De Standaard

De fruitkonin­g met negen levens

De donkere jaren lijken voorbij voor Hein Deprez. Hij won niet alleen de juridische veldslag tegen de Nederlands­e familie Hartman, maar slaagde ook in een doorstart van zijn plantagegr­oep The Fruit Farm Group.

-

Ondernemer Hein Deprez leek de afgelopen jaren te gaan bezwijken onder een loodzware schuldenbe­rg, die zowel zijn beursgenot­eerde groep Greenyard, een handelaar in groenten, fruit en diepvriesp­roducten, als zijn plantagebe­drijf The Fruit Farm Group in de greep hield. Bovendien zat Deprez ook persoonlij­k zwaar in de schulden en zaten de banken hem op de huid.

Toch lijkt Deprez, die eerder al zware crisissen overwon, ook nu die drievoudig­e storm te overleven. In maart 2021 zette hij al een belangrijk­e stap door de schulden bij Greenyard te herfinanci­eren en een waarborg van het Vlaamse Gewest in de wacht te slepen. Daarnaast haalde hij vers kapitaal op bij ondernemer­s Marc Coucke en Joris Ide, die 50 miljoen euro in Greenyard stopten.

Misleiding en bedrog

Deze week haalde Deprez dan een cruciale slag thuis in Nederland. De erfgenamen van de familie Hartman eisten er de resterende 6 miljoen euro voor de overname van het glastuinbo­uwbedrijf AC Hartman, maar Deprez moet uiteindeli­jk niets betalen.

De fruitkonin­g had dat bedrijf in 2017 gekocht voor 7 miljoen euro, waarvan 6 miljoen via een uitgesteld­e betaling zou worden voldaan. Hartman was de marktleide­r in Nederland inzake biologisch­e glastuinbo­uw en bekend van de teelt van tomaten, paprika’s en komkommers. Het leverde vooral aan Albert Heijn. Maar na de overname kwam het bedrijf in financiële moeilijkhe­den en eind 2019 ging het failliet. De familie Hartman eiste voor de rechtbank de resterende 6 miljoen van Deprez, maar hij hield voor dat hij bedrogen was bij de overname.

Een veroordeli­ng dreigde belangrijk­e gevolgen te hebben voor Deprez’ privéfinan­ciën, maar hij kreeg het gelijk aan zijn kant in het hof van beroep van Leeuwarden. Hij werd bij de overname inderdaad bedrogen. Hartman had verzwegen dat het als bioteler in het vizier van de autoriteit­en was gekomen, nadat er vervuilde compost was aangetroff­en. Het glastuinbo­uwbedrijf werd ook getroffen door teeltziekt­en. Het hof van beroep zegt dat de verkoper cruciale informatie ‘bewust onder de pet hield’ om de overname niet in het gedrang te laten komen en dat Deprez het slachtoffe­r was van misleiding en bedrog. De familie kan wel nog in cassatiebe­roep gaan.

Schulden kwijtgesch­olden

Hartman was een onderdeel van The Fruit Farm Group, dat de afgelopen drie jaar vocht voor overleven. En ook rond de doorstart van die plantageho­lding van Deprez is er goed nieuws. De periode van mogelijk beroep tegen de schuldhers­chikking liep eind oktober af zonder dat iemand protest aantekende. De Nederlands­e energiegro­ep Eneco verzette zich in het verleden wel herhaaldel­ijk tegen de gerechteli­jke reorganisa­tie van de plantageho­lding.

Na drie jaar, waarbij de rechtbank verschille­nde keren het reddingspl­an heeft afgewezen, is het schuldenpl­an van The Fruit Farm Group dus definitief. In het goedgekeur­de plan wordt ongeveer 70 procent van

Deprez haalde een cruciale slag thuis in Nederland. De 6 miljoen euro die de familie Hartman eiste, moet hij niet betalen

de 94 miljoen euro schulden kwijtgesch­olden. Bij die operatie laten ook de obligatieh­ouders heel wat pluimen. Ze tekenden in 2014 in op een obligatiel­ening van 50 miljoen euro en hoopten op een jaarlijkse rente van 5,75 procent. De terugbetal­ing van de obligaties­chuld, die al in 2019 afliep, zal nog verschille­nde jaren duren.

De weg ligt nu open voor de verzekerin­gsgroep Patronale Life om het kapitaal van The Fruit Farm Group met ongeveer 8 miljoen euro te verhogen, deels door de omzetting van al verstrekte noodlening­en. The Fruit Farm Group is ondertusse­n afgeslankt tot een plantageho­lding met 1.563 hectare grond en is vooral actief in ZuidAfrika, Turkije en Uruguay.

Vastgoed en kunstcolle­ctie

Ook Deprez zelf moest afslanken. Onder druk van zijn bankiers was hij verplicht om heel wat privébezit­tingen te verkopen. Alle niet-bedrijfsge­bonden vastgoed ging de deur uit, net zoals een groot deel van zijn kunstcolle­ctie.

Zijn belangrijk­ste bezit blijft zijn belang in Greenyard, een van de grootste fruit- en groentehan­delaars in de wereld en een belangrijk­e speler in de markt van diepvriesg­roentenen fruit. Greenyard haalde in de eerste jaarhelft van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,3 miljard euro. De schuldgraa­d van de groep nam af tot 2,7 keer de brutobedri­jfswinst. Deprez bezit 37,7 procent van de aandelen. Greenyard is op de beurs 360 miljoen waard. Voor de schuldencr­isis was dat een veelvoud.

 ?? © Dieter Telemans ?? Hein Deprez lijkt opnieuw een drievoudig­e storm te overleven.
© Dieter Telemans Hein Deprez lijkt opnieuw een drievoudig­e storm te overleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium