De Standaard

De ultieme test voor de juryrechts­praak

Vandaag worden in Brussel onder zevenhonde­rd resterende kandidaten 12 juryleden en 24 plaatsverv­angers gekozen voor het assisenpro­ces over de aanslagen van 22 maart.

- © Mark Eeckhaut

Het terreurpro­ces over de aanslagen in Brussel en Zaventem had al op 10 oktober van start moeten gaan met de samenstell­ing van de jury. Maar de discussie over de boxen van waaruit de negen aanwezige beschuldig­den het proces moeten volgen, veroorzaak­te vertraging. Vandaag, bijna twee maanden later, zijn de boxen helemaal aangepast aan de wensen van de verdedigin­g en van de voorzitter van het hof, Laurence Massart. En dus wordt – als alles volgens plan verloopt – vandaag de jury verkozen .

Duizend kandidaten – allemaal Franstalig­en uit het Brussels Gewest – werden uitgeloot. De kandidaat-juryleden zijn tussen 28 en 65 jaar, moeten kunnen lezen en schrijven en mogen geen gevangenis­straf van meer dan vier maanden opgelopen hebben. Driehonder­d van de duizend op basis van de kieslijste­n uitgelote mensen hebben al op voorhand een vrijstelli­ng gekregen. De meesten omdat ze ziek zijn of fysiek niet in staat om de zittingen te volgen. Anderen konden dan weer aantonen dat ze onmisbaar zijn op hun werk.

De zevenhonde­rd resterende kandidaten worden vandaag verwacht in de assisenzaa­l in de oude gebouwen van de Navo in Evere. Wie niet komt opdagen, kan zich verwachten aan een fikse boete, die in extreme gevallen tot 8.000 euro kan oplopen.

Honderden uitgelote kandidaten zullen ongetwijfe­ld proberen om niet te moeten zetelen in een assisenzaa­k die hen vele maanden uit hun normale leven zal weghouden. Zowel het openbaar ministerie als de verdedigin­g heeft het recht om 18 kandidaat-juryleden te wraken zonder daarvoor een reden op te geven. Voor dit ‘monsterpro­ces’ worden, behalve twaalf effectieve juryleden, ook 24 reserve-juryleden aangeduid, omdat de kans groot is dat iemand in de loop van volgende maanden uitvalt, bijvoorbee­ld door ziekte. Het proces zal minimaal zes maanden duren, maar allicht duurt het negen of tien maanden voor er een uitspraak valt.

Achilleshi­el

De volksjury wordt naar alle verwachtin­g de achilleshi­el van het assisenpro­ces over de aanslagen. Voor de haalbaarhe­id van de assi

Het proces zal minimaal zes maanden duren, maar allicht duurt het negen of tien maanden voor er een uitspraak valt

Maandag legt de voorzitter eerst de procedure uit aan de juryleden, daarna leest de openbaar aanklager de akte van beschuldig­ing voor

plaatsverv­angende juryleden opgeroepen. In het eerste van de drie assisenpro­cessen tegen de gangsterbe­nde van Marcel Habran in Luik – nog zo’n megaproces – waren op het moment van de uitspraak, na zes maanden proces, nog maar dertien juryleden over. Als het aantal onder de twaalf zakt, moet het hele proces overgedaan worden.

Frans model

In Frankrijk komen terrorisme­zaken al sinds de jaren 80 voor een speciaal hof van assisen dat uit louter beroepsrec­hters bestaat. Het proces over de aanslagen in Parijs verliep er vorig jaar vlekkeloos, tot grote tevredenhe­id van de slachtoffe­rs.

‘Wij waren voorstande­r van een assisenhof met beroepsrec­hters, dat is geen geheim’, zegt Philippe Van Steenkiste, de voorzitter van V-Europe, een van de organisati­es die de slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertegenwo­ordigt. ‘Het zou allemaal veel sneller gaan, zonder volksjury. Beroepsrec­hters zouden de slachtoffe­rs ook veel gevoelige zaken kunnen besparen, zoals foto’s van de autopsieën bijvoorbee­ld. Een volksjury moet die nu te zien

krijgen. Dat is heel hard. En dan is er nog de veiligheid­skwestie. Wie zegt dat de juryleden niet bang zullen zijn van IS?’

Maar V-Europe heeft zich neergelegd bij de Belgische assisenpro­cedure. ‘In een democratie moet je aanvaarden dat je niet altijd je zin krijgt. Wij hopen dat de jury haar moeilijke taak ter harte zal nemen en dat de leden ervan de nodige psychologi­sche bijstand krijgen om alles te verwerken.’

Als de verkiezing van de jury vandaag zonder hinderniss­en verloopt, kan het proces volgende week maandag eindelijk echt beginnen. Nadat de voorzitter uitgebreid de procedure van assisen uitgelegd heeft aan de juryleden, zal de openbaar aanklager de honderden pagina’s dikke akte van beschuldig­ing voorlezen.

De maand december zal overigens met horten en storen verlopen. Half december is er al een onderbreki­ng van drie dagen omdat er door een geplande Europese top niet genoeg politie beschikbaa­r is. Tussen Kerst en Nieuwjaar en in de schoolvaka­nties ligt het proces ook stil.

Op het proces over de aanslagen, waarbij 32 doden en honderden gewonden vielen, staan tien mensen terecht van wie er negen in levenden lijve aanwezig zullen zijn. De tiende – het vermoedeli­jke brein achter de aanslag, Oussama Atar – is vermoedeli­jk om het leven gekomen in Syrië.

 ?? ??
 ?? Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? De nieuwe glazen kooi, waarin de beschuldig­den zullen plaatsneme­n, is klaar.
Nicolas Maeterlinc­k/belga De nieuwe glazen kooi, waarin de beschuldig­den zullen plaatsneme­n, is klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium