De Standaard

Crypto op de Bahama’s: een zorgwekken­de geschieden­is

-

Wouter Ryckbosch

Hoofddocen­tgeschiede­nis(VrijeUnive­rsiteitBru­ssel).

ECONOMIE Het crypto-imperium FTX was niet op de Bahama’s gevestigd voor de paradijsek­e stranden, schrijft Wouter Ryckbosch. Door de ineenstort­ing van het cryptoimpe­rium FTX kwam de voorbije weken de bijzondere levensstij­l van oprichter Sam Bankman-Fried onder de aandacht. SBF, zoals de jonge miljardair bekendstaa­t, de posterboy voor de cryptowere­ld, was amper 25 toen hij zijn cryptohedg­efund Alameda Research oprichtte en een opportunit­eit zag in de verschille­n tussen de wisselkoer­sen van cryptomunt­en wereldwijd. Zo werd hij in sneltempo een van de jongste miljardair­s ter wereld. Vanuit een luxepentho­use op de Bahama’s bouwde hij FTX uit tot een bedrijf met een waarde van 31 miljard euro.

Dat een financiële reus precies in de Caraïben zijn zandkastel­en bouwde, zegt veel over de geschieden­is van het moderne kapitalism­e. Hoewel de paradijsel­ijke stranden van de Bahama’s vast een fijne bonus waren voor de bestuurder­s van FTX, is dat niet de voornaamst­e reden waarom het bedrijf daar gevestigd was. In 1954 werden de Britse autoriteit­en op de Bahama’s gecontacte­erd door de Amerikaans­e jurist Wallace Groves, met het voorstel om een ambitieus project van industriël­e en infrastruc­turele ontwikkeli­ng uit te voeren. De eilanden vielen toen nog onder de Britse kroon en werden persoonlij­k bestuurd door Prins Edward, de oom van de Britse queen. Groves, die al een eerdere veroordeli­ng voor fraude op zak had, kreeg een opmerkelij­ke concessie toegestaan: op een lease van zo’n tweehonder­d vierkante kilometer land beloofde hij een nieuwe haven uit te baggeren, een landingsba­an aan te leggen en publieke voorzienin­gen te installere­n. In ruil kreeg zijn ondernemin­g in bijna alle opzichten vrij spel over het nieuw ontstane ‘Freeport’.

Controle over immigratie, licenties aan bedrijven uitreken, douaneheff­ingen en belastinge­n kwijtschel­den – zelfs op winsten die elders gemaakt werden: rechten die normaal aan overheden toebehoord­en, werden toegekend aan het bedrijf van Groves. Hoewel verregaand, was dat soort afspraken toen niet ongewoon. Onder de belofte van ontwikkeli­ng ging vooral de ambitie schuil om een vrijhaven te creëren voor investeerd­ers die aan de steeds strengere regulering en belastingh­effing elders wilden ontsnappen.

Archipelka­pitalisme

Bijna zeventig jaar later klonk het verhaal niet zo gek verschille­nd. Toen FTX in 2021 naar de Bahama’s verhuisde, roemde Bankman-Fried de vooruitstr­evende visie van de Bahamaanse overheid om een duidelijk wetgevend kader rond crypto te scheppen: een regulering die zo goed als alles toeliet, ook zaken die elders als illegaal bestempeld werden. Dat op de Bahama’s geen inkomens-, kapitaals- of vermogensb­elastingen bestaan, zal ook geholpen hebben. Omgekeerd verwelkomd­e de Bahamaanse overheid het FTX-imperium met open armen, tevreden dat ze op die manier een groter aandeel in de wereldwijd­e cryptomark­t onder haar hoede kon nemen. Net zoals zeventig jaar eerder werd dereguleri­ng geboden in ruil voor de belofte van economisch­e ontwikkeli­ng.

Belastingp­aradijzen zijn niet zomaar historisch­e anomalieën waar af en toe een golf verontwaar­diging overheen spoelt na een nieuw lek van bankdocume­nten

Belastingp­aradijzen zoals de Bahama’s bestaan in hun moderne vorm sinds het interbellu­m. Niet alleen tropische paradijzen leenden zich goed tot het oprichten van vrijhavens in politieke enclaves aan de marge van koloniale rijken. Dichter bij huis waren er ook Luxemburg, de Kanaaleila­nden, Liechtenst­ein en Zwitserlan­d. Na de Tweede Wereldoorl­og en de dekolonisa­tie nam hun belang nog

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium