De Standaard

Sikh-tempel moet na zes maanden alweer sluiten

Burgemeest­er Hans Bonte (Vooruit) heeft met onmiddelli­jke ingang beslist om – alweer – de Vilvoordse sikh-tempel te sluiten. Bonte grijpt in wegens dreigend geweld door een interne machtsstri­jd.

- Dimitri Berlanger

sluiting komt er nadat de politie én Bonte zelf vrijdagmid­dag tussenbeid­e moesten komen wegens hevig tumult aan de toegangspo­orten van de tempel Gurdwara Guru Nanak Sahib in de Lange Molensstra­at.

‘Vrijdag kwam er een gerechtsde­urwaarder in hun naam langs om de sloten te veranderen van de tempel, maar dat werd geweigerd door het oude bestuur’ Hans Bonte Burgemeest­er Vilvoorde

‘Er woedt opnieuw een machtsstri­jd binnen de gemeenscha­p’, legt Bonte uit. ‘Er zijn verkiezing­en geweest, waarbij een nieuw verkozen bestuur is verkozen. Vrijdag kwam er een gerechtsde­urwaarder in hun naam langs om de sloten te veranderen van de tempel, maar dat werd geweigerd door het oude bestuur. Hij vorderde daarop de politie. Dat leidde tot een massale toeloop langs beide kanten. Van heinde en ver kwamen sikhs naar hier om hun verontwaar­diging te tonen dat niet iedereen binnen mocht. Er ontstond een uiterst verhitte sfeer waarbij melding gemaakt werd van dreigend geweld en wapens die gebruikt zouden worden. Uiteindeli­jk bleef het bij duw- en trekwerk, maar in het kader van de openbare veiligheid heb ik beslist dat de tempel gesloten wordt.’

Rechtszaak

Vorige week bij de verkiezing­en zelf moest de politie ook al tussenbeid­e komen en was er ook sprake van de aanwezighe­id van een vuurwapen.

De tempel is nu verzegeld wegens verstoring van de openbare orde en dreigend geweld. Bonte moet nog de exacte duur van de sluiting van de tempel bepalen.

‘Maar dat zal in grote mate afhangen van een rechtszaak die de twist tussen beide clans moet uitklaren. Pas als daar een uitspraak over is en duidelijk is wie de baas is, zal ik een heropening overwegen.’

De sikh-tempel is de voorbije jaren allerminst onbesproke­n gebleven. Al in 2014 werd de tempel gesloten door burgemeest­er Hans Bonte omdat er een zweem van mensensmok­kel rond hing. In september 2016 werd de tempel opnieuw voor onbepaalde duur gesloten. Aanleiding was toen de rivaliteit tussen een aantal clans, waardoor de veiligheid er niet langer gegarandee­rd was. Ook toen moest de politie al eens massaal tussenbeid­e komen.

Terug bij af

Daarna was de brandveili­gheid niet in orde en was er geen transpaDe rantie over wie het in de tempel voor het zeggen had. Daardoor bleef de tempel jaren dicht. Tot begin dit het jaar de problemen van de baan leken en de gevraagde transparan­tie werd geboden aan het stadsbestu­ur. Ook de nodige verbouwing­en werden uitgevoerd en er werd een gunstig brandweera­ttest afgeleverd. Eind mei volgde de feestelijk­e heropening van de tempel. Zes maanden later zijn we echter terug bij af.

In Vilvoorde wonen hooguit een paar tientallen sikhs, maar door zijn centrale ligging komen er honderden sikhs van heinde en ver bidden in de tempel.

Wie bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2024 naar Open VLD Dilbeek zoekt op de stembiljet­ten zal er aan zijn voor de moeite. De partij voert de komende maanden een grondige vernieuwin­gsoperatie door en daar hoort een nieuwe naam bij. ‘Het doel is om alle liberalen uit Dilbeek mee in het bad te trekken, we gaan dus voor verbreding. Elke liberaal denkende medemens is van harte welkom om onze ploeg te komen versterken’, steekt Bob Savenberg, voorzitter van de lokale afdeling, van wal. ‘Een nieuwe naam maakt deel uit van een vernieuwin­gsoperatie binnen de partij. Het is de eerste stap, van een omwentelin­g waarbij we in 2023 nog een aantal veranderin­gen doorvoeren. Welke dat zijn, maken we stap voor stap bekend.’

De nieuwe naam die daar bij hoort, geeft Savenberg wel al prijs. ‘We hebben het eenvoudig gehouden, vanaf 1 januari 2023 vervelt de Open VLD Dilbeek in Blauw Dilbeek, dat is klaar en duidelijk en geeft aan waar we voor staan.’

Comeback

Met de aanduiding van Savenberg, wist het bestuur ook meteen dat er een nieuwe wind door de partij zou waaien. ‘Intussen tekenden we samen een plan uit, hoe we naar de verkiezing­en van 2024 trekken’, zegt hij. ‘Dat we er met een nieuwe naam alleen niet gaan komen, beseffen we uiteraard. We bouwen daarom aan een project waarbij we ons gedachtego­ed zullen opentrekke­n.’ (jvi)

 ?? © PVW ?? Eind mei werd de sikh-tempel Gurdwara Guru Nanak Sahib na jaren sluiting nog feestelijk heropend.
© PVW Eind mei werd de sikh-tempel Gurdwara Guru Nanak Sahib na jaren sluiting nog feestelijk heropend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium