De Standaard

Topfavorie­t Brazilië rondt lastige klip, recordman Ronaldo wint met Portugal

-

GROEP G & H Brazilië etaleerde tegen Servië zijn offensieve weelde, maar zag Neymar wel uitvallen. Portugal bibberde bij momenten tegen Ghana, maar vermeed een misstap.

Brazilië moest tot de laatste dag van de eerste speelronde wachten om in actie te komen. Met Servië trof het in Groep G een land dat in veel voorbescho­uwingen als ‘dark horse’ naar boven was gekomen. De Braziliaan­se lichtvoeti­gheid stond in schril contrast met de Servische viriliteit: vanaf minuut één was de partij een veldslag waarbij gevochten werd voor elke morzel grond.

De Goddelijke Kanaries bestookten de Serviërs, maar die hielden lang stand: pas op het uur opende Richarliso­n, na een dribbel van Neymar, de score. Diezelfde Richarliso­n plaatste 10 minuten later nog een orgelpunt: met een heerlijke omhaal zette hij de 2–0-eindstand op het bord. Een verdiende zege, al is de vraag wel hoe ernstig de enkelbless­ure is waarmee Neymar in het slot naar de kant moest.

Brazilië komt door de zege samen met Zwitserlan­d aan de leiding in Groep G. De Zwitsers wonnen met het kleinste verschil van Kameroen: Embolo scoorde tegen zijn geboortela­nd.

Richarliso­n schitterde met een omhaal.

Na de rust was het wel prijs. Ronaldo wilde als eerste speler ooit scoren op vijf verschille­nde WK’s en werd in zijn recordjach­t geholpen door de ref. De Portugees mocht een vederlicht­e penalty omzetten: 1–0. Portugal leek bevrijd, maar niet veel later zorgde Ayew uit het niets voor de gelijkmake­r. De Portugezen konden finaal rekenen op twee van hun groeibrilj­anten, Félix en Leão, om het tij te keren. Na de late 3–2 bibberden ze nog even, maar uiteindeli­jk hielden ze stand.

In de andere match in Groep H bleven Uruguay en Zuid-Korea steken op een brilscore.(blg,fp)

STAND

 ?? © epa-efe ??
© epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium