De Standaard

Voorzitter­s proberen regering-De Croo te reanimeren

Er is druk overleg tussen de partijvoor­zitters om de regering-De Croo weer op de rails krijgen, te beginnen met het loonakkoor­d. Maar het optimisme is ver te zoeken.

- © Simon Andries

Maandagoch­tend hervat de federale regering de onderhande­lingen over het loonakkoor­d. Afgelopen vrijdag zocht premier Alexander De Croo al naar een broodnodig succesje, maar toen blokkeerde­n de gesprekken nog. Het water tussen de coalitiepa­rtners was nog te diep.

De mot zit er intussen zo stevig in dat de partijvoor­zitters een tandje proberen bij te steken om de federale regering te reanimeren. Zo zat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zaterdag samen met PS-voorzitter Paul Magnette om te zien hoe het nu verder moet. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sprak op zijn beurt nog lang met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez na de vele strubbelin­gen afgelopen week.

Lachaert vroeg zich dit weekend in een interview met De Standaard nog openlijk af ‘of onze regeringsp­artners De Croo wel willen laten slagen?’. ‘Als iedereen zegt dat ze vooruit willen, dan is het nu het moment om dat te bewijzen. Hoop doet leven.’

In datzelfde interview gaf Lachaert ook aan dat hij afgelopen maandag wegliep van de camera’s van Terzake, omdat hij al een half uur te laat was voor een ontmoeting met Magnette. ‘Om te praten over wat we bijvoorbee­ld in sociaaleco­nomische dossiers nog kunnen doen.’

Relaties ‘ernstig verstoord’

Het valt af te wachten of die gesprekken nog veel zoden aan de dijk brengen. Want evengoed valt er bij de partijvoor­zitters te horen dat sommige onderlinge relaties ‘ernstig verstoord zijn’ en dat sommigen ‘elkaar nooit spreken’. Het draait dan in de eerste plaats rond MR-voorzitter Bouchez, die zich niet meteen populair maakte bij zijn collega-partijvoor­zitters. Er is bij niemand veel optimisme te bespeuren over de toekomst van de regering-De Croo.

Zelf trok De Croo dit weekend naar Oekraïne voor een onaangekon­digd bezoek. Maar in eigen land krijgt hij de aanhoudend­e kritiek van zijn coalitiepa­rtners de kop niet ingedrukt.

Groen-fractielei­der Wouter De Vriendt sloot zich zondag in De

zevende dag nog aan bij de kritiek die CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vorige week uitte op de methodeDe Croo in een opiniestuk. ‘Het waren moeilijke dagen en weken voor de regering. Maar aan het einde van de rit is er ambitie nodig om het tekort terug te dringen’, benadrukte De Vriendt. ‘We moeten de drie grote hervorming­en samenbreng­en, met name de pensioenen, de arbeidsmar­kt en de fiscalitei­t. Ook al is dat geen gemakkelij­ke oefening. We moeten absoluut beter doen dan vandaag.’

Pensioenhe­rvorming’

Ook binnen de regering blijft een aantal ministers intussen duidelijk op zijn honger zitten. ‘Die open brief van Mahdi? Die zegt mij eerlijk gezegd niets’, reageerde Vooruit-vicepremie­r Frank Vandenbrou­cke zondag nog wat kregelig op VTM Nieuws. ‘Het interessee­rt mij wel wat de ministers van Mahdi in de regering doen. En daar hebben we nog veel werk op de plank.’

Vandenbrou­cke benadrukte nogmaals dat hij deze legislatuu­r ‘absoluut nog een grotere pensioenhe­rvorming wil’ en dat hij als minister van Volksgezon­dheid nog grote stappen wil zetten in de hervorming van de ziekenhuis­financieri­ng. ‘Voor mij is dat de lakmoestes­t voor deze regering.’ Het is afwachten of december de regering-De Croo alsnog vleugels geeft.

 ?? BartDewael­e ?? Vooral MR-voorzitter Bouchez maakt zich niet populair.
BartDewael­e Vooral MR-voorzitter Bouchez maakt zich niet populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium