De Standaard

De andere oorlog van Poetin

Terwijl ze Oekraïne naar de duisternis bombardere­n, voeren de Russen ook oorlog aan een ander front, zegt Ruud Goossens. Moldavië heeft alle hulp nodig.

-

Wie Moldavië wil vinden op een wereldbol, kan maar beter een vergrootgl­as bij de hand hebben. Het land is maar een fractie groter dan België. Er wonen amper 2,5 miljoen mensen. Die voeren vooral wijn, zonnebloem­zaadjes en maïs uit. Als Moldavië de internatio­nale pers haalt, wordt het steevast de ‘armste staat van Europa’ genoemd. Nu Oekraïne elke dag een bommenrege­n over zich heen krijgt, lijkt wat er in Chisinau en omstreken gebeurt dus volstrekt bijzaak. Toch lopen westerse beleidsmak­ers zoals Emmanuel Macron en Ursula von der Leyen er al maanden de deur plat. Ze willen de Moldaviërs duidelijk maken dat ze hen, nu de crisis in hun land zo groot is, niet in de steek zullen laten.

Die interesse heeft alles te maken met de strategisc­he ligging van Moldavië. Het zit geprangd tussen Roemenië en Oekraïne, aan de omstreden oostgrens van Europa. De afgelopen maanden passeerde heel wat hulp voor Kiev langs daar. Moldavië haalt ook alles uit de kast om Oekraïners op te vangen. Er arriveerde­n sinds het begin van de oorlog al ongeveer 700.000 vluchtelin­gen. Daarvan bleven er zo’n 80.000 hangen. Geen enkele andere Europese staat leverde, in relatieve termen, een vergelijkb­are inspanning. Moldavië, dat tot in 1991 deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, schaarde zich voluit achter Volodomir Zelenski.

Dat hebben de Oekraïners te danken aan de pro-Europese presidente die al bijna twee jaar aan de macht is in Chisinau. De 50-jarige Maia Sandu raakte niet alleen verkozen met de belofte dat ze komaf zou maken met de wijdverspr­eide corruptie in haar land. Ze beloofde ook alles te ondernemen om Moldavië op een pro-Europese koers te zetten. Dat verklaart meteen waarom het land nu zo in de problemen zit. Vladimir Poetin gooit geen bommen op Moldavië, maar hij doet er wel alles aan om de innige flirt met Brussel te stoppen. Daardoor bengelt Moldavië nu aan de rand van de afgrond.

Opgepast voor liften

Al sinds 18 september trekken er elke zondag demonstran­ten door de straten van de hoofdstad. De onrust is het gevolg van de acute energiesch­aarste in het land. De regering heeft aan gemeentebe­sturen gevraagd de straatverl­ichting uit te schakelen. Ze wil dat bedrijven hun energiever­bruik beperken tijdens de piekuren. Ze heeft de bevolking ook geadviseer­d niet langer de lift te nemen. Die valt, ten gevolge van black-outs, geregeld stil. Deze week was het nog eens prijs. Toen de Russen woensdag een nieuwe en grootschal­ige aanval op het Oekraïense energienet uitvoerden, zat ook de helft van Moldavië in het donker.

Al die ellende komt uit de koker van Poetin. Moldavië haalde zijn gas altijd voor de volle 100 procent uit Rusland. Maar enkele weken geleden besliste Gazprom dat het de leveringen aan het land met de helft terugschro­eft. *

Volgens de Russische energiegig­ant heeft dat te maken met achterstal­lige betalingen, maar niemand twijfelt eraan dat het eigenlijk om een politieke beslissing gaat. Ook elektricit­eit is een probleem. Die komt voor 70 procent uit Transnistr­ië. Dat is een afgescheur­d stukje Moldavië dat al sinds 1992 door Russische separatist­en wordt bestuurd. Sinds 1 november ligt de toevoer uit Transnistr­ië volledig stil.

Hun overige elektricit­eit haalden de Moldaviërs in Oekraïne. Maar dat land kan, ten gevolge van Poetins bommenrege­n, nauwelijks nog stroom exporteren. Het maakt dat de Moldavisch­e regering is aangewezen op de internatio­nale markt. Daar betaalt ze zich blauw aan energie, als die ten minste voorhanden is. Dat voelen ook de gewone Moldaviërs natuurlijk. Gas is zeven keer duurder dan een jaar geleden. Voor elektricit­eit betalen ze vier keer zoveel als voorheen. En ze hadden al niets.

Sandu beseft dat héél Europa in een energiecri­sis zit, maar in een opiniestuk op Politico schreef ze deze week dat die van Moldavië ‘existentie­el’ is. Dat is niet overdreven. En het leidt tot aanzwellen­d protest. Drie weken geleden trokken er 50.000 demonstran­ten door Chisinau. Daar is het Poetin natuurlijk om te doen.

Moldavisch­e handpop

De protesten worden aangevuurd door een 35-jarige man die al drie jaar niet meer in het land verblijft. Ilan Shor leeft in Israël, omdat hij in Moldavië veroordeel­d werd voor corruptie. Hij spreekt zijn aanhang toe via tv-schermen. En hij wijt de problemen niet aan Poetin, maar aan de pro-Europese presidente. Als hij het voor het zeggen krijgt, belooft Shor, dan zal er weer goedkopere energie uit Rusland arriveren. Dat is wellicht niet eens gelogen.

Shor ontkent dat hij banden heeft met het Kremlin. Alleen is dat totaal ongeloofwa­ardig. Onlangs pakte Catherine Belton, de Britse journalist­e die de bestseller Putin’s people schreef, uit met een onderzoek naar Shor. In de Washington Post schreef ze dat er een team van strategen naar Moldavië was gestuurd om Shors partij mee op de kaart te zetten. Ze rapporteer­den rechtstree­ks aan de Russische geheime dienst. Volgens Belton werden er al ‘tientallen miljoenen’ dollars doorgeslui­sd naar Moldavië om het regime te destabilis­eren. De Verenigde Staten plaatsten Shor daarom onlangs op een sanctielij­st.

Poetin heeft de handen vol met de echte oorlog in Oekraïne. Die verloopt niet voorspoedi­g. In Moldavië kan hij de strijd voeren op een minder gevaarlijk­e manier, die hem veel beter ligt. Hij voert er een hybride oorlog, zoals hij eerder deed in tal van andere landen. Daarin zijn ook de media belangrijk. Twee pro-Russische tv-zenders zijn sinds eind september in handen van een vertrouwel­ing van Shor. Daardoor beschikt die nu over een eigen platform om zijn verhaal te slijten.

Stokkende groei

Vorig jaar won de partij van Sandu nog met glans de parlements­verkiezing­en. Ze toont zich nu bijzonder verbeten. Maar ze heeft ook redenen om zich zorgen te maken. Moldavië is, zoals

gezegd, geen rijk land. Volgens een recent VN-rapport dreigt meer dan de helft van de mensen er onder de armoedegre­ns te belanden. De inflatie bedraagt er, ook door de energiepri­jzen, 35 procent. De economisch­e groei stokt. Tal van handelsrou­tes zijn door de oorlog in Oekraïne verstoord, terwijl het vertrouwen van investeerd­ers keldert. Als daar nog black-outs en exploderen­de facturen bijkomen, gaat een regering snel onderuit.

Voor Poetin staat er iets op het spel dat Moldavië overstijgt. Hij wil niet dat er, na de Baltische staten, nog voormalige Sovjetrepu­blieken in de Europese Unie belanden. Tot nog toe kon hij via Transnistr­ië op Moldavië wegen. Dat Russische dwergstaat­je, dat door geen enkel land erkend wordt (ook niet door Rusland), bemoeilijk­te de toenaderin­g van Moldavië tot Europa. Ook buiten Transnistr­ië lonken trouwens niet alle Moldaviërs naar het Westen.

Maar na Poetins inval in Oekraïne werden die bezwaren in de prullenman­d gezwierd. Begin maart vroeg de Moldavisch­e regering het EU-lidmaatsch­ap aan. Nauwelijks drie maanden later beslisten de Europese leiders dat het land, net zoals Oekraïne, het statuut van kandidaat-lidstaat krijgt. Sindsdien voert Poetin de druk op. Hij probeert de boel in het honderd te laten lopen. Hij wil het signaal geven, ook aan andere landen, dat EU-lidmaatsch­ap alleen maar tot ellende leidt. Hij ziet liever een Moskou-getrouw regime aan de macht komen, net zoals dat vroeger vaak het geval was.

In juni besliste de EU om Moldavië te erkennen als kandidaat-lidstaat. Sinds dan doet Poetin de boel er in het honderd lopen

Europa’s eigenbelan­g

Dat plaatst de Europese leiders voor een grote verantwoor­delijkheid. Ze moeten, zoals in Oekraïne, tonen dat Poetin in zijn geografisc­he achtertuin niet zomaar zijn wil kan opleggen. Als ze niet mee de soevereini­teit van Moldavië bewaken, is dat land niet opgewassen tegen de Russische pletwals. Moldavië is niet alleen een economisch lichtgewic­ht. Het is ook militair een vogel voor de kat, met zijn 6.500 soldaten.

Europa ontvlucht die verantwoor­delijkheid niet. Dit jaar werden er al drie donorconfe­renties georganise­erd voor Moldavië. Onder leiding van Frankrijk, Duitsland en Roemenië werd er al meer dan een miljard euro ingezameld om de Moldavisch­e regering te ondersteun­en. Volgende week staat de kwestie geagendeer­d op de Navo-top in Boekarest.

Het is ook een kwestie van eigenbelan­g. Als Europa het licht en de verwarming kan aanhouden in Moldavië, vermijdt het een extra vluchtelin­genstroom. Maar het wordt geen eenvoudige opdracht. De Franse Moldavië-kenner Florent Parmentier wees er deze week op dat de steun voor toenaderin­g tot de EU, vorig jaar nog torenhoog, de laatste tijd aan het afkalven is. In het Kremlin doet dat wellicht een kurkje knallen. Maar het is een verontrust­ende vaststelli­ng.

Ruud Goossens is redacteur van deze krant. In ‘Onder de waterlijn’ peilt hij wekelijks de onderstrom­en van de macht.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium