De Standaard

Kinderopva­ng kan ook anders

- Sophie Van Steenberge­n Huisarts en jonge moeder.

brief van de dag

Na een fijne avond samenzijn met alle ouders van het kinderdagv­erblijf van mijn dochter, hoor ik ’s ochtends op de radio dat er alweer een crèche moet sluiten na een ernstig incident. Het zoveelste verhaal dat naar de keel grijpt en waar veel ouders van wakker liggen.

Deze verhalen raken mij ook, als jonge moeder van een dochter van elf maanden. Ik weet dat het anders moet, maar ook anders kan. Daarom deel ik graag mijn ervaringen over onze kinderopva­ng, die met ouderparti­cipatie werkt en waar ik mijn dochter al zes maanden in alle vertrouwen en met de glimlach op haar gezicht afzet.

Onze kinderopva­ng wordt gerund door vaste krachten én door de ouders. Zo is er op elk moment een ouder als ‘extra kracht’ aanwezig, zodat er tijd en ruimte is om echt met de kinderen bezig te zijn. Er wordt geknutseld, voorgeleze­n, op stap gegaan in de bolderkar, geravot in de tuin. Ouderparti­cipatie is ook maandelijk­s samenzitte­n met de andere ouders, inspraak hebben in de werking van de opvang, etentjes en een kerstfeest­je organisere­n.

Toegegeven, het is een grote investerin­g om boven op mijn drukke job ook nog eens in de opvang te helpen, en ik begrijp dat er ouders zijn die dat niet zien zitten. Het blijft een evenwichts­oefening om alle ballen in de lucht te houden, maar het is een investerin­g die de moeite waard is. Omdat het een intens sociaal gebeuren is. Nieuwsgier­ig kijken naar wat je kind er in groep van maakt, hoe het zich gedraagt, met wie het vriendje is en met wie niet. Het is de ouders van leeftijdsg­enootjes van je kind leren kennen. Het is samen ervaringen en zorgen delen. En, vooral, er honderd procent op vertrouwen dat je kostbaarst­e bezit in goede handen is. Dat is wat telt.

De kinderopva­ng is een deel van de ‘village’, die we zo nodig hebben. Ik ben een moeder met hart en ziel, maar durf mezelf ook een workaholic te noemen. Ik haal veel voldoening uit mijn job en mijn job is een deel van mijn identiteit. Tegelijk wil ik een goede moeder zijn en weten dat mijn kind in goede handen is, zeker tijdens die eerste belangrijk­e 1.000 dagen.

Het is jammer dat de volledige kinderopva­ng in een slecht daglicht wordt geplaatst, terwijl er ook mooie verhalen zijn. Kinderverz­orgsters bij toveren is helaas niet mogelijk op korte termijn, maar misschien kunnen we als ouders zelf ook een klein steentje bijdragen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium