De Standaard

Voetbal en huiselijk geweld

-

Dezeen.

Ik heb niets tegen voetbal. Ik sta al zeven jaar een paar keer per maand langs een voetbalvel­d, en zolang ouders van spelers zich als volwassene­n gedragen en trainers hun team coachen zonder gebrul, kan ik de sport prima pruimen. Vrijwel elke sport trouwens. Sport verbindt. Sport emancipeer­t. Sport is tof. Het is pas als er te veel geld, macht en politiek mee gemoeid zijn, dat er gedonder van komt.

We weten allemaal dat Qatar, en nog een waslijst andere landen waar we voorts zonder verpinken zaken mee doen, niet bovenmatig gehecht zijn aan mensenrech­ten.

Daar mag gerust over gezeurd worden, maar het was wellicht een stuk handiger geweest als we daar wat vroeger mee waren begonnen. Twaalf jaar geleden, bijvoorbee­ld, toen toenmalig Fifa-baas Joseph Blatter bekendmaak­te dat het WK Voetbal van 2022 in Qatar zou plaatsvind­en.

Het is overigens wel zo eerlijk om toe te geven dat vrijwel elk grootschal­ig sportevene­ment van het genre Olympische Spelen of WK Voetbal gepaard gaat met fraude, corruptie, geweld, uitbuiting, dwangarbei­d, discrimina­tie en racisme. Gezinnen worden uit hun huizen gezet. De persvrijhe­id en de vrijheid van meningsuit­ing worden aan banden gelegd. Morele principes worden vlot aan de kant geschoven voor prestige en geld. Sport verblindt.

De Olympische Spelen van 1936 werden georganise­erd onder auspiciën van Adolf Hitler, terwijl er een paar kilometer verder een concentrat­iekamp werd gebouwd. Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico doodde de politie zo’n driehonder­d demonstrer­ende studenten. De winterspel­en van 2014 in Sotsji haalden vooral de kranten met corrupties­chandalen en nieuws over uitbuiting en deportatie. De Spelen van 2016 in Brazilië gingen gepaard met massale uithuiszet­tingen zonder compensati­e en met buitenspor­ig politiegew­eld tegen vreedzame demonstran­ten. De recentste Olympische Spelen werden gehouden in een land dat minderheid­sgroepen en politieke tegenstand­ers in concentrat­iekampen opsluit en genocide pleegt. In België hebben we geen WK Voetbal of Olympische Spelen nodig om mensen uit te buiten. Wij hebben daar bouwwerven van chemiebedr­ijven voor.

Terug naar het voetbal: de sport kampt met een resem druk besproken problemen, van corruptie over sportswash­ing tot homofobie en racisme. En dan is er nog een pijnlijke kwestie die op het eerste gezicht niets met voetbal te maken heeft en zelden besproken wordt. Voetbal leidt tot meer partnergew­eld, zo blijkt uit een Brits onderzoek waarbij drie wereldbeke­rs werden onderzocht op hun effecten inzake intrafamil­iaal geweld. (Journal of

Research in Crime and Delinquenc­y.) Als de nationale ploeg een WK-wedstrijd verloor, nam het aantal gevallen van partnergew­eld met 38 procent toe. Als het team won, was er nog altijd sprake van een stijging met 26 procent.

De onderzoeke­rs stelden ook vast dat het geweld jaar na jaar toenam. Of het fenomeen zich ook buiten Groot-Brittannië voordoet, weten we niet. Een echte verklaring hadden de onderzoeke­rs niet voor hun bevindinge­n. Natuurlijk is het niet de sport die mannen doet slaan. Voetbal gaat gepaard met identifica­tie, emotie, stress en sloten alcohol, een explosieve cocktail die in het slechtste geval tot geweld leidt. Maar voetbal kan geen excuus zijn voor geweld. Miljoenen mensen kijken ernaar zonder ooit iemand te slaan. Het zijn overigens niet alleen supporters die meppen. Wie op zoek gaat naar bekende voetballer­s die veroordeel­d werden voor partnergew­eld of seksueel geweld, stelt vast dat er genoeg van zijn om een paar prima ploegen mee samen te stellen. Ze halen even het sportnieuw­s met hun wangedrag, en dribbelen daarna lustig verder. Voetbalste­rren kunnen hun lief of vrouw verrot slaan en tegelijk worden aanbeden, want zag je die goddelijke pass? In een sfeer van adoratie van overbetaal­de rolmodelle­n die hun vrouwen mishandele­n, moeten we misschien niet verbaasd zijn dat er in zoveel woon- en slaapkamer­s harde klappen vallen.

Een nieuwe studie van Plan Internatio­nal toont aan dat zes op de tien jongeren druk ervaren om te voldoen aan stereotype verwachtin­gen over mannelijkh­eid. Die verwachtin­gen luiden samengevat ongeveer als volgt: ‘Echte mannen drinken veel en rijden snel. Ze zijn dominant en assertief, tonen geen emoties en veroveren meisjes.’ Volgens bijna driekwart van de jongeren leidt dergelijk

gedrag tot geweld, onder druk van stereotype­rende normen van peers, media en – jawel – voetbalclu­bs. Twee op de drie Belgische jongeren zien dat als een wereldwijd probleem en een bedreiging voor gendergeli­jkheid.

Het onderzoek zoomde ook in op de sportwerel­d, het voetbal in het bijzonder, en stelde vast dat er

wereldwijd buitenprop­ortioneel veel media-aandacht gaat naar mannelijke sporters, dat vrouwonvri­endelijke taal de norm is in de sport en dat het traditie is om scheidsrec­hters uit te schelden. Op zich geen nieuws.

Wat wel nieuws is, hoopvol nieuws zelfs, is dat de meerderhei­d van de jongeren aangeeft dat het

anders en beter moet. Misschien is het tijd om de Fifa te laten runnen door jongeren.

Als de Britse nationale ploeg een WK-wedstrijd verloor, nam het aantal gevallen van partnergew­eld met 38 procent toe

Bieke Purnelle is freelances­chrijver en directeur van Rosa, kenniscent­rum voor gender en feminisme. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

 ?? ??
 ?? © katoen natie-the foebus foundation-libeskind ??
© katoen natie-the foebus foundation-libeskind

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium