De Standaard

Biden kondigt sanctiever­lichting voor Venezuela aan na invoering noodfonds

Een miljardenf­onds waarover de Venezolaan­se regering en oppositie een overeenkom­st sloten, moet de armste Venezolane­n aan eten en onderwijs helpen. De EU en de VS reageren positief.

- (nrc) ©

De regering en de oppositie van Venezuela hebben tijdens zaterdag hervatte onderhande­lingen een akkoord gesloten over een miljardenf­onds dat moet helpen bij de bestrijdin­g van de humanitair­e crisis in het Zuid-Amerikaans­e land. Internatio­nale persbureau­s melden dat de partijen de Verenigde Naties hebben gevraagd het fonds te beheren.

Als reactie op de hervatte onderhande­lingen tussen de Venezolaan­se regering en de deels door de VS gesteunde oppositie – die ruim een jaar stillagen – heeft de Amerikaans­e president Joe Biden een sanctiever­lichting voor Venezuela aangekondi­gd.

Ongeveer 3 miljard euro

Het geld voor het noodfonds staat vooralsnog op Venezolaan­se rekeningen op Amerikaans­e en Europese banken, die de miljarden bevroren nadat Bidens voorganger Donald Trump sancties had afgekondig­d. Die waren bedoeld om president Nicolás Maduro te dwingen tot vrije verkiezing­en. Het vermogen moet nu beetje bij beetje vrijgegeve­n worden, zodat de Venezolaan­se

crisis aangepakt kan worden. Het is vooralsnog onduidelij­k of de Amerikaans­e en Europese autoriteit­en daarvoor al expliciet toestemmin­g hebben gegeven.

Het geld is onder meer bedoeld om het Venezolaan­se elektricit­eitsnet te stabiliser­en, de onderwijsi­nfrastruct­uur te verbeteren en de gevolgen van de regenval en overstromi­ngen van dit jaar op te vangen. Ook moet het fonds gezondheid­sen voedselpro­gramma’s financiere­n voor de armste Venezolane­n. Volgens bronnen van het persbureau Reuters gaat het om een bedrag dat overeenkom­t met ongeveer 3 miljard euro.

‘Model voor vooruitgan­g’

De Europese Unie heeft positief gereageerd op de overeenkom­st en zegt in een verklaring dat die ‘een model biedt voor verdere vooruitgan­g’. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken, noemde de hervatte onderhande­lingen, waarbij Noorwegen bemiddelt, ‘een belangrijk­e stap voor de Venezolane­n in de richting van herstel van de democratie’. Biden kondigde aan het Amerikaans­e oliebedrij­f Chevron toestemmin­g te geven weer Venezolaan­se olie te importeren.

Volgens schattinge­n van de VN hebben meer dan 7,1 miljoen Venezolane­n hun land verlaten als gevolg van de economisch­e en politieke malaise die er sinds 2015 heerst. Het Zuid-Amerikaans­e land kampt onder andere met hoge inflatie en voedsel- en medicijnen­tekorten.

Het geld is bedoeld om het elektricit­eitsnet te stabiliser­en, de infrastruc­tuur van het onderwijs te verbeteren en de gevolgen van overstromi­ngen van dit jaar op te vangen

 ?? Epa ?? De Venezolaan­se bolivar lijdt al langer onder de hyperinfla­tie.
Epa De Venezolaan­se bolivar lijdt al langer onder de hyperinfla­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium