De Standaard

‘De Croo keurde eerste begroting goed via Whatsapp’

Een medewerker van de ontslagen staatssecr­etaris voor Begroting benadrukt dat de premier ‘via whatsapp expliciet zijn akkoord gaf’ voor de eerste begrotings­versie. De premier ontkent.

- © SimonAndri­es

Staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) moest vorige week vrijdag opstappen nadat er tot tweemaal toe fouten waren gemaakt in de opmaak van de begroting. De liberale begrotings­top twijfelde niet lang en schoof De Bleeker snel opzij voor Alexia Bertrand. Binnen de partij bleef dat ontslag weliswaar nazinderen, zoals De Standaard begin deze week schreef. Nu blijkt er ook binnen het kabinet-Begroting nog veel ergernis te zijn over de gang van zaken.

Kris Van Cauter, macro-economist op het kabinet-Begroting, gaf zaterdag op Linkedin zijn mening over een reconstruc­tie van De Tijd over de ‘blauwe rampweek’. ‘Een vrij correcte weergave van de gebeurteni­ssen’, schreef hij. Alleen gaat de kabinetsme­dewerker er niet mee akkoord dat de begrotings­adviseurs van de premier op voorhand voldoende aangaven dat er fouten in waren geslopen. ‘Het kabinet van de premier heeft expliciet zijn akkoord gegeven via whatsapp voor de versie met de 1,3 miljard lastenverl­aging in’, schrijft Van Cauter. ‘Dat betekent dat de premier de eerste versie die aan het parlement werd bezorgd zelf heeft goedgekeur­d.’

Kabinet-De Croo ontkent

Als die whatsapp inderdaad bestaat, dan betekent dat dat De Croo zijn staatssecr­etaris wel heel gemakkelij­k slachtoffe­rde, terwijl ook zijn eigen kabinet boter op het hoofd had.

Het kabinet van de premier wijst de lezing van Van Cauter echter af. ‘We hebben formeel, via de e-mailproced­ure, laten weten aan het kabinet-De Bleeker dat ze fout zaten’, reageert het kabinet. Dat valt inderdaad terug te vinden in de notificati­es die het kabinet van de premier voorlegt. Maar over de bewuste whatsapp rept het kabinet niet.

De Standaard

‘De regering-De Croo vertelde al te veel onwaarhede­n over haar begroting. Dit moet stoppen’

kon de whatsapp

SanderLoon­es

KamerlidN-VA

zelf niet inkijken en kon Van Cauter niet bereiken voor meer commentaar. Ook ex-staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) reageerde nog niet.

Intussen dringt de grootste oppositiep­artij, de N-VA, via de officiële kanalen van het federaal parlement aan op toegang tot de communicat­ie tussen het kabinet van de premier en dat van De Bleeker. ‘Hoe noem je een premier die eerst zijn akkoord geeft, vervolgens zijn woord intrekt en daarna iemand ontslaat terwijl hij zelf in de fout ging?’, zegt N-VA-Kamerlid Sander Loones. ‘De regering-De Croo vertelde al te veel onwaarhede­n over haar begroting. Dit moet stoppen.’

 ?? Belga ??
Belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium