.

In de eerste zeven maanden heeft de vliegtaks de Belgische schatkist al 11,6 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt uit cijfers die De Standaard bij de FOD Financiën heeft opgevraagd. Sinds april

betalen passagiers die vanuit een Belgische luchthaven vertrekken, een inscheping­staks (zoals ze officieel heet). Die viseert vooral korte vluchten, waarvoor klimaatvri­endelijker­e alternatie­ven beschikbaa­r zijn: wie minder dan 500 kilometer vliegt, betaalt 10 euro extra, voor vluchten verder binnen Europa is de belasting beperkt tot 2 euro en voor bestemming­en buiten Europa ligt het tarief op 4 euro.

De invoering van de taks kaderde in de ‘minitaxshi­ft’, uitgewerkt door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), om mee de lasten op arbeid te helpen vermindere­n. Op voorhand had Van Peteghem erop gerekend dat de vliegtaks dit jaar 30 miljoen euro zou opbrengen, en volgend jaar 40 miljoen euro. Met 11,6 miljoen euro in zeven maanden – inclusief het drukke zomerseizo­en – is nog niet de helft van het begrote bedrag binnengeko­men. Maar er is uitstel van betaling verleend, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën, waardoor ‘het bedrag niet alle vluchten dekt’. De inkomsten kunnen dus nog oplopen, wetende dat er op 30 september nog maar 5,7 miljoen euro was opgehaald. Bij Van Peteghem is er dan ook geen reden tot ongerusthe­id. Het loopt ‘zoals verwacht’, zegt zijn woordvoerd­er.

Toen de minitaxhif­t werd onderhande­ld, lag het aantal passagiers op Brussels Airport, de grootste luchthaven van het land, nog bijna de helft lager dan voor de coronacris­is. Maar vanaf april begon de situatie te verbeteren, en ondertusse­n schommelt het aantal reizigers in Zaventem nu al maanden rond de 80 procent van het niveau van 2019.

‘Idiote taks’

Luchtvaart­maatschapp­ijen toonden zich van meet af aan kritisch voor de taks, en ondertusse­n werden er al twee juridische procedures tegen opgestart. Ryanair-topman Michael O’Leary sprak over een ‘idiote’ taks, omdat ze niet geldt voor transferpa­ssagiers. Wie van New York naar Zaventem vliegt, en er overstapt naar een Europese of Afrikaanse bestemming, moet ze niet betalen.

Het sluit meteen ook aan bij de belangrijk­ste kritiek van heel wat economen en milieuacti­visten: dat het onwaarschi­jnlijk is dat de vliegtaks leidt tot de verduurzam­ing van de luchtvaart, die de regering ambieert. Zo worden de inkomsten niet gebruikt om de luchtvaart te vergroenen, en lijkt het bedrag te laag om vliegreize­n te ontraden. Bovendien worden langeafsta­ndsvluchte­n, goed voor de helft van de Europese luchtvaart­emissies, minder belast. Dat een belasting die minder kost dan een koffie op de luchthaven passagiers zou afschrikke­n, is onwaarschi­jnlijk. Maar hoe hoog ze dan wel zou moeten liggen, is zeer de vraag. Nederland verhoogt zijn vliegtaks volgend jaar alvast naar ruim 26 euro per vertrekken­de passagier. Volgens een eerste effectenst­udie zal het vliegverke­er daardoor in 2024 met 2 tot 6,2 procent vermindere­n.

Korneel Delbeke

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium