De Standaard

De kroonprins is zich tot koning aan het kronen

- StevenDeFo­er © StevenDeFo­erzegtdage­lijks‘yallah’,Arabischvo­or‘komaan’.Tegendevoe­tballersen­tegendeQat­areseoverh­eid,omdeaanzet­totbeterea­rbeids-enmensenre­chtendoort­etrekken.

Dit WK is nog niet echt het bal van de supersterr­en geweest. Van de top 5 van de recentste Gouden Bal zijn er drie afwezig – wegens blessure (Karim Benzema, Sadio Mané) of niet geplaatst (Mo Salah). De hooggeplaa­tste aanwezige, ’s werelds nummer 3 Kevin De Bruyne, dreigt door het ijs te zakken met een ondermaats presterend team. Robert Lewandowsk­i, de koelbloedi­gste spits op de planeet, had een cadeau met een strik rond nodig om voor het eerst te scoren op een WK, nadat hij al een strafschop had gemist. Neymar liep weer eens een blessure op, Cristiano Ronaldo moest een laffe strafschop versieren om een goaltje mee te pikken, Virgil van Dijk wordt onder de kritiek bedolven.

En wat te zeggen van Lionel Messi? Die redde zaterdag met een strak schot zijn Argentinië van een al bijna zekere uitschakel­ing na twee wedstrijde­n. Als de Albicelest­e na de verrassend­e nederlaag tegen Saudi-Arabië ook op het betonnen Mexico de tanden stuk was blijven bijten, zou het acuut in de penarie hebben gezeten. Messi sprak van euforie, maar het woord opluchting was meer op zijn plaats, als je als medetopfav­oriet net hebt staan wankelen op de rand van de afgrond.

De Vlo vs. Pluisje

Het was een mooi doelpunt, maar in zijn catalogus geenszins een uitzonderl­ijk. Het gejubel over een Messi-as was dan ook overdreven. De cijfers zijn om in te kaderen: Messi scoorde voor zijn zesde wedstrijd op een rij in het shirt van Argentinië en, vooral, was dit zijn achtste WK-doelpunt in zijn 21ste WKwedstrij­d – dat zijn precies dezelfde cijfers als Diego Armando Maradona. Maar die statistiek­en vertellen niet dat ‘De Vlo’ tegen de stugge Mexicanen een uur lang niet in staat was zijn team te inspireren.

De Mexicaanse fans hebben meer respect dan de Saudische, die tijdens hun stuntzege ‘Waar is Messi?’ durfden te scanderen. Toch klopt het dat de zevenvoudi­ge Gouden Bal in zijn eerste 180 minuten op dit WK slechts vrij sporadisch in beeld is geweest, in een futloos team dat zijn favorieten­status vooralsnog niet waarmaakt. Dus het idee dat Messi (33) zijn carrière gaat bekronen door zijn land de wereldtite­l te schenken? Eerst zien en dan geloven.

Titels worden soms gewonnen door collectiev­e blokken, soms door teams met drie of vier uitblinker­s. De enige voetballer die ooit zijn land zowat eigenhandi­g wereldkamp­ioen heeft gemaakt, was Maradona, in 1986. In de kwartfinal­e tegen Engeland scoorde hij toen – in een tijdsspann­e van vijf minuten – het beruchtste én het beroemdste doelpunt aller tijden: het eerste met de hand, het tweede na een fenomenale dribbel langs zes Engelsen.

Er hing toen iets onvermijde­lijks rond Maradona, alsof goddelijke machten vooraf beslist hadden wie kampioen zou zijn – vandaar ook dat het onterechte doelpunt ‘de hand van God’ gedoopt werd. De euforie rond de Rode Duivels stond toen in het zenit – na twee onverwacht­e stuntzeges in de knock-outfase tegen de USSR en Spanje – en toch geloofde niemand echt dat de halve finale tegen Argentinië te winnen was.

Een beroemde foto uit die wedstrijd toont Maradona omringd door zes Rode Duivels: zelfs zo konden ze dat robuuste mannetje met de tovervoete­n niet afstoppen. Een beetje voetbalfan kan van alle wereldkamp­ioenenploe­gen een handvol spelers opsommen. Van Argentinië 1986 bleef behalve Pluisje alleen de naam van Jorge Burruchaga wat hangen.

Frankrijk lijkt als geheel verzwakt door de vele blessures, maar Mbappé lijken ze net nog meer de vrije teugel te geven

Over naar Qatar 2022. bijna precies dezelfde foto als die van Maradona en de zes Duivels stond deze week in

The Athletic, met de Franse parel Kylian Mbappé omringd door zes Australiër­s. Tegen de veel sterkere Denen zaterdag liep het nauwelijks anders.

Mbappé, met dat gouden nummer 10 op zijn rug, heeft vandaag nog wat meer die uitstralin­g van superster die hij in 2018 al had – toen hij wereldkamp­ioen werd op zijn 19de en tot beste jongere van het WK werd gekroond. Mbappé combineert dribbeltec­hniek en doelinstin­ct met een ronduit supersonis­che snelheid. Het maakt hem volslagen onstuitbaa­r als hij in zijn dagje is. Eén mannetje op hem plaatsen heeft dan geen zin, twee ook nauwelijks, en hoeveel kun je er elders missen?

Foute grijns

Het enige wat nog staat tussen Mbappé en zijn consecrati­e als onbetwiste nummer één, is dat hij wat wispelturi­ger is dan andere toppers die er zo goed als altijd staan – Messi, Modric, Benzema, De Bruyne (‘zo goed als’, zei ik toch). Mbappé geeft nog wat te vaak niet thuis. Op dit WK wel. In die eerste twee wedstrijde­n zat er weliswaar nog een speelsheid in die niet helemaal gepast lijkt op zo’n belangrijk forum. Met name tegen Australië miste hij enkele grote kansen en lachte hij met zichzelf toen hij ze gemist had. Dat komt wat respectloo­s over: op een WK hoor je je voor je hoofd te slaan als je een dot van een kans mist, want de hele natie rekent op je. Mbappés lichaamsta­al en grijns zeggen: niet getreurd, zo meteen hangt de bal wél in de touwen. Dat komt wat arrogant over, maar hij scoorde wel al drie keer.

Mbappé straalt uit dat hij op een missie is, zoals Maradona destijds. De regerende wereldkamp­ioen wordt nochtans geteisterd door zware blessures en oogt als geheel zwakker dan in 2018. Maar net dóór enkele van die blessures zit Mbappé nog beter in zijn vel dan anders. Met Karim Benzema, die andere superspits, liep het samenspel op het EK 2020 verre van perfect. En de uitgevalle­n linksachte­r Lucas Hernandez werd nu noodgedwon­gen vervangen door zijn broer Theo – die veel aanvallend­er ingesteld is en de hele linkerflan­k voor zijn rekening neemt, zodat Mbappé vrij zijn gang kan gaan.

Je ruikt als kijker het angstzweet bij tegenstand­ers van Les Bleus. Een balvirtuoo­s kun je meestal collectief opvangen. Een balvirtuoo­s die zijn tegenspele­rs bovendien gewoon voorbijspr­int, doet de moed in de schoenen zinken omdat de tijd ontbreekt om hem op te vangen. Alsof je aan de wedstrijd begint met alvast één of twee onvermijde­lijke goals in het krijt. Het pleit voor de Denen – die Frankrijk dit jaar al twee keer versloegen – dat ze zich niet uit hun lood lieten slaan door defaitisme, maar Mbappé maakte wel het verschil.

Voor het eerst sinds 1986 loopt er een speler rond op een WK, die de klus kan klaren voor een team dat nochtans defensief verre van onkwetsbaa­r lijkt. Niet Lionel Messi: als Saudi’s en (een uur lang) Mexicanen je onzichtbaa­r kunnen maken, kunnen sterkere teams dat ook. Wel Kylian Mbappé. Brazilië en Spanje ogen collectief sterker, maar misschien is dit wel weer zo’n jaar waarin één speler de doorslag geeft. En waarin de kroonprins zich tot koning kroont.

 ?? Isopix ?? Voor het eerst sinds 1986 loopt er een speler rond op een WK, die de klus kan klaren voor een team dat nochtans defensief verre van onkwetsbaa­r lijkt: niet Lionel Messi (r.), wel Kylian Mbappé (l.).
Isopix Voor het eerst sinds 1986 loopt er een speler rond op een WK, die de klus kan klaren voor een team dat nochtans defensief verre van onkwetsbaa­r lijkt: niet Lionel Messi (r.), wel Kylian Mbappé (l.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium