De Standaard

India, de groene supermacht

De klimaatstr­ijd wordt niet gewonnen op VN-toppen, maar in directieka­mers, schrijft Ine Renson. Dat India een grootse omwentelin­g inzet, is hoopgevend.

-

Coup de théâtre halfweg de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. India stelde plots voor niet alleen het gebruik van steenkool terug te schroeven, maar álle fossiele brandstoff­en in het bad te trekken. De andere delegaties wisten niet wat ze hoorden. Vorig jaar had India nog het feestje vergald door de uitfaserin­g van steenkool tegen te houden. Bij nader inzien was het voorstel in Egypte een manoeuvre om het hele pakket te verdrinken. India gokte erop dat het voor veel landen een brug te ver was om gas en olie in de ban slaan. Door de zaak open te trekken, kon het wat druk wegnemen van de verguisde steenkool.

Zulke spelletjes hebben ertoe geleid dat de top een flop werd. Maar dat betekent niet dat we blind naar de klimaathel marcheren die VN-topman António Guterres ons voorspiege­lde. Weg van de bühne gebeuren immers interessan­tere dingen.

‘India wordt nog dit decennium kampioen in goedkope groene energie.’ Die opmerkelij­ke uitspraak komt van Mukesh Ambani, een van de rijkste zakenlui van het land, die fortuin maakte met gas, olie en petrochemi­e. Zijn conglomera­at Reliance Industries pompt 80 miljard dollar in een schone-energieclu­ster in de haven van Jamnagar, waar het zonnepanel­en, energieops­lagsysteme­n en elektrolyz­ers zal produceren. Er komt een zonneboerd­erij van 100 gigawatt. Weldra, zo verzekerde Ambani zijn aandeelhou­ders, steekt India China naar de kroon als wereldleid­er in de groene-energie-industrie.

Hij noemde het de grootste omwentelin­g die zijn multinatio­nal ooit heeft doorgemaak­t. Tegen 2035 moet Reliance klimaatneu­traal zijn. In vergelijki­ng met wat de meeste landen vooropstel­len, is dat duizelingw­ekkend snel.

Aan de overkant van de Golf van Kutch baat Adani Group een van de grootste steenkoolh­avens ter wereld uit. Naast de kolencentr­ales verschijnt ook hier een schone-technologi­ecluster die alles van windturbin­es tot zonnepanel­en en onderdelen voor waterstofp­roductie zal fabriceren. Ook Adani bouwt een megalomane wind- en zonneboerd­erij. Topman Gautam Adani legt 70 miljard dollar op tafel.

Zilveren randje

Dat is geen gebakken lucht. Het geld rolt, de joint ventures met westerse bedrijven zijn beklonken. De regering van Narendra Modi hoopt dat groene energie het vliegwiel wordt voor een industriël­e hausse die productiel­ijnen, zoals die van elektrisch­e wagens, wegkaapt uit China. De totale Indiase capaciteit voor elektricit­eitsproduc­tie is 400 gigawatt. Daar wil het land de komende acht jaar 350 gigawatt aan groene infrastruc­tuur naast zetten.

Het is het zilveren randje achter de geflopte top. Als de grote vervuilers in een groene race zitten, kan het snel gaan. De klimaatstr­ijd wordt gewonnen in directieka­mers, niet in een Egyptisch resort. In die kamers willen ze de boot niet missen. Hernieuwba­re energie is een financiële no-brainer: zon is al goedkoper dan kolen, de prijs duikt verder de dieperik in. Indiase zonneenerg­ie is erg goedkoop door een overvloed aan zon en goedkope arbeid. Het land beschikt over een leger ICT’ers en ingenieurs. Zodra die markt op toeren komt, stroomt het geld binnen. Volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA) wordt India een magneet voor investerin­gen in windturbin­es, batterijop­slag of zonnepanel­en.

We kunnen het belang van die revolutie moeilijk overschatt­en. India produceert zijn elektricit­eit nu grotendeel­s met steenkool. Het is de op één na belangrijk­ste kolenprodu­cent en de op twee na grootste uitstoter van broeikasga­ssen ter wereld. Nergens ter wereld zal de energievra­ag harder toenemen. De groeiende economie heeft straks de grootste wereldbevo­lking. Miljoenen huishouden­s zullen huizen, auto’s en airco’s willen. Die immense energiehon­ger matchen met de ambities om de uitstoot te verlagen, kan alleen met groene energie.

Toch is er iets vreemd aan de hand. Net voor klimaatmin­ister Bhupender Yadav met aangescher­pte ambities naar Egypte zou vliegen, was zijn collega van

Financiën present op een veiling voor de exploitati­e van 141 nieuwe steenkoolm­ijnen. ‘India heeft grotere investerin­gen in steenkoolp­roductie nodig’, zei Nirmala Sitharaman stellig. Van terugschro­even is geen sprake.

Alle wegen lopen via India

Ondanks de bonanza van wind en zon, blijft de regering-Modi vasthouden aan steenkool. Kolenminis­ter Pralhad Joshi verwacht dat de steenkoolp­roductie dit boekjaar met de helft toeneemt. Nieuwe mijnen gaan in licentie, oude gaan weer open. Tientallen steenkoolc­entrales staan in de steigers.

India zit op een berg kolen. Dat blijft een betrouwbar­e en goedkope brandstof in een land waar miljoenen in energie-armoede leven. Weg van de techboom aan de westkust en in de grote steden, levert ze jobs aan vier miljoen armen, voornameli­jk in het oosten. De steenkooll­obby is oppermacht­ig. De staat zit er, als uitbater van steenkoolc­entrales, zelf kniediep in.

Dat werpt een schaduw op het mooie plaatje. Het geld mag dan wel rondklotse­n in de groene economie, de omkadering moet gebeuren door de overheid. Met wetgeving en borgstelli­ng voor de wankelende distributi­ebedrijven. Door te investeren in energieops­lag, het wagenpark te elektrific­eren en slimme netwerken aan te leggen tot in de kleinste dorpen. Die opdracht verdraagt geen uitstel. Er is geen ruimte om op twee paarden te wedden.

Daarom moeten we India in de gaten houden. De grootste uitdaging voor de transitie ligt hier, en in andere groeilande­n zoals China, Indonesië, Brazilië of Zuid-Afrika. In China kan Xi Jinping met een vingerknip een tienjarenp­lan uitrollen. In de grootste democratie ter wereld is dat lastiger. De omwentelin­g moet voorbij botsende belangen, partijen en prioriteit­en. Cruciaal wordt het moment waarop ook het maatschapp­elijke kantelpunt is bereikt. De luchtvervu­iling in het land is moordend. Het wordt geteisterd door hittegolve­n die oogsten vernielen en levens eisen. Steden als Delhi en Mumbai dreigen tegen het einde van de eeuw onleefbaar te worden. Voorlopig staan klimaat en pollutie laag op het prioriteit­enlijstje van de miljoenen die vechten om te overleven. Maar naarmate grote groepen doorschuiv­en naar de middenklas­se, kan dat snel veranderen.

Groeilande­n kijken met argusogen hoe India het aanpakt. Het staat voor de herculesta­ak te bewijzen dat je kunt groeien, het energie- en producties­ysteem omgooien én emissies verlagen tegelijk. ‘Alle wegen naar een succesvoll­e mondiale energietra­nsitie gaan via India’, zei IEA-topman Fatih Birol bij de voorstelli­ng van het laatste energierap­port. Dat lijkt niet eens overdreven. Hopelijk heeft ook Modi begrepen dat hij all-in moet gaan. De speeltijd is voorbij.

De immense Indiase energiehon­ger matchen met de ambities om de uitstoot te verlagen, kan alleen met groene energie

Ine Renson is redacteur van deze krant. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t ze over de actualitei­t van de voorbije week.*

 ?? © Steve McCurry/magnum ?? India is de grootste democratie ter wereld. De groene omslag gaat er niet vanzelf, maar is onvermijde­lijk.
© Steve McCurry/magnum India is de grootste democratie ter wereld. De groene omslag gaat er niet vanzelf, maar is onvermijde­lijk.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium