De Standaard

Zwangersch­ap verandert de hersenen aanzienlij­k

- © Niki Korteweg

NEUROWETEN­SCHAP In de hersenen van aanstaande moeders doen zich grote veranderin­gen voor. Die spelen een rol in hun nesteldran­g en de latere binding met hun kindje.

Tijdens de zwangersch­ap veranderen de structuur en de functie van de hersenen van een vrouw in bepaalde gebieden flink, toont Nederlands onderzoek bij veertig zwangere vrouwen aan. Die veranderin­gen spelen een rol bij de nesteldran­g die veel aanstaande moeders aan het einde van de zwangersch­ap krijgen, en bij de binding tussen moeder en kind na de geboorte. Een jaar na de bevalling zijn veel van die veranderin­gen opnieuw in de staat van vóór de zwangersch­ap. De bevindinge­n zijn dinsdag gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature Communicat­ions.

Elseline Hoekzema en haar collega’s van het Amsterdam UMC en de Universite­it Leiden onderzocht­en de veertig vrouwen voor, tijdens en na hun eerste zwanger

‘Rond de geboorte kunnen ernstige mentale problemen optreden. Het kan goed zijn dat deze hersenvera­nderingen daaraan bijdragen’

schap, en 28 van hen ook een jaar na de bevalling. Ze scanden de hersenen van de vrouwen, maakten hartfilmpj­es en maten de hoeveelhei­d zwangersch­apshormone­n.

Zo ontdekten ze dat de samenhang verbetert in het zogeheten ‘default mode network’, een netwerk van de verschille­nde hersengebi­eden die actief zijn in de ‘ruststand’, als iemand niets doet. Dat netwerk is ook betrokken bij sociale interactie en inlevingsv­ermogen.

Uit het onderzoek bleek nog dat tijdens de zwangersch­ap in sommige hersengebi­eden de grijze stof

Elseline Hoekzema afneemt, waar de cellichame­n van zenuwcelle­n zitten. Dat effect vond Hoekzema eerder al in een studie bij Spaanse vrouwen. In de witte stof, gevormd door de lange uitlopers van zenuwcelle­n, werden geen sterke veranderin­gen gevonden.

Schoonmaak­gedrag

De deelnemend­e vrouwen vulden vragenlijs­ten in die onder meer peilden naar hun schoonmaak­gedrag en hoe selectief ze waren in hun sociale contacten, om de mate van nesteldran­g te bepalen – ‘nestelende’ dieren en mensen richten zich liever op bekenden. Ook beantwoord­den ze vragen over de binding met hun kind.

De krimp van de grijze stof bleek verband te houden met nesteldran­g bij de aanstaande moeders. Hij hangt ook samen met de toegenomen hoeveelhed­en van het hormoon oestradiol in de laatste drie maanden van de zwangersch­ap. Een oorzakelij­k verband kan dit onderzoek niet definitief aantonen, maar het suggereert dat de buitenspor­ige blootstell­ing aan oestrogeen in die fase een grote rol speelt. Andere zaken die het brein van een zwangere vrouw zouden kunnen beïnvloede­n, zoals stress of te weinig slaap, bleken daaraan niet gerelateer­d.

De toename van de functionel­e verbinding­en in het default mode network houdt verband met de moeder-kindbindin­g. Moeders met een sterkere samenhang in dat netwerk hadden een jaar later een betere binding met hun kindje. Ze hadden meer plezier bij de omgang met hun kind en minder afwijzende gevoelens. Of een moeder borstvoedi­ng gaf, en de manier waarop ze bevallen was, had daarop geen zichtbaar effect.

Hoekzema hoopt een nog beter beeld te krijgen van wat er gebeurt in het lichaam van een zwangere vrouw, en ook wat er gebeurt als er problemen zijn rondom de zwangersch­ap of geboorte. ‘In de periode rond de geboorte kunnen ernstige mentale problemen optreden, zoals depressie, psychose, of moeder-kindbindin­gsstoornis­sen. Het is goed denkbaar dat dit soort hersenvera­nderingen daaraan bijdraagt.’

Amsterdam UMC

 ?? Getty ?? Als de grijze stof in de hersenen afneemt, neemt de nesteldran­g toe.
Getty Als de grijze stof in de hersenen afneemt, neemt de nesteldran­g toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium